Finnen, Duitsers en Litouwers zakken af naar Howest Brugge om te debatteren over ouderenzorg

Van 25 tot 29 juni organiseert de opleiding Verpleegkunde van Howest een Internationale Week rond ouderenzorg. Vertegenwoordigers uit Finland, Duitsland en Litouwen zakken dan naar Brugge af om het te hebben over thema’s als creative interventions, smart solutions en informal care (mantelzorg). 
 
Overal in Europa wordt gedebatteerd over hoe onze maatschappij verder kan omgaan met het toenemend aantal ouderen. Ook tussen Europese universiteiten, hogescholen en vakorganisaties wordt hierover van gedachten gewisseld. Ervaringsuitwisseling is in deze heel belangrijk. Dus nam de opleiding Verpleegkunde van Howest het initiatief om een internationale week te organiseren in Brugge.

De eerste editie lijkt een succes te worden, gezien zowel mensen uit het werkveld, onderzoekers, studenten als docenten uit diverse landen (Finland, Duitsland, Litouwen) naar Brugge afzakken.

Programma

Er staan heel wat getuigenissen op het programma.

Finland doet onderzoek rond technologie en innovatie in ouderenzorg en komt tijdens deze week haar eerste bevindingen voorstellen. Daarnaast komt Herlinde Dely (Howest-onderzoeker en tijdelijk tewerkgesteld bij Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) op woensdag 27 juni (tevens een themadag rond ‘creatieve oplossingen’) haar project ‘De Schat van je Leven’ voorstellen, in het kader van reminiscentie bij ouderen.
 
Op dinsdagnamiddag 26 juni van 15 tot 17 uur is er een dansnamiddag voor ouderen in de cafetaria van campus Rijselstraat, met DJ, animatie en versnaperingen. De dansnamiddag wordt geopend door Dirk de Fauw en verwelkomt een 70-tal deelnemers.
 
Doorlopend krijgen de deelnemers diverse blikvangers te zien in het Howest Hospital, waaronder de Zora-robot, EXPO ‘herinneringskoffer’, de BeleefTV en ‘reborn’-poppen. Allemaal voorbeelden van innovaties.