Altijd cyberalert

Maand van de cybersecurity: Altijd cyberalert

Maand van de cybersecurity: Altijd cyberalert

Wist je dat er in België meer dan 141 woninginbraken per dag worden gepleegd? Op 18 oktober wordt de jaarlijkse nationale actiedag “één dag niet” gehouden, waarbij het bestrijden van woningdiefstallen centraal staat. 

Preventie is de beste remedie voor het vermijden of verhinderen van woninginbraken. Of je nu de klassieke grendels en sloten gebruikt of eerder vertrouwt op een gesofisticeerde alarminstallatie, maakt op zich niet meteen het grote verschil. De potentiële inbreker wordt zoveel mogelijk ontmoedigd maar zoekt daarna – veelal en jammer genoeg – naar een andere kwetsbare plaats waar hij zijn slag kan slaan.

Onze woning is, willen of niet, bijzonder gevoelig geworden voor een nieuwe soort kwetsbaarheid, met name de “digitale inbraak”. Bijvoorbeeld door het gebruik van buitenaf van onze slecht beveiligde wifi, het extern aansturen van onze domotica die we van op afstand bedienen of het openen van onze gecodeerde garage- of tuinpoort met een nagemaakte digitale sleutel. 

Dit soort ‘intrusies’ kunnen we helemaal niet met ‘fysieke’ middelen alleen verijdelen. Nochtans zijn we ondertussen allemaal bijzonder “digitaal” geworden zonder dat we met evenveel aandacht stilstaan bij het gevaar maar ook de eenvoud van deze ‘andere soort’ inbraak die wel steeds vaker voor komt.

Met de organisatorische steun Howest en in samenwerking met het Centrum voor Cyber Security wordt op 18 oktober aanstaande in aansluiting met “één dag niet” een eerste praktische stap gezet in een programma dat nadien verder wordt uitgewerkt om zoveel mogelijk mensen “cyberalert” te maken.

Programma

Op Donderdag 17 oktober – Bezoek de federale truck Safe-on-Web (exclusief voor studenten)

Van 10u00 tot 12u30 in Howest, Campus Brugge Station – BST5, Rijselstraat 5 in Brugge.

Van 13u30 – 16u00 in Howest, Campus Kortrijk Weide – Gebouw B, Graaf Karel de Goedelaan 5 te Kortrijk. 

Vrijdag 18 oktober - Het openen van “een cyber-callcenter voor één dag”

Tussen 10u en 18u opent voor een dag een ‘cyber-callcenter’ Het callcenter zal bestaan uit Howest-studenten uit de bacheloropleiding Toegepaste Informatica, Computer & Cyber Crime Professional, medewerkers uit de bedrijven Ernst & Young  en PWC.

Het cyber-callcenter is bereikbaar via het nummer +32 50 38 12 77. De studenten staan klaar om alle vragen te beantwoorden en adviezen te formuleren. Daarnaast krijgen 50 Vzw’s, clubs, scholen en kleine non-profitorganisaties de kans om een security-audit te laten doorvoeren.