Nieuwe naam voor twee bacheloropleidingen aan Howest

Nieuwe naam voor twee bacheloropleidingen aan Howest

Nieuwe naam voor twee bacheloropleidingen aan Howest

Alles evolueert. In de maatschappij en onze leefwereld, maar zeker ook in het onderwijs. Het zorgt er onder meer voor dat de naam van bepaalde opleidingen in de loop der jaren de lading steeds minder dekt. Om die reden heet de bachelor Multimedia en Communicatietechnologie voortaan ‘Multimedia & Creative Technologies'. ‘Organisatie en Management’ is dan weer de nieuwe naam van de bacheloropleiding Office Management.

Creative Technologies vervangen Communicatietechnologie

Uit de onderwijskiezer: “de bachelor MCT (Multimedia en Communicatietechnologie) leidt studenten op met een diepgaande kennis van multimediale en communicatietechnologieën”. De term ‘communicatie’ wordt daarbij al vele jaren geassocieerd met het communiceren van een boodschap via de media of van mens tot mens. Professioneel communiceren mag dan wel een van de competenties zijn van een afgestudeerde MCT’er, toch leidde het steeds vaker tot verwarring.

Daarom werd beslist om ‘communicatietechnologie’ te vervangen door ‘creative technologies’. Deze naam dekt beter de lading. De voorbije jaren komen MCT’ers immers met heel wat nieuwe technologieën in aanraking. Denk aan smart devices, AI-tools of internet of things. Dat blijkt ook uit de toename van het aantal keuzetrajecten binnen MCT. “Creatief omgaan met deze innovatieve technologieën is vandaag dan ook toepasselijker dan het gebruiken van communicatietechnologieën”, legt Johan De Gelas, opleidingscoördinator MCT, uit. Dat stond overigens al in de onderwijskiezer: “een vooropleiding is niet vereist, maar een sterke interesse in technologie en een dosis creativiteit zijn extra troeven”.

De nieuwe naam ‘Creative Technologies’ weerspiegelt niet enkel de technische inhoud van de opleiding, maar ook het onderwijsconcept: studenten worden uitgedaagd om creatief om te gaan met cutting-edge technologie en zo het alledaagse leven beter te maken.

Meer informatie

Office Management wordt Organisatie en Management

“Jaar na jaar moesten we vaststellen dat de naam Office Management steeds minder tot de verbeelding sprak bij een 18-jarige”, aldus opleidingscoördinator Diane Debruyne. “Een officemanager (of management assistant) werd al te vaak beschouwd als iemand die verslagen uittikt of andere klussen ‘opknapt’. Onze afgestudeerde bachelors Office Management kunnen echter veel meer dan dat. Ze zijn de spil van het bedrijf, de organisatie of het departement waar ze werken. Hun job is ook enorm veel geëvolueerd en gedigitaliseerd.”

Twee jaar geleden koos Howest al een nieuwe naam voor de afstudeerrichtingen (Health Care Management en Business & Languages), nu wijzigt ook de naam, en dat in heel Vlaanderen. “Vandaag leiden we onze studenten op tot meertalige, flexibele, digitaal sterke en meedenkende co-managers die kunnen plannen, coördineren en communiceren als geen ander. Hun core business is dus ‘organiseren’ en ‘managen’. En ze zijn breed inzetbaar, want ze zijn goed in IT, communicatie en talen.”

De term ‘Organisatie’ in de naam van de opleiding zet overigens nog een extra aspect in de kijker. Bachelors Organisatie en Management gaan namelijk niet enkel in bedrijven aan de slag, maar ook in organisaties. “Denk aan dokterspraktijken of ziekenhuizen, waarvoor wij een specifieke afstudeerrichting Health Care Management hebben”, besluit Diane Debruyne.

Meer informatie