Howest Ergotherapie start met uniek specialisatietraject MakeAbility: DIY-AT skills

MakeAbility: Do It Yourself - Assistive Technology is de naam van het éénjarig specialisatietraject voor afgestudeerde bachelors in de Ergotherapie. Howest Kortrijk gaat hiermee van start vanaf september 2019. De onderzoeksgroep Design for (every)one (D4E1) van de opleiding Ergotherapie en Industrieel Productontwerpen heeft reeds 10 jaar ervaring in het maken van hulpmiddelen op maat voor één gebruiker. Dit specialisatietraject reikt ergotherapeuten de noodzakelijke kennis en skills aan om zelf tot kwalitatieve DIY-AT te komen. 

Ergotherapeuten hanteren hulpmiddelen of Assistive Technology (AT) om personen met een handelingsprobleem bij te staan in het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ondanks alle inspanningen en goede bedoelingen van de hulpmiddelenindustrie blijkt dat de hulpmiddelen meer tot frustraties leiden dan dat ze de gebruikers echt helpen. Geen enkele persoon is dezelfde maar deze unieke gebruikers hebben slechts de keuze uit een aanbod van universele hulpmiddelen die geproduceerd worden volgens massaproductie standaarden. De laatste jaren kent Do It Yourself (DIY) een grote opmars. Snelle technologische ontwikkelingen maken deze kennis voor iedereen beschikbaar. Ook de tools om mee uit te vinden en te produceren, zoals bv 3D printing en lasersnijden, komen binnen ieders bereik en bieden veel mogelijkheden voor ergotherapeuten om personen met een handelingsprobleem verder te helpen als standaard hulpmiddelen niet volstaan. 

Focus op skills

En dus starten de opleidingen Ergotherapie en Industrieel Productontwerpen met een specialisatietraject dat inspeelt op deze behoeftes in de maatschappij. Met MakeAbility: DIY-AT skills lanceert Howest een uniek traject voor ergotherapeuten. Door te focussen op het aanleren van de skills van een maker op vlak van technieken en materialen enerzijds, worden ergotherapeuten klaargestoomd tot specialisten in DIY-AT. Anderzijds gaan de deelnemers met real life cases aan de slag en zijn ze op het einde van het traject klaar om adequaat en kwalitatief DIY-AT te integreren in de ergotherapeutische praktijk. 

Meer weten

Meer info over het specialisatietraject   Bekijk het programma

Of contacteer Anne Dejager, lector ergotherapie en coördinator van het specialisatietraject MakeAbility: DIY-AT skills: anne.dejager@howest.be of 056/ 24 12 11