HundrED roept Belgische MyMachine uit tot beste onderwijsvernieuwing van de wereld

HundrED roept Belgische MyMachine uit tot beste onderwijsvernieuwing van de wereld

HundrED roept Belgische MyMachine uit tot beste onderwijsvernieuwing van de wereld

Tijdens de driedaagse HundrED 2020 Innovation Summit in Helsinki heeft MyMachine – opgericht door Filip Meuris (Leiedal), Jan Despiegelaere (Streekfonds West-Vlaanderen) en Piet Grymonprez (Howest) – een opvallende rol gespeeld. Nadat MyMachine eerst als enige Belgische organisatie werd opgenomen in de HundrED Global Spotlight on Creativity-selectie en in de HundrED Innovator 2021-lijst, werd MyMachine co-founder & managing director Piet Grymonprez op de laatste dag van de Summit uitgeroepen tot Innovator of the Year. 

Piet Grymonprez (MyMachine) verkozen door experten wereldwijd als beste onderwijsvernieuwer ter wereld

MyMachine – het in West-Vlaanderen geboren, generatie-overschrijdend co-creatieconcept voor de realisatie van ‘droommachines’ – is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal initiatief actief in 12 landen op 4 continenten. Het geniet in binnen- en buitenland aanzien zowel binnen onderwijs als industrie.  De HundrED Academy – bestaande uit meer dan 150 internationale onderwijs en innovatie experten uit industrie, onderwijs, overheid, United Nations en de OECD – hebben een maandenlange analyse uitgevoerd van meer dan 5.000 onderwijsvernieuwings-initiatieven, verspreid over gans de wereld.  Deze experten hebben uiteindelijk Saku Tuominen, oprichter van HundrED, de Innovation Summit 2020 doen afsluiten met de bekroning van Piet Grymonprez als Innovator of the Year, of nog de beste onderwijsvernieuwer ter wereld. De co-founder van MyMachine toonde zich uiteraard bijzonder opgetogen met deze titel.

Piet Grymonprez: “de erkenning mag dan wel mijn naam dragen, ze is het werk van een fantastisch team en van alle deelnemende leerlingen, studenten, leerkrachten, professoren en ons brede netwerk van stakeholders in industrie en onderwijs in de verschillende landen waarin we actief zijn. Deze titel is een extra motivatie om de MyMachine-methodologie – gebaseerd op creativiteit, co-creatie en samenwerking tussen kinderen en studenten van alle onderwijsniveaus – verder te verspreiden.” 

MyMachine in selectie van ’s werelds beste creativiteitsinitiatieven

Op de eerste dag van de HundrED Innovation Summit werd MyMachine ook geselecteerd voor de HundrED Global Spotlight on Creativity-lijst (in samenwerking met de LEGO Foundation). Een jaar geleden kondigden de experten van de HundrED Academy -aangevuld met experten van de LEGO Foundation- aan, een analyse te maken van de beste creativiteit-stimulerende organisaties wereldwijd. Ook in deze studie is MyMachine komen bovendrijven en aldus opgenomen in de selectie van de twintig beste initiatieven rond creativiteit wereldwijd. “Deze innovaties zijn stuk voor stuk schoolvoorbeelden van hoe creativiteit gestimuleerd kan worden in de onderwijscontext”, legde John Goodwin, CEO van de LEGO Foundation, uit. “Door deze inspirerende initiatieven op te nemen in onze creativiteitslijst willen we ze delen met beleidsmakers, lesgevers en ouders over de hele wereld.”

MyMachine opgenomen in HundrED Innovator 2021-lijst

Op basis van de analyse van de aanpak, de impact en de schaalbaarheid van meer dan 5.000 onderwijsvernieuwingsinitiatieven stelt HundrED tot slot ook elk jaar een lijst van innovaties op die ze mee verder willen laten groeien en bekend maken over de grenzen heen. Na de nominatie voor de HundrED Innovator 2020-lijst prijkt MyMachine nu ook op de HundrED Innovator 2021-lijst. “Dat MyMachine voor het tweede jaar op rij in dit selecte gezelschap wordt opgenomen, is erg belangrijk; zowel als wereldwijde erkenning voor de gerealiseerde impact tot nu, als voor de verdere groei van onze organisatie”, aldus Piet Grymonprez. 

Over MyMachine (www.mymachine-global.org)

De unieke MyMachine methodologie laat kinderen in de lagere klas droommachines bedenken. Vervolgens maken ze er een werkend prototype van in samenwerking met studenten hoger onderwijs (conceptualisering) en leerlingen uit het technisch middelbaar (bouwen prototype). Alle betrokken leerlingen en studenten leren zo het belang van ideeën en hoe je elk idee kan vastpakken en realiseren. Ze leren dat dit kan door samen te werken, elkaars talenten te respecteren en door weerbaar en wendbaar te zijn. 
De Belgische non-profitorganisatie geniet internationale erkenning, zowel vanuit onderwijs als industrie. Eerdere erkenningen en awards kwamen er al van de United Nations (World Summit Award), Reimagine Education (in de USA gekend als ‘the Oscars for Education’), Katerva (San Diego), de Qatar Foundation, Sir Richard Branson, Sir Ken Robinson, Harvard University, de William & Flora Hewlett Foundation, Designmanagement Europe, Tom Vander Ark (Getting Smart, Xprize, Bill & Melinda Gates Foundation) en The New York Academy of Sciences. Ook Forbes schreef al een artikel over het succes van MyMachine, dat ondertussen actief is in 12 landen op 4 continenten.

Over HundrED

HundrED, met uitvalsbasis in Helsinki, is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende platformen voor onderwijsvernieuwing wereldwijd. Het brengt creativiteits-, innovatie- en onderwijsexperten uit de hele wereld samen. Finland geniet veel erkenning als land met één van de beste onderwijssystemen wereldwijd. Dat Finland nu met deze bijzondere erkenningen, de ogen ook doet richten op MyMachine, is toch wel bijzonder te noemen.