Mobiel textielatelier strijkt neer in Howest

Mobiel textielatelier strijkt neer in Howest

Mobiel textielatelier strijkt neer in Howest

Op donderdag 15 oktober is, in het kader van Week van de Fair Trade, op de Howest-campus aan de Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk een mobiel textielatelier te zien. Dat pleit voor een leefbaar inkomen, transparantie en een zorgplicht in de kledingsector.

De textielsector heeft, zeker in ontwikkelingslanden, een reputatie van ongezonde en onveilige werkomstandigheden, en van beschamend lage lonen. Het mobiel textielatelier wil dit nogmaals aan de kaak stellen, middels een ‘ludieke actie’: studenten die het atelier bezoeken krijgen namelijk een kraslot waarmee ze het maandloon van een kledingarbeidster in Bangladesh kunnen winnen. Daar zullen ze niet rijk van worden: het gaat om de som van amper 84 euro.
Studenten die de oproep van de Week van de Fair Trade onderschrijven en hun foto laten ophangen aan de propere waslijn, krijgen een paar duurzame sokken uit gerecycleerde jeans van #hackyourjeans, een initiatief van European Spinning Group (ESG) uit Spiere-Helkijn. Jeans dat in de kringwinkels niet meer verkoopbaar is, wordt namelijk door ESG vermalen tot pulp en terug tot garen gesponnen. De sokken zelf worden vervaardigd door Sokken Beernaert uit Oudenaarde, de laatste sokkenbreier van België.

Meer informatie:

Het initiatief is een samenwerking tussen Howest, Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk, WSM/Schone Klerencampagne, Gent Fair Trade, UGent en Maria’s Corner. Met medewerking van #hackyourjeans (ESG) en AUGent, en de steun van ENABEL, Provincie West-Vlaanderen en Vliruos. 
Het design van de campagne is van de hand van Howest Devine-studenten, het textielatelier werd ontworpen door een Howest IPO-student.