Digisportkamp

Digisportkamp

Digisportkamp

Vlaams minister van Sport Ben Weyts, Howest en Sport Vlaanderen lanceerden in de 2e week van de paasvakantie het allereerste interactieve digisportkamp. De hele week konden 50 kinderen tussen 10 en 12 jaar zich sportief uitleven zoals ze dat op paassportkamp zouden doen maar dan veilig vanuit hun eigen huis. De kinderen kregen zowel individuele sportieve uitdagingen als leuke groepsopdrachten en voerden ze uit onder begeleiding van gespecialiseerde digicoaches.

Howest Sport en Bewegen, onder leiding van docent Joktan Willem, ontwikkelde dit kamp, testte verschillende platforms en koos de digitale tools uit . Vijf stagiaires Sport en Bewegen stonden in voor de begeleiding & instructies van de online beweegactiviteiten. In korte tijd zijn deze studenten omgevormd tot volwaardige digicoaches!!

Interactie met elkaar en persoonlijke begeleiding

In dit eerste digisportkamp kregen 50 kinderen tussen 10 en 12 jaar via een online platform leuke en sportieve opdrachten die ze onder continue begeleiding en met persoonlijke feedback van vier ervaren sportmonitoren (digicoaches) konden uitvoeren. Ze stonden ook in contact met elkaar en moesten geregeld samenwerken. Deze interactie en persoonlijke begeleiding is wat dit project onderscheidt van bestaande digitale initiatieven, waar er vooral sprake is van eenrichtingsverkeer richting de kinderen.

Hoe het werkt

Elke dag gedurende de 2e week van de paasvakantie tussen 9u en 12u30 werden de kinderen, opgedeeld in twee groepen van 25, online verwacht. Ze kregen verschillende opdrachten, en de resultaten moesten ze filmen en opladen op het platform. De digicoaches gaven hen dan persoonlijke feedback en begeleiding. Enkele opdrachten die op de planning stonden: een tegen allen, beweegbingo, escape room, pictionary live, wereldrecords breken, een eigen minigolfbaan bouwen,… Op de eerste dag was er nog een extra sessie tussen 13u en 14u en op donderdagavond was er een quiz voorzien voor de hele familie. Kinderen hadden naast enkele ballen en ballonnen geen speciale zaken nodig om mee te kunnen doen. Een tuin is handig, maar niet noodzakelijk.

Het ging om een testproject waarbij 50 kinderen de kans kregen om gratis deel te nemen. Indien het concept aanslaat kan het nog verder uitgebreid worden en gaat Howest mogelijks nieuwe digicoaches opleiden.

Sporten in de toekomst

De opleiding Sport & Bewegen van Howest is als unieke opleiding al altijd een innovatieve speler in het sport- en beweeglandschap geweest. Nieuwe trends worden actief met studenten uitgetest en bij succes geïntegreerd in het curriculum. Zo is Howest Sport & Bewegen de eerste opleiding die inzet op exergaming (interactieve beweeggames) maar is ze ook betrokken bij trends zoals gezondheid op het werk, beweegvriendelijke omgeving & steden en het opzetten van informele.