Howest-student Wietse Bonnaerens stoot door naar Biënnale van Venetië

Compacte designzetel pronkt op toonaangevend kunstevent

Wietse Bonnaerens (21) verovert de internationale designscène met de compacte en moduleerbare zetel FOOOXS. Hij ontwierp die tijdens zijn buitenlandse stage in Skopje en het stuk pronkt vanaf 11 mei in het Macedonisch paviljoen op de Biënnale van Venetië.

Moduleerbaar en compact

Sinds twee maanden volgt de laatstejaarsstudent Industrieel Productontwerpen bij Howest stage bij meubelbedrijf Feydom. “De opdracht was om een zetel te ontwerpen die in een doos van 60x60x120 cm past. Een uitdaging die op vlak van design aansluit bij de filosofie en stijl van het bedrijf”, vertelt Bonnaerens. “Daardoor is de zetel ook economisch en ecologisch interessant om te verzenden.”

De zetel is zo ontworpen dat die in 3 minuten opgebouwd en 3 minuten afgebroken kan worden. “Je hebt zelfs geen vijsjes nodig. Enkel de pootjes erop schroeven en de zetel staat in elkaar. Bovendien kan je de zetel opstellen in 7 verschillende combinaties. Met de modules bouw je het snel om van een driezitszetel tot aparte fauteuils of een andere schikking.”

“Iedereen kan de zetel plaatsen, maar op recepties, beurzen of in kleinere appartementen is het wel handig om de FOOOXS te zetten. We zijn aan het bekijken om de zetel waterdicht te maken, zodat hij ook buiten kan staan”, legt Bonnaerens uit.

De naam FOOOXS

Zaakvoerders Filimena en Zoran Radonjanin lieten Wietse ookzelf de naam voor de designzetel bedenken. “Het werd FOOOXS omwille van verschillende redenen. De drie ‘OOO’s staan voor The House of Thousand designers (1OOO), het interne designatelier van Feydom. De XS voor Extra Small, door de kleine afmetingen. En ‘fox’ van Reynaert De Vos, een legende uit de streek waar ik vandaan kom. Het is wel fijn dat het Waasland, en in het bijzonder Lokeren, zo een vermelding krijgt. En de vierde verwijzing is naar mijn rosse haarkleur”, lacht Bonnaerens.

Biënnale en budget

Het prototype van de zetel zal tentoongesteld worden op de toonaangevende Biënnale van Venetië van 11 mei tot 24 november in het paviljoen van Macedonië in het Palazzo Rota Ivancich, Castello 4421. “De Biënnale is een fantastische ervaring. Het zal ook een mooie erkenning zijn als mensen de zetel in hun living hebben staan”, zegt Bonnaerens. FOOOXS is nog niet te koop, maar de productie staat gepland voor het najaar. “We zijn nog op zoek naar een verdeler voor België. Wie op dit moment een zetel wil, stuurt best rechtstreeks een mail naar Feydom”, legt de student aan Howest uit. De prijs is nog niet concreet, maar zal wel budgetvriendelijk zijn.

Ecologische bedrijfsfilosofie

De student voelde zich aangesproken om stage te doen bij het Macedonische bedrijf door hun filosofie. “Ze zijn hier heel transparant en duurzaam. Volgend jaar werkt de productie volledig op zonne-energie. Bovendien planten ze sinds kort elk jaar 10 hectare bomen, waardoor ze hout gebruiken van bomen die ze zelf aanplanten”, haalt Bonnaerens als voorbeelden aan.