Howest op prinselijke missie met prinses Astrid in Mexico

Howest op prinselijke missie met prinses Astrid in Mexico

Howest op prinselijke missie met prinses Astrid in Mexico

Tijdens prinselijke missie met H.K.H. Prinses Astrid naar Mexico haalt Howest de banden met haar partneruniversiteit verder aan.

Als enige hogeschool in Vlaanderen, nam Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, deel aan de prinselijke missie met H.K.H. prinses Astrid naar Mexico. Het was voor directeur Onderwijs en Internationalisering Frederik D’hulster een unieke gelegenheid om de banden aan te halen met de Tecnológico de Monterrey (TEC), met bijna 100.000 studenten de grootste privé-universiteit van het land en erg hoog aangeschreven. Howest sloot er elf jaar terug een samenwerkingsovereenkomst mee.

Elk jaar organiseren de TEC Monterrey en Howest uitwisselingen voor hun studenten die een creatief-technologische opleiding volgen. De studenten van Howest volgen er gedurende een maand de summer school, een volledig semester of ze lopen er stage bij een Mexicaans high tech bedrijf. De Mexicaanse studenten volgen een internationaal semester aan Howest. Er vinden ook geregeld docentenmobilteiten plaats in beide richtingen. De samenwerking startte destijds met de master Industrieel ontwerpen en de bachelor Industrieel Productontwerpen toen Frederik D’hulster nog opleidingscoördinator van de masteropleiding was. Tijdens de missie werden bezoeken gebracht aan de campussen in Querétaro en Monterrey en werden verdere samenwerkingsinitiatieven afgesproken om nog meer (of extra) opleidingen te activeren binnen het partnerschap.

Het bezoek aan de campus in Querétaro viel samen met het bezoek van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters aan het demo- en opleidingscentrum van LVD, het innovatieve bedrijf uit Gullegem, en partner van de hogeschool.

Howest kon, in het gezelschap van CEO/gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade Claire Tillekaerts ook aansluiten bij het bezoek aan TREMEC, een onderdeel van Grupo KUO, S.A.B. de C.V. met hoofdkwartier in Mexico en met Belgisch filiaal in Zedelgem. TREMEC produceert hoogprecisie overbrengingen voor voertuigen (nieuwe Ford GT500, MC Laren, Ferrari, …). CEO Antonio Herrera wenst een intensieve samenwerking met de Howest IT opleidingen. Dit zou onder meer kunnen resulteren in duo-stageplaatsen voor studenten van TEC Monterrey en van Howest en een unieke samenwerking tussen de hogeschool, haar partneruniversiteit in Mexico en TREMEC.

Howest is door haar jarenlange expertise en haar inbedding in de West-Vlaamse (creatieve) maakindustrie de ideale partner voor bedrijven die in Mexico economische activiteiten willen ontwikkelen. De samenwerking is een win/win situatie voor Howest en de bedrijven: zeer vaak wordt de stageplaats de vaste werkplek van de alumnus.

Ook op het programma stond een bezoek aan de Gardens of Santa Fe in Mexico City, een uitzonderlijk architectuurproject waarbij een volledige site op duurzame wijze een reconversie heeft ondergaan. Shoppingcentra onder de grond met prachtige lichtinval, duurzame mobiliteit. Inmiddels heeft het architectenbureau dat dit prestigeproject heeft gerealiseerd, belangstelling getoond voor samenwerking met de opleiding Toegepaste Architectuur van Howest.

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, bewijst eens te meer haar voortrekkersrol als innovatieve en ondernemende high tech hogeschool in Vlaanderen.

Contactpersoon

dr. Ir. Frederik D’hulster, directeur Onderwijs en Internationalisering: frederik.dhulster@howest.be