Howest leidt studenten op om energiezuiniger te leven en produceren

De energieprijzen klommen de voorbije maanden naar ongekende hoogtes. Willen gezinnen én bedrijven hun energiefactuur betaalbaar houden, dan zit er maar één iets op: slimmer omspringen met energie. Hoe we dat vandaag én morgen concreet kunnen doen, is exact de vraag waar de studenten van de bacheloropleiding Energiemanagement dagelijks antwoorden op zoeken.

Sleutelrol in de energietransitie

Een vaststelling: in februari verbruikten Vlaamse gezinnen 16% minder gas dan het jaar daarvoor. “Niemand ontsnapt nog aan de pijlsnelle toename van de energieprijzen, en dus grijpen we ondertussen zelf in door de thermostaat een graadje lager te zetten en enkel te verwarmen wanneer het echt nodig is”, kadert Nikolaas Boucquey, lector binnen de opleiding Energiemanagement aan Howest. “Om op lange termijn slim met energie om te gaan, zal echter meer nodig zijn. Advies bijvoorbeeld door echte energie-experts die een klare kijk hebben op de concrete maatregelen die bedrijven en particulieren kunnen implementeren om energie te besparen of hernieuwbare energietechnologieën te integreren. Dat is waar we onze studenten Energiemanagement op voorbereiden. Zij zullen een sleutelrol spelen in het betaalbaar realiseren van de energietransitie.”

Direct vertaalbare oplossingen

Zes jaar geleden richtte Howest de opleiding Energiemanagement voor het eerst in. Vandaag is ze actueler – en noodzakelijker – dan ooit. Dat bleek ook duidelijk tijdens de eerste infodag begin maart. “Het was een echte stormloop, met vijf keer meer geïnteresseerden voor onze opleiding dan vorig jaar”, aldus Ronald Bastiaens, opleidingsdirecteur Howest Kortrijk. “Die studiekiezers – en onze huidige generatie studenten – willen we de komende jaren vormen tot probleemoplossende, praktisch ingestelde en ondernemende energiemanagers. Dat zij ook effectief met direct toepasbare oplossingen komen, blijkt onder meer TrikThom. Dit gloednieuwe bedrijf van een laatstejaarsstudent heeft een ‘energy management system controller’ ontwikkeld om op eenvoudige wijze geavanceerde regelingen in woningen te integreren. Het is slechts een van de ‘smart energy solutions’ die al in de opleiding – en uiteraard ook later – door energiemanagers worden uitgewerkt om de energiefactuur te verlagen en de energie-efficiënte te verhogen.”

‘Wegwijzers’ in de energiemix

Het voornaamste doel van de opleiding Energiemanagement is om experten in de energietransitie op te leiden: echte ‘kenners’ van alle bestaande en toekomstige energietechnologieën die het verschil kunnen maken. Als een soort ‘gids’ die bedrijven en particulieren op zet naar de juiste keuzes binnen de energiemix. Nikolaas Boucquey: “Veel oplossingen staan klaar, maar om deze ook effectief uit te kunnen rollen, dienen we mensen op te leiden. Dat doen we aan de hand van heel wat energievraagstukken. Hoe kunnen we bijvoorbeeld digitale meters slim maken om woningen aan te sturen zodat energie bespaard wordt? Hoe zet je energiedashboards op die energiestromen transparanter maken voor bedrijven? Hoe kunnen we data gebruiken om het energieverbruik bij te sturen of te voorspellen? En in welke context zijn warmtenetten, smart grids, smart buildings, zonnepanelen, dashboards of batterijen voor energieopslag relevant? Via concrete projecten in het bedrijfsleven krijgen onze studenten dit onder de knie. Het maakt ze zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Meer nog, de vraag is momenteel veel groter dan het aanbod.”

Nieuwe opleiding in de maak

De energietransitie is niet de enige uitdaging waar we als samenleving voor staan. Er zijn ook de klimaatverandering, de bouwshift, waterbeheer, mobiliteit en circulariteit. Ook hierop anticipeert Howest, want momenteel wordt het curriculum vastgelegd van een nieuwe opleiding ‘Built Environment’. “Deze opleiding bestaat al in Nederland en het werkveld is vragende partij. We hopen ze dan ook snel in Vlaanderen te kunnen inrichten”, besluit Nikolaas Boucquey. “Het accent zal komen te liggen op circulaire economie en maatschappij (bouwen aan lokale gemeenschappen, duurzaamheid…). Daaruit blijkt eens te meer het engagement, het innovatieve karakter en het ondernemerschap van onze hogeschool.”