Lerarenopleiding Howest investeert in buitenklas

‘De natuurlijke omgeving binnenbrengen in de opleiding door naar buiten te trekken’, dat is wat de lerarenopleiding van Howest dit academiejaar steeds vaker gaat doen. Buiten lesgeven heeft namelijk heel wat troeven, en het is ook nog eens coronaproof.

“Buitenklassen worden in Vlaanderen sterk aanbevolen”, legt Kenneth Devos uit. “Als innovatieve lerarenopleiding zien we het uiteraard als onze taak om de leerkrachten van morgen daarop voor te bereiden. Daarom proberen we de buitenomgeving zoveel mogelijk te integreren in ons curriculum. Enerzijds wijden we onze studenten in in deze manier van lesgeven, anderzijds dompelen we ze er ook effectief in onder door ze mee te nemen naar buiten.”

Grote meerwaarde

Buiten lesgeven is ‘meer coronaproof’ dan in klaslokalen, maar Howest had corona niet nodig om de meerwaarde van buitenonderwijs te begrijpen. “Outdoor education heeft sowieso een positief effect op de gezondheid en de leerprestaties. Een natuurlijke omgeving en de open lucht brengen ook rust en beperken de schermtijd. Bovendien biedt het ons de mogelijkheid om de studenten tijdens de les meer te laten bewegen. Dat sluit dan weer aan bij ons Vital Schools-project (www.vitalschools.be) dat focust op beweegvriendelijk lesgeven (en minder stilzitten)”, aldus Kenneth Devos.

(Moes)tuin als leeromgeving

De buitenklas is een uitloper van het sociale participatieproject Quartier Publiek in samenwerking met vzw de Batterie. Kris Hulsen: “Die buitenomgeving gaan we nu effectief gebruiken als aanknopingspunt voor waarnemings- en onderzoekende opdrachten, bij natuuronderwijs bijvoorbeeld of bij de expressieve vakken. Dat beide leergebieden precies die waarneming wel vaker als startpunt gebruiken, leidt wel eens tot zinvolle perspectiefwisselingen en heuse (STEAM-)kruisbestuivingen…   Bovendien biedt de nabijheid van de (moes)tuin aan de nieuwe generaties leerkrachten de kans om hun band met wat leeft, groeit en bloeit in de directe schoolomgeving te (her)ontdekken. Een buiten(leer)omgeving die, zelfs in het hartje van Brugge, lekker nabij en altijd toegankelijk is. Als we de studenten ook nog eens vlotter aan het bewegen krijgen tijdens de les, dan slaan we helemaal twee vliegen in één klap.”