Overslaan en naar de inhoud gaan

CyberSecurity4.0 ontwikkelt een laagdrempelig, inzetbaar kader, richtlijnen en tools, een demonstrator en leeromgeving voor de cyberbeveiliging van KMOs in een Industrie 4.0 context.

Dit stelt KMO's in staat om hun geconnecteerde productiesystemen en Industrie 4.0-toepassingen adequaat te beveiligen.

Het project richt zich op de meest kwetsbare en minst geadresseerde domeinen van cyberbeveiliging voor Industrie 4.0: 1) OT-technologie (de link met het productiesysteem), 2) gegevensuitwisseling en 3) beveiliging van de toeleveringsketen.

De resultaten dragen bij tot het "Vlaams Beleidsplan Cybersecurity" door het beveiligingsbewustzijn, de beveiligingsstrategie en de beveiligingsimplementatie te ondersteunen met een oplossing die kan worden afgestemd op de specifieke situatie van een KMO.

CyberSecurity4.0 is gericht op de waardeketen van KMO-maakbedrijven in discrete productie. De rëele doelgroep omvat 498 maakbedrijven, 198 leveranciers van productietechnologie en 100 leveranciers van cybersecurity technologie en diensten. De doelgroep omvat 75% KMOs.

Taken Howest:

  • Generieke bedrijfsprofielen, use cases en noden van KMOs detecteren voor de beveiliging van geconnecteerde productiesystemen (met focus op OT, beveiliging van de supply chain en gegevensuitwisseling).
  • Drie maturiteitsmodellen voor cyberbeveiliging (basis – standaard - geavanceerd), gekoppeld aan de "Industrie 4.0 Maturity Index", ondersteunen een aanpak op maat van de KMO.
  • Methodologie en tool om de huidige en vereiste cybermaturiteit in te schatten voor I4.0 toepassingen (cyberbeveiligingsrisico's, kwetsbaarheden), als startpunt voor het initiëren van maatregelen
  • Eenvoudig inzetbaar raamwerk voor cyberbeveiliging met AI ondersteunde tools, praktische richtlijnen en relevante maatregelen specifiek voor het bedrijfsprofiel, de case en het beoogd maturiteitsniveau.
  • Een demonstrator integreert alle resultaten in het geconnecteerd productielabo van Sirris en de HOWEST proeftuin. Use-cases illustreren mogelijke aanvalshoeken en hoe de maturiteitsniveaus hiermee omgaan.
  • Een leeromgeving met gamification-benadering en Hands-on workshop “Cybersecurity voor Industrie 4.0” ondersteunen de kennisoverdracht en laten KMO’s toe om te experimenteren.
  • Een interactieve webtool verschaft toegang tot de leeromgeving, de tools en richtlijnen.