Howest neemt als enige hogeschool deel aan militaire cybersecurityoefening

Howest neemt als enige hogeschool deel aan militaire cybersecurityoefening

Howest neemt als enige hogeschool deel aan militaire cybersecurityoefening

Drie lectoren van Howest hebben vorige week in Luxemburg deelgenomen aan Locked Shields, een internationale militaire cyberdefense-oefening met de meest complexe, technische uitdagingen ter wereld. Howest was de enige deelnemende hogeschool en illustreert zo eens te meer zijn vergevorderde expertise op het vlak van cybersecurity.

Voorloper in cybersecurity

Met het keuzetraject Cyber Security Professional binnen de bacheloropleiding Toegepaste Informatica is Howest al langer een pionier op het vlak van cybersecurity. De deelnemende lectoren kwamen dan ook uit deze opleiding en uit de graduaatsopleiding Systeem- en Netwerkbeheer. “Het bijzondere aan de deelname van onze lectoren was dat zij als enige ter wereld door defensie gevraagd werden”, aldus opleidingscoördinator Gene Vangampelaere. “Onze expertise op het vlak van de bescherming van IT-systemen en kritische infrastructuur wordt met andere woorden tot ver buiten de muren van Howest erkend.”

Unieke cyberdefense-oefening

Locked Shields is een internationale militaire cyberdefense-oefening die elk jaar georganiseerd wordt door het Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence van de NAVO (CCDCOE). Dit jaar verzamelden zo’n tachtig cybersecurityexperts van 18 april tot 21 april in Luxemburg. “Samen moesten we de Benelux verdedigen tegen hackers tijdens realtime cyberaanvallen”, legt Tijl Deneut uit. Hij was een van de drie deelnemende lectoren van Howest. “De focus lag op realistische scenario’s, cutting-edge technologie en simulaties van complexe en grootschalige cyberincidenten. Een stresserende vierdaagse, maar tegelijk ook een extreem leerrijke ervaring die ik zeker meeneem naar mijn lessen.” 

Foto v.l.n.r.: Raven Demeyer (defensie medewerker en alumnus Cyber Security Professional), Alvin Demeyer (lector Systeem- en Netwerkbeheer, Thomas Clauwaert (lector Toegepaste Informatica), Tijl Deneut (lector Toegepaste Informatica)

Talk: How we survived Locked Shields?

Na hun deelname aan dit unieke cybersecurity event delen de Howest lectoren graag hun ervaring. Wil je te weten komen hoe het er aan toe ging tijdens deze militaire oefening? Hoe ze zich hebben voorbereid of wat de challenges waren? Kom dan luisteren op donderdag 12 mei 2022 om 19u naar hun verhaal. Nadien is er een netwerkreceptie aangeboden door Howest.

Locatie: Rijselstraat 5, Brugge (lokaal C.2.003)

Schrijf je in voor dit event via onderstaand formulier.