Creathon: prachtig internationaal project mét Howest-laureaat

Creathon: prachtig internationaal project mét Howest-laureaat

Creathon: prachtig internationaal project mét Howest-laureaat

Creathons zijn ‘creatieve marathons’ waarbij studenten en young professionals internationaal samenwerken in multidisciplinaire workshops. In maart namen twee Howest’ers deel aan een vierdaagse, (online) creathon met jongeren uit Nederland, België en regio Lille. Dit prachtige internationaliseringsinitiatief kende ook nog eens een laureaat in eigen rangen.

De focus van de creathon lag op de interactie tussen design, sport en gezondheid, waarop vervolgens studentondernemerschap werd losgelaten. In totaal werkten 21 studenten en young professionals in gevarieerde groepjes van vier à vijf aan prototypes van oplossingen die ‘stadsgezondheid’ kunnen verbeteren doorheen sport en design. Die prototypes werden, samen met een infografiek en businessplan, op 19 maart voorgesteld tijdens een tien minuten durende pitch voor een meertalige jury.

Spelletjes op de grond

Ode Carron, Howest-student van de opleiding Netwerkeconomie (NEK), nam deel met het project ActiveGround, een openbare installatie die via projecties en licht op de grond mensen op openbare plaatsen aanzet tot beweging, in de vorm van spelletjes en trainingsroutines. Ze werkte hiervoor samen met teamgenoten Hanan (Frankrijk), Quintin (Frankrijk), Juan (Nederland) en Thomas (België), verenigd onder de noemer ActoGather.
“Op 9 maart was de kick-off, waarbij we aan elkaar werden voorgesteld en onze coaches leerden kennen”, vertelt ze over haar ervaring. “Meteen werd ook onze opdracht duidelijk: een concept ontwikkelen dat design, sport en gezondheid samenbrengt. Via de vijf fases van het design-proces – empathize, define, ideate, prototype en test – kwamen we in enkele intensieve workshops tot ons uiteindelijke product. Op vrijdag 19 maart stelden we ons project ActiveGround voor aan de meertalige jury.” Die jury was meteen overtuigd van het potentieel en riep ActiveGround uit tot laureaat. 

Begin september worden de deelnemers in Rijsel ontvangen voor een follow-up- en netwerkmoment. In 2022 zijn er dan weer plannen om, naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van het Verdrag van Maastricht, een zogenaamde gekruiste creathon te organiseren tussen Rijsel en Maastricht, met uiteraard Belgische partners. Hopelijk kan dat alweer fysiek in plaats van digitaal!