Howest-alumnus bekroond tot Junior Energiemanager van het Jaar

Gisteren is Senne Vanderplaetse, alumnus van Howest Energiemanagement, verkozen tot Junior Energy Manager of the Year. Met zijn bachelorproef rond de energetische optimalisatie van het HVAC-systeem van het hoofdkantoor van Van Marcke haalde Senne het van de drie andere finalisten. Howest levert zo al de vierde winnaar op vijf edities van deze award.

De verkiezing van de Junior Energy Manager is een initiatief van Energik (Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie), in samenwerking met AP Hogeschool en Howest. De award zet talentvolle, jonge energiemanagers in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag en morgen. Voor de winnaar is een geldprijs van 1000 euro weggelegd.

Optimalisatie van HVAC-systeem van Van Marcke

Winnaar Senne Vanderplaetse studeerde in juni van dit jaar af als bachelor Energiemanagement aan Howest. In zijn bachelorproef bestudeerde hij hoe het verwarmings- en koelingssysteem van het hoofdkantoor van Van Marcke in Aalbeke energetisch geoptimaliseerd kon worden. Hij bracht daarvoor eerst de opbouw, de regelstrategie, data uit metingen en comfortproblemen in kaart. Die analyse vormde de basis van een hydraulisch simulatiemodel. Bij iedere wijziging van dit model werd de impact op het vlak van energieverbruik en comfort bepaald en daarna vertaald in een optimalisatie van de regeling van het HVAC-systeem. “Sennes bachelorproef leverde mooie resultaten op, zeker omdat het om een nieuw gebouw ging: 41% minder pompenergie en een efficiëntieverhoging van 13% bij de warmtepompen. Goed voor een totale besparing van 18%. Concreet daalt ons verbruik met 50 MWh per jaar, of het verbruik van 14 gezinnen”, aldus Tom Prinzie, Technical Manager bij Van Marcke.

Stageplek wordt werkplek

Na zijn stage en bachelorproef kon Senne meteen aan de slag bij Van Marcke. Stagebegeleider Tom Prinzie: “Als HVAC Calculator past hij vandaag zijn ervaring van zijn stage en eindwerk toe op het volledige gebouwpatrimonium van ons bedrijf: meer dan honderd winkels en kantoren verspreid over heel België. Doordat de opleiding Energiemanagement van Howest dicht bij de realiteit staat en lokale praktijk combineert met het globale energiethema, was Senne onmiddellijk inzetbaar bij ons. De samenwerking met Howest is voor Van Marcke dus een duidelijke win-win.”

Kennisdeling als basis voor bekroning

“Ik was toch wat verrast toen ik gisterenavond als winnaar uit de bus kwam”, aldus de kersverse Young Energy Manager of the Year. “Deze prijs mag dan wel een persoonlijke prijs zijn, het is even goed een bekroning voor het volledige engineeringteam van Van Marcke. Hun kennisdeling en ondersteuning hebben, samen met de coaching van Howest, van mijn bachelorproef een succes gemaakt. Dat ik er uiteindelijk deze titel mee heb behaald, heeft wellicht te maken met het actuele karakter van mijn onderzoek en misschien nog meer met de conclusie van mijn eindwerk. Niemand had echt verwacht dat er ook bij een nieuw gebouw nog zoveel energie bespaard kon worden. Vandaag trek ik de methodologie dus met veel enthousiasme door naar de andere gebouwen van Van Marcke. Die zijn bovendien gemiddeld een stuk ouder, waardoor het besparingspotentieel er wellicht nog groter zal zijn.”