The Energy Lab

Op de Howest-campus in Kortrijk staat een zeer modern energielabo: The Reactor. Dit lokaal wordt enkel gebruikt door de studenten Energiemanagement. Je zal er dus regelmatig vertoeven om praktische opdrachten uit te voeren. Met de speciale opstellingen leer je de praktijk dus hands-on aan. Zo vind je er vier soorten vloerverwarming, een verluchtingsgroep, opstellingen voor smart buildings en smart grids, zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak . Elke opstelling bevat heel wat sensoren en meetpunten als basis voor je analyses.

Terug naar de vorige pagina

Enkele voorbeelden van proefopstellingen waar de studenten mee (leren) werken tijdens de opleiding.

Module: Smart Grids (semester 5)

Opstelling: Deze opstelling wordt door de studenten gebouwd en is een slimme sturing van een woning: we combineren de energie van zonnepanelen met het grid en batterij-opslag

Module: Thermodynamica (semester 3)

Opstelling: Op het dak van het labo liggen thermische zonnecollectoren die de warmte afgeven in onze zonneboiler. Op die manier maken we warm water aan met zonne-energie. Het warm water kunnen we gebruiken in het labo en wordt ook doorgestuurd naar de keuken van het campusrestaurant.


Module: Smart Buildings (semester 4)

Opstelling: Onze gebouwen kunnen slim gaan regelen om op die manier energie te besparen zonder ook comfort te verliezen. In de module Smart Buildings leer je onder andere werke met veelgebruikte systemen zoals KNX, QBus, Niko HomeControl, de digitale meter, Smappee, ...

Module: HVAC (semester 4)

Opstelling: Heating, ventilation en airconditioning zijn heel energieverslindende processen. Maar een gezonde lucht is ook wel heel belangrijk. In deze module leren we deze systemen kennen en hoe we de HVAC correct instellen en gebruiken. In het labo zelf hebben we bijvoorbeeld verschillende soorten verwarming: radiatoren, vloerverwarming en een stralingspaneel. We kunnen alle temperaturen opmeten uitlezen en aansturen.


Module: Energiemanagementsystemen (semester 5)

Opstelling: In de eerste 2 jaar leer je op verschillende manieren om je data te verzamelen en deze op te slaan in een database. In een energiemanagementsysteem breng je alle nuttige info samen in een dashboard, koppel je hier alarmen en waarschuwingen aan zodat je als energiemanager een duidelijk overzicht hebt van het energieverbruik in je bedrijf.

Module: Sensoren en interfacing (semester 2)

In de lessen programeren en automation leer je stap voor stap hoe je data van sesnoren uit een weerstation, een productieproces (plc) kan verzamelen, opslaan en analyseren. Big Data is het nieuwe goud voor een bedrijf! Het is dus een must om hiermee aan de slag te kunnen! We programmeren hoofdzakelijk in Python.


Module: Smart Buildings en Smart Grids (semester 3 en 5)

Opstelling: Elke woning krijgt de komende jaren een nieuwe digitale elektriciteits- en gasmeter. In ons labo hebben we al enkele van deze toestellen staan. We leren de data uitlezen en analyseren. In een volgende stap kijken we hoe we onze woning slim kunnen aansturen zodat onze zelfconsumptie kan stijgen als onze zonnepanelen energie opwekken.

Ruimte voor groepswerk

Vanaf het tweede jaar werk je vaak in groep aan een project. Het labo is modulair zodat je tafels kan verplaatsen om makkelijk in groepjes te kunnen werken.

Terug naar de vorige pagina