Festival van de Zorg dompelt eerstejaars Orthopedagogische Begeleiding meteen onder in de praktijk

Festival van de Zorg dompelt eerstejaars Orthopedagogische Begeleiding meteen onder in de praktijk

Festival van de Zorg dompelt eerstejaars Orthopedagogische Begeleiding meteen onder in de praktijk

De graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding van Howest Brugge kiest dit jaar voor een originele invulling van de Onthaaldagen. Het doel? De eerstejaars meteen laten proeven van de praktijk door ze in contact te brengen met de verschillende orthopedagogische doelgroepen. Het middel? Een tweedaags Festival van de Zorg met workshops en activiteiten waaraan de nieuwe studenten samen met onder andere mensen met een beperking kunnen deelnemen.

Maximaal inzetten op de praktijk

“Veel van onze studenten kiezen voor onze opleiding op basis van de praktijkgerichte invulling en de stages”, vertelt lector Elien De Bree. “Dat ze al in de eerste week van het academiejaar effectief in contact komen met personen waar ze later aan de slag mee kunnen gaan, werkt enthousiasmerend en motiverend. Op die manier zetten we ook meteen de toon voor het werkplekleren dat als een rode draad doorheen de graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding loopt (ook de meer dan duizend stage-uren over twee jaar zijn hier een essentieel onderdeel van). Daarnaast laten we die ervaringen uit de eerste week aan bod komen in de lessen van het eerste semester.”

Workshops samen met cliënten

De nieuwe invulling van de Onthaaldagen door het graduaat Orthopedagogische Begeleiding zit in de organisatie van het ‘Festival van de Zorg’. Op woensdag 13 en donderdag 14 september komen meer dan tachtig cliënten uit diverse organisaties en doelgroepen naar de campus om samen met de studenten deel te nemen aan allerhande workshops en activiteiten. Dat gaat van nagels lakken of karaoke tot keramiek of gezelschapsspelletjes. Elien De Bree: “We organiseerden deze workshops rond de interesses of vaardigheden van de cliënten zelf. Zo geven bijvoorbeeld personen met een verstandelijke beperking zelf een cursus circustechnieken. Andere cliënten nemen een groep studenten op sleeptouw tijdens hun huishoudelijke taken in jeugdherberg Snuffel Hostel. De student heeft in dat eerste contact dus niet de rol van expert of hulpverlener, maar wandelt naast de cliënt mee. De focus ligt op het wederzijdse contact tussen twee evenwaardige partners.”

Aandacht voor brede inzetbaarheid

Tal van bedrijven en organisaties hebben het vandaag moeilijk om personeel te vinden. Dat is niet anders voor profielen met een graduaatsdiploma Orthopedagogische Begeleiding. “We besteden veel aandacht aan de brede inzetbaarheid van onze alumni. Door de vijf orthopedagogische doelgroepen ‒ mensen met een beperking, kinderen en jongeren, mensen met een psychische problematiek, mensen met een bijzondere kwetsbaarheid en ouderen ‒ aan bod te laten komen tijdens de opleiding, verruimen we zoveel mogelijk de blik van de studenten naar alle doelgroepen. Dat doen we ook tijdens het Festival van de Zorg.”

Divers programma

De workshops vormen de eyecatcher van het Festival van de Zorg. Dat meer dan 80 cliënten deelnemen, is op zich al uniek. Deze doelgroep is namelijk niet altijd even mobiel en onverwachte, nieuwe situaties zijn voor hen niet altijd even gemakkelijk. Op het programma staan verder een initiatie gebarentaal, getuigenissen van ervaringsdeskundigen, een rolstoelparcours in de Brugse binnenstad of een ervaringsparcours dat slechtziendheid simuleert. De tweedaagse wordt op donderdag afgesloten met een debat rond het thema ‘Wat is een goede orthopedagogische begeleider’ en een barmoment voor studenten en docenten.