Interreg-project TRANSFIRM brengt student-ondernemers uit Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Henegouwen online samen

Interreg-project TRANSFIRM brengt student-ondernemers uit Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Henegouwen online samen

Interreg-project TRANSFIRM brengt student-ondernemers uit Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Henegouwen online samen

Student-ondernemerschap zonder grenzen stimuleren: dat is waar TRANSFIRM, een driedaags intensief traject, om draait. Heel concreet gingen 16 teams van Franse, Waalse en Vlaamse studenten aan de slag om het businessmodel van vijf start-ups te analyseren op duurzaamheid.

De vijf deelnemende start-ups hebben de ambitie om uit te breiden naar nieuwe markten (in Noord-Frankrijk, Vlaanderen en/of Wallonië). De studententeams namen gedurende drie intense dagen die ambitie onder de loep en stelden na afloop ideeën voor om nieuwe markten te betreden en hoe dat op een nog duurzamere manier te doen. Dit kon de studenten in kwestie meteen ook aanzetten ideeën te genereren voor een eigen start-up die de grootste aandacht heeft voor sustainable development goals en duurzaam ondernemen in het algemeen.

Maatschappij- en milieu-impact

Concreet ging het om deze vijf bedrijven:

  • Cosh, een tech start-up die duurzaam shoppen stimuleert
  • La vie est Belt, een start-up die fietsbanden upcycled naar riemen
  • Play it Safe, dat inzet op digitale veiligheidstrainingen van het personeel van grote ondernemingen via gamification
  • Zac Lunettes, dat oude zonnebrillen herstelt en een nieuw leven geeft
  • Vonken, die lokale en energie efficiënte houtovens produceren

De studententeams gebruikten als tool de zogenaamde flourishing business model canvas, een aangepaste versie van het business model canvas waarbij ook maatschappij- en milieu-impact worden meegenomen. Kortom, via het flourishing business model kunnen bedrijven ook sociale en duurzame aspecten integreren.

Volledig online

Omwille van de huidge Covid-maatregelen ging de driedaagse volledig online door, via breakout rooms in Zoom en met de visuele online white board tool Mural. Hierbij werden de studenten begeleid door negen bekwame coaches uit verschillende internationale organisaties. Doordat de studenten in internationale groepen werkten, konden ze gemakkelijk met elkaar in debat gaan en zo de culturele verschillen en gelijkenissen in hun toekomstplan integreren. 

De eindpresentaties vinden online plaats op 23 april (van 16 tot 17u30). Iedereen kan deze pitches van de geselecteerde studenten bijwonen, mits inschrijving op voorhand

Dit event is georganiseerd door het Interreg project TRANSFIRM, dat financieel gesteund wordt door het Europees-Fonds voor Regionale Ontwikkeling en een samenwerking vormt tussen acht universiteiten en hogescholen in Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Wallonie: Universiteit Rijsel, UCLouvain, KU Leuven, Universiteit Bergen, UGent, Howest, Hogeschool Leuven en Hainaut (HELHa), en hogescholen CONDORCET en SOWALFIN.

Inschrijven