Student-ondernemers van Tillup vallen (opnieuw) in de prijzen

Plasticafval vormt een van de grootste milieu-uitdagingen. Tillup, een initiatief van Howest-studenten Tristan Ryckaert, Florens Denys en Stef Crols, vormt een mooi en duurzaam wapen in die strijd. Het trio kaapte er gisteren de Textirama-award voor concept-idee mee weg, goed voor 5000 euro.

Tijdens een bedrijfsbezoek aan maatwerkbedrijf AMAB in Asse zag Tristan Ryckaert, student Industrieel Product Ontwerp (IPO) aan Howest Kortrijk, dat bij het opnieuw verpakken van producten enorm veel plasticfolie werd gebruikt. Samen met medestudenten Florens Denys en Stef Crols ontwierp hij een alternatief: Tulip, een zeil vervaardigd uit gerecycleerde werfdoeken en voorzien van een voet. Even efficiënt om een lading mee vast te zetten én goed voor een jaarlijkse besparing van 30 ton plasticfolie bij AMAB alleen.

Ergonomisch interessant

De oplossing is niet alleen duurzaam, maar ook ergonomisch verantwoord. “In het maatwerkbedrijf waarmee we samenwerken, worden ook mindervalide mensen ingezet”, aldus Tristan Ryckaert. “Bij het inwikkelen met plasticfolie moeten zij verschillende keren diep door de knieën buigen én rond de pallet stappen, wat voor hen niet evident is. De wikkeldoek van Tillup is in één keer en van bovenaf gemakkelijk te bevestigen.” Het product zit momenteel volop in de testfase, waarna het product naar de markt kan. Bedrijven zouden de Tillup-zeilen ook kunnen huren.

De Textirama-award is niet de eerste erkenning voor het trio. Eerder stonden ze al op het podium van de OVAM ECO Design Award voor studenten. Nu gaan ze naar huis met 5000 euro. “Maar het gaat om niet per se om de award of om de centen”, vertelt Florens Denys. “Door mee te doen aan wedstrijden willen we in de eerste plaats een netwerk opbouwen.”

De drie studenten kregen voor Tulip de nodige coaching van Howest Onderneemt, waar iedere student met ondernemerszin en toffe ideeën terecht kan. Verder wisten ze zich gesteund door Start@K, een initiatief van Stad Kortrijk, Hangar K en naast Howest nog drie kennisinstellingen. Bedoeling is om ondernemende studenten te stimuleren door hen ondersteuningsprogramma’s, netwerken en communicatieondersteuning aan te bieden.

Meer informatie over het project Stuur e-mail