Howest ondertekent belangrijk memorandum met tweede partneruniversiteit in Oeganda

Howest ondertekent belangrijk memorandum met tweede partneruniversiteit in Oeganda

Howest ondertekent belangrijk memorandum met tweede partneruniversiteit in Oeganda

Op 24 en 25 oktober ontvangt Howest een hoge delegatie van Mbarara University of Science & Technology (MUST) uit Oeganda. Het bezoek kadert binnen het in 2021 door VLIR-UOS opgestarte IUC-hefboomproject, waarbij Vlaamse universiteiten en hogescholen ondersteuning bieden aan en nauw samenwerken met een universiteit in het Zuiden. Een van de hoogtepunten van het bezoek wordt de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) tussen Howest en de Oegandese universiteit.

Langetermijnpartner voor het Zuiden

“Tien jaar geleden kon Howest al instappen in een eerste Institutional University Cooperation (IUC) voor de Mountains of the Moon University in Fort-Portal (Oeganda). Tot dan toe waren IUC- programma’s altijd langetermijnpartnerships geweest tussen een universiteit in het Zuiden en Vlaamse universiteiten. In 2012 kwamen hogescholen Howest en Thomas More als pioniers aan boord, kadert Ivo De Pauw van Howest. “Als hogeschool zijn we dan misschien iets minder bezig met onderzoek dan aan de universiteit, we zijn wel een nuttige partner om de handen uit de mouwen te steken en expertise te delen. Voor Mountains of the Moon hielpen we bijvoorbeeld een universitair radiostation opzetten, inclusief de co-funding ervoor, zorgden we voor een veilige IT-infrastructuur en trokken we dankzij funding via de Provincie West-Vlaanderen een glaskabel van de universiteit naar de stad om een stabiele internetverbinding te garanderen.”

Van Mountains of the Moon naar Mbarara

De IUC voor Mountains of the Moon is na twaalf jaar aan het uitfaseren, maar ondertussen krijgt een nieuwe twaalfjarige samenwerking volop vorm, deze keer met de Mbarara University of Science and Technology. Uniek is dat Howest als eerste hogeschool een van de subprojecten mag leiden. Lies Vanhaelemeesch: “Ik neem voor Howest de lead van het subproject ‘Youth Employability’. Met een jeugdwerkloosheid van 70 procent is dat een enorme uitdaging. Nadat het onderwijs in Oeganda de voorbije twee jaar volledig op slot ging, zijn de jongeren hun motivatie en perspectief ook verloren. En aangezien Oeganda een van de snelstgroeiende landen ter wereld is, is de moeilijke overgang naar het werkveld nog maar een begin. Tegelijk is Oeganda voor Howest een focusland dat economisch tot de betere leerlingen van het Afrikaanse continent behoort. Onze ambitie bestaat er onder meer in om de ICT-vaardigheden, communicatieskills en ondernemende mindset bij de studenten te vergroten. Die nood kwam als een van de conclusies naar voor na ons bezoek ter plaatse in april van dit jaar. Aan de delegatie die nu naar Brugge en Kortrijk komt, zullen we alvast tonen hoe wij ons curriculum in dat opzicht opbouwen, studenten ondersteunen om een onderneming op te zetten en een ecosysteem uitbouwen met de bedrijfswereld.”

Wederzijds engagement vastgelegd in memorandum

“Een IUC is geen klassieke vorm van ontwikkelingswerk in één richting – van het Westen naar het Zuiden”, duidt Ivo De Pauw. “In dit partnership worden studenten, personeel en kennis in twee richtingen uitgewisseld. Oeganda is dan ook een politiek stabiel land met een gigantisch potentieel en een degelijke infrastructuur. Wij zullen onze expertise delen om tools en programma’s uit te werken die studenten de weg naar de reguliere arbeidsmarkt helpen vinden. We gaan daarnaast bijvoorbeeld ook een business incubator uitrusten zoals we er in Brugge al hebben met The Vibe en in Kortrijk met The Hive. Studenten zullen worden getriggerd om een eigen bedrijf op te zetten, maar we willen op termijn ook West-Vlaamse en Oegandese kmo’s aan elkaar koppelen in het effectief zakendoen. Howest kan als inspirator ook helpen om lokale innovaties te helpen vermarkten.”

Om het tweerichtingsverkeer mogelijk te maken, is de keuze voor de Mbarara University niet toevallig. Lies Vanhaelemeesch: “Het is echt een innovatieve universiteit die werd gekozen uit 45 kandidaten. Er is durf, bedrijvigheid en niveau. Met Covidex hebben ze er bijvoorbeeld een antiviraal middel ontwikkeld dat helpt bij het herstel van Covid-19. Nuriat Nambogo, een van de leden van de delegatie, lag dan weer aan de basis van MobiCare, een belangrijke app die de toegang tot medische zorgverlenging verkleint. De Mbarara University is bovendien heel sterk in het organiseren van hackathons en Innovation Cafés. Daar kunnen wij zeker iets van leren.”

Hoge delegatie, rijkgevuld programma

De Belgische inspiratietoer brengt de driekoppige delegatie van de Mbarara University of Science & Technology achtereenvolgens naar de VUB (Brussel), Howest (Kortrijk/Brugge), het Wereldhuis van de Provincie West-Vlaanderen (Roeselare) en AP Hogeschool Antwerpen. De deelnemers zijn Prof. Dr. Manasseh Tumuhimbise (delegatieleider), Nuriat Nambogo (CEO MobiCare) en Amos Baryashaba (Head of Dept. Of Computing Services).

Meer informatie over de Howest-Oeganda partnerships

Andere nuttige links: www.must.ac.ug en www.vliruos.be