Boeklancering 'Oe ist?'

Slecht in je vel

Oe ist? Bij één op drie Vlaamse jongeren blijkt het antwoord op die vraag ‘niet zo goed’ te zijn. Dat zijn ontzettend veel adolescenten die zich niet goed in hun vel voelen, bijvoorbeeld omdat ze gepest worden, of niet aanvaard worden om wie ze zijn, of zich gewoon niet thuis voelen in hun omgeving. Recent onderzoek van Universiteit Gent (2018) toont aan dat 48% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar slachtoffer is (geweest) van pesten. 

Peer Support Vlaanderen

Peer Support Vlaanderen wil daar iets aan doen door het welbevinden van leerlingen in het secundair onderwijs te verbeteren met de steun van andere jongeren. Peer Support Vlaanderen ging van start als onderzoeksproject binnen onze opleiding Bachelor Toegepaste Psychologie naar aanleiding van de zelfdoding van een vriend van Oona, die op 13-jarige leeftijd uit het leven stapte na zware pesterijen. Het idee groeide om pesten preventief aan te pakken op school door te werken aan een positief schoolklimaat waar problemen niet alleen aangepakt maar vooral voorkomen worden. Vertrouwensleerlingen en leerlingbemiddelaars bieden een luisterend oor aan hun ‘peers’ en werken zo mee aan een positief schoolklimaat. Het is een project door, voor en vooral met jongeren. 

Samen met leerlingen en leerkrachten stippelen Oona Wyns en Howest-onderzoekmedewerkster Heleen Becuwe trajecten op maat uit. Daarnaast bieden Peer Support Vlaanderen en Howest ook een Peer Support Coach opleiding aan voor leerkrachten. Een onmisbare training voor al wie jongeren een warm hart toedraagt.

Choquerende cijfers

-    1/3 Vlaamse jongeren zit niet zo goed in zijn vel
-    1/2 Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar is op bepaald moment slachtoffer van pesten
-    18,5% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar in Vlaanderen is weleens een pester
-    7,5% van de jongens en 10% van de meisjes tussen de 12 en 24 jaar in Vlaanderen heeft ooit een zelfmoordpoging ondernomen

Met Peer Support Vlaanderen zetten wij in op Peer Support als preventieve positieve methodiek om het welbevinden van jongeren te verhogen en deze duizelingwekkende cijfers te doen dalen.

Peer Support

Jongeren gaan in de eerste plaats met hun vragen en problemen bij ‘peers’ te rade. ‘Peer’ betekent dat je op vele manieren gelijkwaardig bent en/of in gelijkaardige omstandigheden verkeert. Jongeren zoeken steun bij elkaar. Peer support is een manier van samenwerken en elkaar ondersteunen. Peers helpen elkaar met behulp van eigen kennis, inzichten en ervaring. 


Boek

Oe ist? Hoe Peer Support het welbevinden van jongeren kan verbeteren en pesten op school kan voorkomen. is verschenen bij Owl Press (Borgerhoff & Lamberigts) en kost 27,00 euro. Het boek biedt een houvast voor al wie met peer support aan de slag wil op school, binnen een organisatie of gewoonweg jongeren een warm hart toedraagt.