Howest Verpleegkunde ontwikkelt e-course voor zorgprofessionals: Hygiënische maatregelen ter preventie van Covid-19.

Howest Verpleegkunde ontwikkelt e-course voor zorgprofessionals: Hygiënische maatregelen ter preventie van Covid-19.

Howest Verpleegkunde ontwikkelt e-course voor zorgprofessionals: Hygiënische maatregelen ter preventie van Covid-19.

In deze corona-tijden hebben veel zorgprofessionals vragen over de preventieve richtlijnen rond hand- en hoesthygiëne, gebruik van beschermingsmiddelen en reiniging en ontsmetting. Twee lectoren van de opleiding Howest Verpleegkunde hebben die daarom, in samenspraak met BeFeZo en NVKVV, gebundeld in een handige e-course, waarbij ‘BRAVO’ als positieve rode draad dient.

Concreet worden op de website alle hygiënische preventiemaatregelen gebundeld die Covid-19 kunnen en moeten weghouden uit thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. In een kwartiertje is de bezoeker doorheen het gebruiksvriendelijke, overzichtelijk opgedeelde overzicht. 

“We mikken op de doelgroep van zorgkundigen, thuiszorgers, verpleegkundigen en mantelzorgers”, aldus Veerle Coupez, die samen met medeverpleegkundige en -lector verpleegkunde aan Howest Marie-Line Himpe auteur van de tool is. “We hebben niets nieuws ontwikkeld, maar alle nuttige knowhow die we voorhanden hadden verzameld en verwerkt. Omdat er momenteel zoveel tips en filmpjes circuleren, dachten we namelijk dat het handig kon zijn om die te bundelen en op een zo laagdrempelig mogelijke manier te verwerken. Bijvoorbeeld: hoe gebruik je handschoenen én hoe verwijder je die op de juiste manier? Dat zijn vragen waar zorgverleners mee zitten, en die we duidelijk en vooral praktisch beantwoorden.”

Ongelooflijk bedankt

Om alles zo helder (en constructief) mogelijk te houden, werkten de auteurs het woord ‘BRAVO’ om tot een acroniem dat als leidraad dient. Veerle Coupez: “’B’ staat voor ‘Belangstelling voor handhygiëne’, ‘R’ voor ‘Respect voor hoesthygiëne’, ‘A’ voor ‘Aandacht voor beschermingsmiddelen’, ‘V’ voor ‘Voldoende reiniging en ontsmetting’ en ‘O’ voor ‘Ongelooflijk bedankt’. We willen echt op een positieve manier aandacht vragen voor de noodzaak van preventieve hygiëne.” Positief en – zo belangrijk in deze lastige periode – met een knipoog. Dit is bijvoorbeeld de tip als je moet niezen maar geen zakdoek bij je hebt:

Cough and sneeze
Elbow please!
Let's be FAB 
and do the DAB!

Raadpleeg de e-course

Meer info:

Veerle Coupez
Onderzoekscoördinator en lector ouderenzorg
Bachelor Verpleegkunde
0486 35 53 83 (tijdens de kantooruren)
veerle.coupez@howest.be