Studenten Verpleegkunde organiseren Zorgvakantie voor mantelzorgers en zorgvragers

We zitten net over de helft van de Week van de Zorg (9 tot 13 mei) en aanvullend vieren we ook nog eens de Internationale Dag van de Verpleegkunde. Net deze week organiseren de derdejaarsstudenten van de bachelor Verpleegkunde aan Howest de jaarlijkse Zorgvakantie in Zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort. 

Vakantie voor mantelzorgers én zorgvragers

De Zorgvakantie is een initiatief van Howest en Samana waarbij alle studenten uit het derde jaar Verpleegkunde van Howest een week op vakantie gaan met een dertigtal zorgvragers en hun mantelzorgers. De organisatie en de coördinatie van de Zorgvakantie is in handen van de studenten, onder begeleiding van enkele lectoren. “De Zorgvakantie biedt onze studenten Verpleegkunde de kans om hun communicatieve, organisatorische en leidinggevende vaardigheden die ze in de eerste twee jaar hebben aangeleerd in de praktijk toe te passen”, legt Lyndsey Van Avermaet, lector binnen de opleiding Verpleegkunde, uit. “Voor de zorgvragers is deze week een week vol activiteiten en ontspanning. De studenten nemen dan weer alle zorgtaken over van de mantelzorgers. Het is de bedoeling dat zij echt op vakantie zijn.”

Kerst in mei

De Zorgvakantie is dit jaar aan haar tiende editie toe. De jubileumeditie speelt meer dan ooit in op de grote nood aan respijtzorg voor mantelzorgers, want tijdens de pandemie raakten die sneller geïsoleerd. ‘Feest’ wordt het centrale thema, waarbij elke dag wordt ingevuld volgens een bepaald feest. “Maandag vierden we Valentijn, dinsdag carnaval, vandaag Pasen, morgen Kerstmis en vrijdag sluiten we af met Sinterklaas. De hele week voorzien de studenten activiteiten voor de zorgvragers en de mantelzorgers. Die gaan van strandwandelingen over knutselen tot wafels bakken of een danschallenge. De Zorgvakantie is voor de studenten zo een bijzonder leerrijke vorm van werkplekleren, met een focus op hun organisatorische en leidinggevende competenties: naast de verzorging van de deelnemers, maken ze namelijk werkroosters op en bereiden ze de praktische organisatie van de activiteiten in detail voor. Allemaal zaken waar ze in hun beroepsleven mee te maken zullen krijgen.”

Pioniers binnen mantelzorg

Dat de Zorgvakantie net door Howest wordt georganiseerd, is niet toevallig. Destijds liep aan de opleiding Verpleegkunde een onderzoeksproject dat resulteerde in het Kennispunt Mantelzorg. Dit kennispunt is nu niet meer binnen Howest actief, maar heeft de knowhow doorgegeven aan de mantelzorgverenigingen en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. “Howest was dus in zekere zin een van de pioniers binnen het mantelzorggebeuren, en de knowhow en visie op mantelzorg blijven sterk aanwezig in onze opleiding”, besluit Lyndsey Van Avermaet.

Uitgebreid opleidingsaanbod voor toekomstige en actieve verpleegkundigen

“Met verschillende opleidingen en trajecten spelen we aan Howest sterk in op de grote vraag naar goed opgeleide verpleegkundigen”, aldus opleidingsdirecteur Isabel Uitdebroeck. “Onze bacheloropleiding en brugopleiding zijn al vele jaren toonaangevend binnen de sector. Bovendien spelen we vanaf september met een nieuw verkort traject ‘vroedkunde naar verpleegkunde’ in op de toekomstige inkrimping van het aantal materniteiten. Daarnaast bieden we een uitgebreid gamma navormingen en specialisaties aan voor actieve verpleegkundigen. Denk daarbij aan onze postgraduaten Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg, Palliatieve Zorg, Stomatherapie en Wondzorg en Cardiologische Verpleegkunde.”