Studenten Industrieel Productontwerpen presenteren eigen stoel tijdens stadsfestival WONDER

Praktijkgerichtheid is een van de absolute troeven van hogeschool Howest. Dat is in de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen (IPO) niet anders. En dus kregen de eerstejaarsstudenten bij de start van het academiejaar meteen een eerste concrete opdracht mee: een eigen interpretatie van de Sedia 1-stoel van Enzo Mari. Hun creaties worden vanaf 15 oktober voorgesteld tijdens de expo ‘PLEASE, HAVE A SEAT’.

Tijdens de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER in Kortrijk staat de stoel één maand lang centraal. Op de voormalige Van Marcke-site loopt namelijk van 15 oktober tot 14 november ‘PLEASE, HAVE A SEAT’. Daarvoor slaan Biënnale Interieur, Designregio Kortrijk, het Wilde Westen én Howest de handen in elkaar. Concreet zullen de eerstejaarsstudenten van de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen van Howest hun eigen interpretatie voorstellen van de befaamde Sedia 1-stoel, als hommage aan de vorig jaar aan COVID-19 overleden Italiaanse ontwerper Enzo Mari.

Concrete ontwerpopdracht op dag 1

“Onze eerstejaarsstudenten hadden nauwelijks hun eerste stappen op de campus gezet of we schotelden ze al een eerste ontwerpopdracht voor”, aldus opleidingscoördinator Becky Verthé. “IPO is dan ook vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs en ateliers. Momenteel zijn de studenten volop bezig met hun eerste selfmade ontwerp. Vier weken krijgen ze om hun eigen versie te maken van de Sedia 1-stoel uit het Autoprogettazione manifest van Enzo Mari. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je het design van deze stoel uit 1974 combineert met moderne technologie of andere verbindingstechnieken? Uiteraard kijken wij als coach mee over de schouder, maar het doel is echt dat elke student in de marge van ‘PLEASE, HAVE A SEAT’ zijn persoonlijke interpretatie van de iconische stoel creëert.”

Work in progress

De creaties van de studenten IPO zullen vanaf 15 oktober tot 14 november te bewonderen zijn in de vroegere fabriekshallen van Van Marcke. “We zullen de ontwerpen opstellen in een raster van 10 keer 10 stoelen. Doorheen de vier weken dat de expo loopt, krijgen de studenten de kans om hun ontwerp verder te finetunen. Dat hun allereerste creatie meteen aan een ruim publiek getoond wordt, is uiteraard een mooie kans. Als hogeschool zijn we dan ook heel blij dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een creatief festival zoals WONDER.”

Alumniwerk 

Naast de studentencreaties zal ook alumniwerk te zien zijn tijdens WONDER. Howest deed daarvoor begin september een oproep om aan de slag te gaan met Enzo Mari’s filosofie. Uiteindelijk werden tien alumni geselecteerd die vanuit hun eigen visie een object ontwerpen dat de perspectieven van de Italiaanse ontwerpen reflecteert of net transformeert.