Hoe de Howest-studenten telewerkstages ervaren

In normalere tijden liepen studenten Communicatiemanagement van Howest in het voorjaar stage bij een organisatie naar keuze. Tot corona roet in het eten gooide en studenten nu noodgedwongen hun eerste stappen in de communicatiesector moeten zetten via telewerkstages. Waarbij ze focussen op uitzonderlijk content en initiatieven gerelateerd aan de coronacrisis. 
 
Heel wat klassieke stages van de studenten Communicatiemanagement – van culturele organisaties over kabinetten tot influencer marketingbureaus, en van Tomorrowland over Influo tot L’Oréal – zijn dit jaar telewerkstages. Uiteraard vragen die van zowel stagebegeleider als student een andere aanpak. Maar uit de tientallen stagegesprekken met studenten, docenten én stagebegeleiders in allerhande organisaties blijkt dat de betrokken partijen er vrij snel in slaagden digitaal samen te werken. Dagelijkse videochats voor vragen en feedback zijn daarbij cruciaal, net als online trainingen, digitale teammeetings én leren werken met digitale samenwerkingsplatformen als Slack. 

De studenten grijpen de situatie ook aan om via hun telewerkstages de meest uiteenlopende communicatieproducten te realiseren: van podcasts over ‘blijf in uw kot’-magazines, van creatieve acties tot best-offs met e-learning tips rond digital storytelling. Die stomen de studenten meer dan ooit klaar voor the new normal in de communicatiesector.

Bizarre tijden

“Als stagiair zijn het, zoals voor iedereen, bizarre tijden”, getuigt Jules Fremaut, tweedejaarsstudent Communicatiemanagement. “Door het coronavirus is telewerken de norm geworden, waardoor de stage nu volledig via Skype en mail doorgaat. Flexibiliteit is dus een vereiste.” Stagecoördinator Dirk Laverge erkent die uitdaging, maar ziet er tegelijkertijd ook de voordelen van in: “Deze uitzonderlijke situatie vergt inderdaad heel wat van studenten, maar ze ontwikkelen hierdoor ook nieuwe digitale en sociale skills die onmisbaar zullen worden in een maatschappij waar telewerken steeds meer de norm wordt.”

Sinds 4 mei zijn een aantal stages opnieuw fysieke stages geworden, zij het met respect voor de social distancing- en alle andere regels die bedrijven treffen. 

Meer info:

Dirk Laverge
stagecoördinator Communicatiemanagement Howest
dirk.laverge@howest.be, tel: 0486.35.36.08