Howest haalt 1 miljoen euro subsidies binnen voor praktijkgericht onderzoek

Howest haalt 1 miljoen euro subsidies binnen voor praktijkgericht onderzoek

Howest haalt 1 miljoen euro subsidies binnen voor praktijkgericht onderzoek

Hogeschool  West-Vlaanderen (HOWEST) diende onlangs acht voorstellen in voor praktijkgerichte Tetra-onderzoeksprojecten. De Vlaamse Regering keurde vijf van de acht aanvragen goed, meer dan het Vlaams gemiddelde. Alles samen goed voor een bedrag van om en bij het miljoen euro.

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, staat al jaren bekend omwille van zijn praktijkgerichtheid. Dat uit zich niet alleen in actuele opleidingsprogramma’s gebaseerd op de noden van arbeidsmarkt of de vele samenwerkingen tussen opleidingen en het bedrijfsleven. Ook de manier waarop Howest aan onderzoek doet is heel eigen.  Zo worden onderzoeksprojecten steeds opgezet met ondernemingen, organisaties, werkveldpartners.

Zoals de acht projectvoorstellen van Howest die onlangs werden ingediend bij de Vlaamse regering als Tetra-project. Tetra-projecten worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en beogen het toegankelijk maken van kennis uit het hoger onderwijs voor ruime groepen ondernemingen (kmo’s) en/of social profit organisaties. Het gaat telkens om kennis over nieuwe technologieën, kennis door recent afgewerkt onderzoek of bestaande kennis uit een ander domein of sector die overgedragen wordt.  Op die manier ontstaan meteen bruikbare concepten, diensten, producten die een antwoord bieden op bestaande noden of nieuwe marktopportuniteiten bieden.
 
Howest slaagde erin om maar liefst vijf van de acht ingediende voorstellen goedgekeurd te krijgen. Vlaanderen-breed werden 22 van de 55 ingediende projecten goedgekeurd (40%).  Howest scoort hierbij met een slaagpercentage van 5/8 of 62,5% ruim boven het gemiddelde.

Dankzij de TETRA-onderzoeksmiddelen, in totaal goed voor 998.000€, kan Howest nu nog sterker in interactie te gaan met bedrijven en organisaties. Op die manier kan de hogeschool nog sneller en beter de noden van en opportuniteiten voor het werkveld identificeren en hier een antwoord op bieden. De onderzoeken zorgen tot slot ook voor steeds actuele en innovatieve opleidingen.

De goedgekeurde projecten zijn: 

  1. ‘Allergeniciteit van voeding: tips en tricks voor allergenenmanagement’, opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie (Contact: kaat.van.oostveldt@howest.be)
  2. ‘Machine Learning in de Cloud’, opleiding New Media and Communication Technology (Contact: johan.de.gelas@howest.be)
  3. ‘Human Centric Lighting: Mogelijkheden benutten of passief afwachten?’, opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen (Contact: lore.vandevivere@howest.be)
  4. ‘MAKERHEALTH: Het faciliteren van frugal innovatie met en voor zorgprofessionals door middel van medical fablab technieken’, opleidingen Industrieel Productontwerpen, Ergotherapie en Verpleegkunde (Contact: lieven.de.couvreur@howest.be)
  5. ‘Immersive Training’, opleiding Digital Arts and Entertainment (Contact: vicky.vermeulen@howest.be)

Meer info

Mieke Vandewaetere, Research Howest
mieke.vandewaetere@howest.be