Howest lanceert Beweegscan voor steden en gemeenten

Howest lanceert Beweegscan voor steden en gemeenten

Howest lanceert Beweegscan voor steden en gemeenten

Vital Cities, een expertisecentrum van de hogeschool West-Vlaanderen, heeft de Beweegscan ontwikkeld voor steden en gemeenten, een handige tool om de beweegvriendelijkheid van een stad onder de loep te nemen. “Beleidsmakers kunnen hiermee aan de slag”, zegt Lore Cuypers van Howest.

Hoe bewegen mensen in de stad? Hoe kan de stad of gemeente zelf in beweging worden gezet? Hoe kan je bouwen aan een stad of gemeente die beweging aanmoedigt en waar gezonde keuzes vanzelfsprekend worden? Beleidsmakers die daar een antwoord op willen krijgen, kunnen vanaf nu een beroep doen op de Beweegscan van Howest.

“Het is een handig instrument om data samen te brengen en inzicht te bieden in de beweegvriendelijkheid van jouw stad of gemeente”, zegt Lore Cuypers. “Het is voor beleidsmakers en praktijkwerkers vaak nog een hoge drempel om data te verzamelen en beleidskeuzes te onderbouwen door middel van cijfers en onderzoek. Wij hebben het voor hen gedaan. Wij maken hen wegwijs in de beschikbare openbare data in Vlaanderen, tonen hen ook hoe ze die cijfers kunnen samenbrengen in 7 beleidsambities en vullen aan met inspirerende praktijkvoorbeelden en wetenschappelijk onderzoek. Zo willen we steden en gemeenten handvaten te bieden om zélf verder te bouwen aan een beweegvriendelijke omgeving. We stellen de whitepaper over de Beweegscan gratis ter beschikking. Steden en gemeenten die meer begeleiding wensen, kunnen uiteraard ook bij ons terecht.”

Howest lanceert Beweegscan voor steden en gemeenten

Die heeft volgens Cuypers heel wat voordelen die veel verder gaan dan louter een goede gezondheid. “Een beweegvriendelijke omgeving stimuleert, faciliteert en verleidt mensen om te sporten, bewegen, spelen, verplaatsen en elkaar te ontmoeten. Wie inzet op het creëren van een veilige, toegankelijke en uitnodigende omgeving, slaagt er niet alleen in om de fysieke activiteit van zijn burgers te verhogen, dit levert ook sociale, economische en ecologische voordelen op. Een fiets- en wandelvriendelijke omgeving is niet alleen goed voor de gezondheid, door de afname in autogebruik ontstaat er voor iedereen een meer leefbare omgeving. Bomen, struiken, gras en water zijn niet alleen belangrijk om de openbare ruimte aantrekkelijk te maken, ze nodigen ook uit voor ontmoeting en beweging.”

Meer info