Opnieuw studiereizen voor studenten Toegepaste Architectuur

De bacheloropleiding Toegepaste Architectuur van Howest heeft een jarenlange traditie van internationale studiereizen om studenten kennis te laten maken met architecturale pareltjes buiten de landsgrenzen. Tot de coronacrisis in 2020 een stokje voor deze studiereizen – en reizen in het algemeen – stak. In de week van 15 november kunnen de studenten van het tweede en derde jaar er echter opnieuw op uit trekken.

“Studenten die aan de opleiding Toegepaste Architectuur starten, hebben een ruime interesse in architectuur”, legt opleidingscoördinator Anthony Tetaert uit. “Omdat bouwen en ontwerpen van alle tijden is en omdat er overal ter wereld andere methodes en technieken worden gebruikt, vinden we het belangrijk om onze studenten ook ‘in het echt’ kennis te laten maken met architectuur wat verder van huis. De internationale studiereis is dan ook al vele jaren een leuke troef van de opleiding. Na een jaar onderbreking zijn we blij dat we nu de draad weer kunnen oppikken.”

Internationale studiereizen kunnen weer

Nu de covidmaatregelen reizen weer mogelijk maken, starten de architectuurbezoeken in het buitenland weer op. In vorige academiejaren gingen de groepsreizen naar Milaan, Turijn, Lyon, Amsterdam, Rotterdam, Bazel en Stuttgart. “Stuk voor stuk steden met inspirerende architectuurprojecten die de geesten van de studenten verruimen. Dit jaar trekken we naar Kopenhagen en Parijs en dat kan, ondanks de bijhorende covidadministratie, op heel wat bijval rekenen bij de studenten.”

Alternatieven in 2021

Studenten die liever binnen de landsgrenzen blijven, kunnen tijdens de reisweek onder begeleiding van de lesgevers heel wat projecten bezoeken en zijn op die manier toerist in eigen land. Vaak is deze reisweek een ontdekkingstocht van architecturale pareltjes onder de kerktoren. Daarnaast krijgen studenten ook de kans om in beperktere kring op eigen initiatief een stad te bezoeken. Zo kunnen zij zelf à la carte een reisprogramma opmaken voor een pilootreis. De pilootreizen naar Wenen, Rome, Athene en Praag leverden alvast mooie beelden van de lokale architectuur op en waren voor de studenten absoluut waardevol.

Architectuurreis Circulair Bouwen

Binnen de opleidingscluster Architectuur en Bouw is Toegepaste Architectuur overigens niet de enige opleiding die terug nieuwe horizonten opzoekt. Ook het postgraduaat ‘Circulair Bouwen’ trekt de grens over om circulaire bouwprojecten te ontdekken en kennis op te doen over de circulaire bouweconomie in Rotterdam.