Docenten fietsen 925 kilometer naar Generatie Watjes

In de media verschenen overwegend negatieve berichten over hoe studenten in het hoger onderwijs het stellen in deze Coronatijden. Ze zouden het psychologisch lastig hebben en afhaken. Omdat studenten Communicatiemanagement met glans overschakelden op online lessen, digitale examens en telewerkstages, kropen Howest-docenten in de pen om dit beeld te corrigeren. Om de studenten een hart onder de riem te steken voor de komende blokperiode, fietsten de docenten afgelopen weekend 925 km om persoonlijk de open brief te overhandigen aan elke student.

De coronamaatregelen wegen op studenten, hun studies en hun studie-ervaringen, zo meldde de pers afgelopen week meermaals. Columniste Mia Doornaert had het in haar column van 5 maart over Generatie Watjes. Omdat de studenten Communicatiemanagement van Howest actief participeerden in digitale lessen, in grote getallen de webinars volgden, en met complimenten van stageplaatsen telewerkstages opnamen, schreef opleidingscoördinator Jan Dauwe een open brief naar hen. 

“De studenten gaven blijk van een groot aanpassingevermogen, van een drive om in coronatijd te blijven gaan, met aandacht voor hun sociale rol als student. En dat mag in de spotlights worden gezet, om de soms negatieve berichtgeving rond studenten te counteren”, aldus Opleidingscoördinator Jan Dauwe. 

Het afleveren van deze brief, inclusief een portie druivensuiker, gebeurt op een ietwat andere manier dan normaal. De postbode van dienst ruimt plaats voor een reeks docenten van de opleiding. Zij leveren dit verlengd weekend minstens 125 brieven persoonlijk af. De meeste studenten wonen in de regio in en rond Kortrijk, de Westhoek en regio Roeselare, maar docenten fietsen ook naar Gent en Antwerpen. Ook Erasmusstudenten die nog in België verblijven worden niet over het hoofd gezien. De docenten legden zo samen 925 km af om studenten een hart onder de riem te steken.

De studenten reageerden aangenaam verrast op het onaangekondigde bezoek. Ze herkennen zich helemaal niet in de omschrijving Generatie Watjes. Hun reacties kan je bekijken in het filmpje over de bezoeken (kijktijd: 3 minuten).