Howest-student bekroond tot Junior Energiemanager van het Jaar

Gisteren is Jasper Dejonckheere, alumnus van Howest Energiemanagement, verkozen tot Junior Energy Manager of the Year. Met zijn bachelorproef rond de optimale benutting van zonne-energie voor de bedrijfsactiviteiten haalde Jasper het van de drie andere finalisten. Howest levert zo al de derde winnaar op vier edities van deze award.

De verkiezing van de Junior Energy Manager is een initiatief van koepelorganisatie Energik, Engie en Fluvius, in samenwerking met AP Hogeschool en Howest. De award zet talentvolle, jonge energiemanagers in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag. Voor de winnaar is een geldprijs van 1000 euro weggelegd.

Zonne-energie optimaal benutten

Winnaar Jasper Dejonckheere studeerde in het academiejaar 2019-2020 af als bachelor Energiemanagement aan Howest met een bachelorproef rond het optimale gebruik van zonne-energie voor de bedrijfsactiviteiten. Concreet maakt hij voor het Waregemse bedrijf Cras Woodgroup een analyse van de werking van de bestaande zonne-installatie en creëerde hij een extra opbrengst van meer dan 5% door de installatie van een PID-box. Hij maakte ook twee investeringsanalyses om de zonne-opbrengst meer te benutten en het eigenverbruik te verhogen: een batterijopslagsysteem en heftrucks op hernieuwbare energie.

Actief zoeken naar duurzame energieoplossingen

Vandaag is Jasper aan de slag bij Ceratec. “Als projectleider Energy Solutions pas ik er de kennis uit de opleiding Energiemanagement elke dag toe. Ik onderzoek er de mogelijkheden om meer hernieuwbare energie in te zetten en voer er energiestudies uit op basis van grote hoeveelheden data van bedrijven. Die analyses moeten leiden tot een betere energie-efficiëntie. De geldprijs die ik met deze titel in de wacht heb gesleept, zet ik trouwens ook opzij om mijn eigen woning energie-efficiënt te maken.”

Infodagen op 7 en 8 mei

Studenten die in de voetsporen willen treden van Jasper, kunnen op vrijdag 7 mei en zaterdag 8 mei terecht op de infodagen van Howest. Op www.howest.be/infodagen kunnen ze een tijdslot boeken voor een persoonlijke rondleiding op de campus in Kortrijk.