Sebbe Delobelle

"De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten."

Sebbe Delobelle

Energiemanagement

Mijn vooropleiding in het secundair was Techniek Wetenschappen in VLTI Torhout

Waarom kiezen voor Energiemanagement een goed plan is :

-    Uitdagende richting: De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten waaraan je in groep samen werkt tot de beste oplossing.    
-    Toekomstgericht: Energie is zeer belangrijk in onze maatschappij en zal in de toekomst belangrijk blijven. Als energiemanager help je om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
-    Leuke groep: We zijn met niet veel, maar dat maakt het juist fantastisch. Iedereen kent elkaar, er heerst een topsfeer en iedereen helpt elkaar.
-    Top opvolging door de docenten: Door de kleinere groepen is het mogelijk voor de docenten het persoonlijker aan te pakken. Hierdoor heeft iedereen de nodige opvolging en sturing waar nodig.
-    Veelzijdige richting: Tijdens je opleiding bestudeer je al de aspecten die je later kunnen helpen bij het verbeteren van de energy performance van zowel huizen als bedrijven.
-    Mee met de tijd: We komen telkens in aanraking met de nieuwe technologieën en evolueren mee met de tijd.
-    Iets nieuws: Wil je niet zoals iedereen een richting kiezen die al eeuwen bestaat maar liever iets nieuws dan kies je het best voor Energiemanagement.
-    Voor iedereen: Je hebt helemaal geen speciale vooropleiding nodig. Ondanks dat ik vooral een theoretische vooropleiding heb gehad met niet veel elektriciteit kan ik volledig mee.
-    Niet ver van Gent: Twijfel je voor deze richting omdat deze niet in Gent is ? Niet gevreesd met een campus kaart sta je voor 1 euro en in een kleine 30 min in Gent 😉.

Met andere woorden geen reden om niet voor Energiemanagement te kiezen. Ik sta vanaf dag 1 achter mijn keuze.

 

Lowie Van de Walle

"Onze energieprojecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren!"

Lowie Van de Walle

Energiemanagement

Als energie ingenieur ben ik verantwoordelijk voor de energie efficiëntie van de Unilin sites. Dit is op vele vlakken een uitdagende job want naast technisch inzicht en energetische kennis, moet je ook de soft skills en economische capaciteiten te hebben om projecten tot een goed einde te brengen. Deze projecten zijn heel uiteenlopen, het gaat over aanpassingen van machines, opstarten van een energiemanagementsysteem tot voldoen aan de eisen van de overheid. Deze projecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren. Dit vertaalt zich dan verder in een lagere productiekost en een gezondere leefomgeving. De bovengenoemde aspecten komen allen aan bod in de opleiding energiemanagement. Hierdoor word je helemaal klaargestoomd om deze functie te kunnen uitvoeren.

Nu aan de slag bij ...

Unilin - Energy Engineer

Zara Cottry

"Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk."

Zara Cottry

Energiemanagement

Na mijn opleiding elektrische installatietechnieken aan het VTI van Diksmuide wou ik zeker iets studeren die aansloot bij mijn al opgebouwde kennis. Ik had wel totaal nog geen idee wat dat kon zijn. Tot ik op de sid-in beurs plots op de richting energiemanagement botste. Het enthousiasme van de docenten op de beurs en op de infodag in combinatie met de veelbelovende toekomst in energie heeft me uiteindelijk redelijk snel de keuze laten maken. De richting ademde een sfeer uit waarin ik me zeker op m'n gemak kon voelen.

Toen ik aan de opleiding begon, ontwikkelde ik al snel een grote interesse om nog verder te gaan met energie en mensen te stimuleren om hier beter over na te denken. Iedereen weet ondertussen dat energie een belangrijk en actueel topic is, maar toch zijn we er nog veel te weinig op de juiste manier mee bezig. Ik merkte wel dat het met mijn beperkte kennis van het middelbaar, vooral op het vlak van wiskunde, niet altijd ideaal is, maar een extra tandje bijsteken en met de begeleiding van de docentenlukt het uiteindelijk ook wel!

Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk. Wanneer je een audit mag uitvoeren en de theorie kan toepassen, leer je nog steeds het meest! Nu tijdens mijn stage bijvoorbeeld maakte ik de keuze om eens helemaal niet met elektriciteit bezig te zijn, op deze manier leer je heel veel nieuwe dingen. Door al de verschillende pistes zijn er heel veel opties wanneer je afstudeert, je bent dus niet enkel een energiemanager, maar er is nog zoveel meer mogelijk!

In het middelbaar was ik steeds het enige meisje, nu had ik geluk dat we met twee waren! Toch merken we dat vrouwen niet altijd de stap durven maken, want wij waren de enige twee in heel onze opleiding. Men denkt vaak dat je als vrouw veel nadelen hebt, die zijn er natuurlijk ook, maar er zijn ook zoveel voordelen aan verbonden! Je mag dus zeker niet bang zijn om je te verdiepen in je interesses en zeker als vrouw ook de stap durven zetten! Dat heb ik ook gedaan en het is zeker een aanrader! Ik hoop dat onze richting de komende jaren nog nieuwe vrouwen kan aantrekken.

 

Toon Van de Wiele

"Het toekomstgerichte van de opleiding heeft me echt overtuigd. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. "

Toon Van de Wiele

Energiemanagement

Na mijn laatste jaar industriële wetenschappen in het VTI van Diksmuide was ik opzoek naar een richting die de perfecte mix heeft tussen praktijk en theorie.

Toen mijn oog viel op deze richting, wist ik dat dit een geschikte richting kon worden. Na een bezoek aan de infodag was ik ervan overtuigd, dit is de richting waar ik naar opzoek was.
Energiemanagement is een richting waar de studenten en docenten dicht bij elkaar staan, waar er individueel naar je gekeken wordt en de docenten openstaan voor vragen en feedback.
Ook heeft de richting oor naar de vraag van bedrijven en de feedback en opmerkingen van studenten. Hierdoor is het mogelijk continu bij te sturen waar nodig. Zo kunnen ze na 3 jaar het perfecte profiel van een energiemanager afleveren aan het werkveld.

Sinds kort hebben ze een troef extra, een masteropleiding. Het is een European Master in Sustainable Energy System management. Hiervoor werken ze samen met Hanzehogeschool in Groningen, Nederland.

Wat mij nu echt overtuigd heeft om voor deze richting te kiezen is het toekomst gerichte aspect. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. Aansluitend aan energie heb je ook nog de economische aspecten dat we bespreken en de klimaatdoelen die behaald moeten worden. Hierdoor is de richting niet gericht op 1 specifiek beroep maar meer gericht op een energie-expert profiel die in verschillende sectoren aan de slag kan.

Dankzij een ruim en modern labo is het mogelijk de geziene theorie toe te passen in de praktijk. Hierdoor moeten we niet een volle dag stil zitten.
Voor iedereen die een richting zoekt waar praktijk, theorie en het economische aspect een perfecte mix is, heeft een toekomstige energiemanager in zich. Toekomst verzekerd!!!

Jonas Soetaert

"Doe iets dat je echt graag doet!"

Jonas Soetaert

Energiemanagement

Jonas werkt in een team dat bestaat uit 4 personen: de verantwoordelijke automatisering en project ingenieur, de safety, health en environment manager, plant director en mezelf. In het energieteam werken we voornamelijk aan projecten die in het kader van het EBO zijn opgesteld. Hierbij wordt er constant geïnvesteerd en geoptimaliseerd om de energie-efficiëntie van de fabriek te verbeteren. Er is geen specifiek budget aan de kant gelegd voor het energieteam. Investeringen die op energetisch vlak de potentiële besparingen kunnen verwezenlijken, worden veelal goedgekeurd, mits de nodige motivatie.

Welke taken behoren tot je functie?

Ik ben constant bezig om de productieprocessen op energetisch vlak op te volgen en te verbeteren. Hierbij wordt er intensief samengewerkt met de sleutelpersonen in de productie om het energieverbruik (elektriciteit, gas, maar ook water) binnen bepaalde grenzen te houden.
Naast de dagelijkse opvolgingen zijn er ook nog wekelijkse rapporteringen en maandelijkse evaluatiemomenten met alle verantwoordelijken binnen productie om de voorafgaande periode te evalueren en daarop te coördineren.
Verder ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent utilities (koeling, stoomketels, perslucht, waterzuivering en watervoorziening). Uit deze zaken onderzoek ik energiebesparende maatregelen en bij groen licht trek aan de kar om deze van A tot Z te implementeren.

Wat vond je goed aan de opleiding?

In de opleiding heb ik een brede waaier aan zaken mogen ontdekken. Veel kennis dat ik heb bijgeleerd rondom elektriciteit, warmte, stromingsleer, automatisering en management heb ik al vaak nuttig kunnen gebruiken tijdens mijn werk.

 

Nu aan de slag bij ...

Ardo (site Koolskamp en Kortemark) - Coördinator Utilities & Energy

Asha Vanderbauwhede

"Zelfs zonder technische vooropleiding beoefen ik nu een technische job! "

Asha Vanderbauwhede

Energiemanagement

Asha had in het middelbaar economie moderne talen gestudeerd. Het was dus geen logische stap om met Energiemanagement te starten, al kwam de economische achtergrond heel goed van pas! Nu is Asha projectleider bij Callens in Waregem.

Welke taken behoren tot je functie?

Enkele taken waar ik een groot deel van de tijd mee bezig ben zijn:

 • Projectvoorbereiding vanaf het moment dat een project verkocht is aan de klant.
 • Nacalculatie van de verkochte installatie (stoom & CV - ketel, pompen, berekening voor afsluiters, expansie,...)
 • Aankoop materialen + beheer van budget
 • Opmaak & beheer van planning voor de uitvoering
 • Toelichting geven op de werf aan de werfleider, zo zit ik niet altijd achter mijn bureau!
 • Aanspreekpunt bij klant voor, tijdens en na uitvoering van project

Wat vond je positief aan de opleiding?

In Energiemangement krijg je heel wat technische voorkennis zoals HVAC, thermodynamica, stoom  & proceswarmte, ... Dit heb ik dagelijks nodig in mijn job. Je krijgt een heel breed lessenpakket waardoor je ook veel soorten jobs kan doen, en niet alleen energiemanager. Vooraf had ik totaal geen technische voorkennis maar de opleiding heeft me een goede technische kennis mee gegeven om toch een technische job uit te voeren!

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Heb geen schrik om misschien de enige vrouw te zijn in een technische mannenwereld! Ik heb er alleen nog maar voordelen van ervaren. Je wordt overal graag gezien en ze hebben heel veel respect voor een vrouw met technische kennis, vaak gaan ze dan en extra effort doen om het werk uit te voeren. Na 3 jaar studeren heb je gegarandeerd direct een job!

Wist je dat ...

Asha behaalde met haar bachelorproef de titel "Junior Energiemanager van het jaar 2017"

Nu aan de slag bij ...

Callens - Project Engineer - Junior Energiemanager van het jaar 2017

Arthur Vankeirsbilck

"De opleiding energiemanagement is een mooie combinatie tussen labo en theorie."

Arthur Vankeirsbilck

Energiemanagement

In het Guldensporencollege van Kortrijk volgde Arthur de richting Industriële wetenschappen, wat een heel goede voorbereiding is op de bachelor Energiemanagement.

Arthur koos voor Energiemanagement omdat de energietransitie een actueel en uitdagend probleem is. De omslag naar hernieuwbare energie moet er gewoon komen in de nabije toekomst. Het is een mooie uitdaging om hieraan te kunnen meewerken en er niet alleen over te praten wat we zouden kunnen doen! De opties om verder te kunnen studeren zijn ook heel mooi, de European Master in Sustainable Energy System Management (SESym) spreekt Arthur erg aan. Het energieprobleem is geen lokaal probleem, hierover van ideeën kunnen wisselen met andere Europese studenten in deze master is heel interessant. En Howest werkt mee in deze master.

In het middelbaar had ik in de richting IW veel theorie gecombineerd met labo, dit wou ik ook verder kunnen zetten in mijn bachelor. Deze mooie combinatie is dan ook terug te vinden in deze richting. We kunnen ons helemaal uitleven in ons eigen labogebouw The Reactor. Theorie en praktijk zijn in Howest geen holle woorden.

Jolien Vercnocke

"Als energiemanager kan je meeschrijven aan het verhaal van de toekomst."

Jolien Vercnocke

Energiemanagement

Al van jongs af aan ben ik geprikkeld door elektriciteit en het klimaat maar had er nog niet veel mee gedaan. Op de sid-in beurs botste ik toevallig op de richting Energiemanagement en was direct gefascineerd door de toekomstgerichtheid. Ik had zeker niet de ideale vooropleiding omdat ik kunsthumaniora had gevolgd in Brugge. Hier had ik echter wel een goede theoretische basis opgebouwd, de technische aspecten leerde ik snel tijdens de labo's.

Het sterke aan de opleiding Energiemanagement is dat het niet puur theoretisch is maar dat er ook veel tijd wordt voorzien om die theorie om te zetten naar de praktijk. Zo bevat ons leslokaal "The Reactor" verschillende systemen waarmee we kunnen experimenteren tijdens de lessen. Naast die interne labo’s worden we ook uit onze comfortzone gehaald voor projecten bij bedrijven. In het 2de jaar werden we betrokken bij de deelname van UGent aan een internationale wedstrijd. Het startte met een projectweek en eindigde met een maandje Hongarije en de "smart house award", een enorme ervaring waarbij ik veel nieuwe mensen leerde kennen en ook andere culturen.  Een andere grote meerwaarde aan de richting vind ik dat er wordt gefocust op verschillende maar toch aan elkaar gelinkte pijlers: elektriciteit, warmte, automatisering en management.

Tijdens de drie jaar Energiemanagement zijn er voor mij verschillende nieuwe werelden opengegaan waaronder automatisering. Daaruit groeide mijn keuze om volgend jaar een bachelor elektromechanica te gaan studeren met als afstudeerrichting automatisering.

Nu aan de slag bij ...

Stagair Energiemanager - Stad Brugge

Thibo Destatsbader

"De praktische aanpak in de opleiding vind ik super!"

Thibo Destatsbader

Energiemanagement

Thibo studeerde in het middelbaar Topsportwetenschappen in het KA Voskesnlaan in Gent. Een van zijns levensdoelen is om de wereld positief te beïnvloeden, wat zeker mogelijk is als energiemanager! De opleiding is heel toekomstgericht en geeft zicht op een heel goede werkzekerheid, wat de keuze voor deze opleiding mee heeft bepaald.

Tijdens de infodag gaven de docenten me het gevoel dat ze eerder een coach zijn dan een echte leraar, wat ik alleen maar kan beamen nu ik bijna op het einde van het eerste jaar ben. Dit kwam extra naar boven tijdens de corona-crisis. Als ik dat zo van mijn vrienden hoor zijn er heel weinig richtingen waar de begeleiding zo goed was. Onze klasgroep is niet zo groot, hierdoor hebben we echt een groepsgevoel en helpen we elkaar ook veel, naast de individuele begeleiding die we krijgen van de docenten.

Mijn wetenschapsvakken uit het middelbaar helpen we me heel goed in de verschillende modules van energiemanagement. Het grote verschil met het middelbaar is dat het "papegaaienwerk" zo goed als over is en dat we nu alles leren toepassen. Deze praktische aanpak vind ik super!

Steven Vermont

"Energiemanagement was de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg"

Steven Vermont

Energiemanagement

Na Elektromechanica in het middelbaar wilde ik verder in de technische richting. De bachelor Energiemanagement was toen gloednieuw. Een actueel thema, een vakgebied met toekomst, een boeiend programma, bereikbare lectoren, ... Ik had snel het licht gezien. En ik had het goed gezien. Inhoudelijk kreeg ik aan Howest de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg. De didactische aanpak speelde echter ook in op diverse vaardigheden: we zochten zoveel mogelijk zelf naar oplossingen, leerden redeneren, maakten kennis met timemanagement.

Wist je dat ...

De opleiding was de ideale voorbereiding op een carrière als energiemanager, in mijn geval op mijn stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Van Marcke Kortrijk - Projectleider hernieuwbare energie

Arne Seurinck

"Mijn bachelorproef bij Total leverde me de titel Junior Energiemanager van het jaar op."

Arne Seurinck

Energiemanagement

Ik koos voor deze opleiding omdat ze inspeelt op heel actuele vraagstukken. Hoe vangen we bijvoorbeeld het tekort aan stroom op met nieuwe technologieën? Of hoe stappen we over van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energievormen. Aan Howest zochten we naar oplossingen, in een samenwerking tussen docenten, studenten en bedrijven. Zelfstandig werken leerde ik er ook, en dat komt van pas nu in mijn huidige job als projectleider.

Wist je dat ...

Dat mijn bachelorproef bij Total me de titel van Junior Energiemanager van het Jaar opleverde, daar had Howest trouwens een flink aandeel in. Zo gaven ze me in Kortrijk een mooie troef mee voor toekomstige sollicitaties.

Nu aan de slag bij ...

Flanders Air Technic - Projectleider/calculator

Michiel Verhalle

"Mijn internationale stage in Zweden heeft mijn ogen geopend en mijn blik verruimd!"

Michiel Verhalle

Energiemanagement

Na het middelbaar verbleef ik een tijd in Canada. Daar kreeg ik de smaak voor energie te pakken. Omdat deze internationale ervaring me wel beviel, koos ik in het laatste jaar Energiemanagement bewust om mijn stage in Zweden te doen. Cultureel en sociaal was deze buitenlandse periode zeer verrijkend, maar daarnaast bleek ze ook razend interessant voor mijn vakgebied. In Scandinavië pakken ze het energievraagstuk totaal anders aan dan bij ons. Warmtenetten zijn er volledig ingeburgerd, net als energieopwekking uit afval of elektriciteitsproductie met waterturbines. De woningen zijn er ook nog beter geïsoleerd en dus zeer energie-efficiënt. Je kan wel zeggen dat mijn stage mijn ogen geopend heeft. Bedankt Howest.

Nu aan de slag bij ...

Lidl - Consultant Energiemanager

Dominique Hamerlinck

"Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. "

Dominique Hamerlinck

Energiemanagement

Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. Niet alleen omwille van de afwisseling en de contacten met heel veel afdelingen en mensen binnen ons bedrijf, maar vooral omdat ik voel dat mijn werk effectief iets uithaalt. Enerzijds voor het milieu en de wereld, door mijn steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Anderzijds voor Alpro, door de productiekosten te verlagen, advies te geven aan de engineeringafdelingen, effecten van acties te meten en data te analyseren. Mijn taak is ook brandend actueel en boeiend. Ik maak de wereldwijde energietransitie namelijk vanop de eerste rij mee.

Wist je dat ...

Ik werk graag mee aan de opleiding Energiemanagement door te zetelen in de werkveldcommissie en in de jury van de bachelorproef.

Nu aan de slag bij ...

Alpro - Int. Sr Energy and Utility Manager

Koen Vanacker

"Be the change you want to see in the world"

Koen Vanacker

Energiemanagement

Waarom koos ik om een master te doen na bachelor energiemanagement?

Ik was al iets ouder (27 jaar) toen ik de studie van energiemanagement bachelor startte. Ervoor werkte ik voor een internationaal bedrijf in de IT afdeling. Ik las steeds meer en meer over de staat van onze planeet en wenste me dieper te verdiepen in de materie “energie” om op korte termijn een invloed te kunnen hebben op de wereld. Een beetje “be the change you want to see in the world”. Na het succesvol afwerken van de bachelor voelde ik me steeds meer gemotiveerd en liet de externe situatie (financiën, familie en tijd) het toe om nog verder te studeren. De keuze viel op hernieuwbare energie omdat dat in lijn viel van de bachelor, mijn voorkeur en interesse en ten laatste de ethiek.  

Wat waren mijn bevindingen?

Ik heb gekozen voor de EUREC EMRE (European Master in Renewable Energy). Daar zijn er verschillende specialisaties waarvan één het beste paste bij mij. Positief was ook dat ik een bijkomende internationale ervaring zou krijgen.

Nu het bijna voorbij is, kan ik overtuigend zeggen dat het zeker een goede keuze was. Ik heb gewoond en gestudeerd in 2 landen (Duitsland en Spanje). Daarbij heb een prachtig netwerk van internationale en gelijkgestemde mensen kunnen opbouwen. Bijkomend heb ik 2 talen extra onder knie. De specialisatie in grid integration lag volledig in de lijn van mijn interesse en kennis, die ik heb opgedaan tijdens de bachelor. Mijn specifiek traject was tijdens het eerste semester het zogezegde “core semester”. Deze opleiding heb ik gevolgd aan de Universiteit van Oldenburg, Duitsland. Daarna trok ik naar de Universiteit van Zaragoza, Spanje voor de specialisatie in “grid integration”. En dan finaal loop ik nog een stage in het Reiner Lemoine onderzoeksinstituut in Berlijn.

Welke zaken heb ik specifiek bijgeleerd?

Naast talen, culturen, mensen, city trips en landen heb ik het me het meest verdiept in de wereld van de off grid systemen. Er zijn nog steeds een miljard mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit en daarvan leven meer dan 70% in rurale omgeving. Off grid systemen zoals een micro grid bieden hiervoor een perfecte oplossing.

Welke job wil ik later uitvoeren?

Ik hoop met dit master diploma, een job te vinden in de lijn van mijn verwachtingen. Waarom niet hier in de Howest? (Koen lacht) Of misschien voor een start up in de off grid systemen of energie efficiëntie welke diensten of producten verkoopt over de hele wereld en iemand zoekt die techniek en mensen samen brengt?
 

Jasper D'helft

"Mensen die in staat zijn om duurzame oplossingen uit te werken voor bedrijven en dit ook nog eens goed kunnen motiveren zijn erg gegeerd. "

Jasper D'helft

Energiemanagement

Jasper heeft in het secundair Elektriciteit-Elektronica gestudeerd in het VTI van Waregem en is na de bachelor Energiemanagement gestart als Junior Concept Engineer bij EEG nv. Met een team van 7 mensen staan we in voor het ontwerp van nieuwe projecten. Het doel is om installaties uit te werken op (prijs-) technisch vlak en de klant te overtuigen van onze oplossing zodat we het project mogen uitvoeren.

Welke taken behoren tot je functie?

Een kleine opsomming van enkele taken, er zit dus veel afwisseling in:

 • Berekenen van de warmteverliezen, koellasten en ventilatiedebieten van gebouwen (ziekenhuizen, WZC, zwembaden, kantoorgebouwen, scholen,...).
 • Ontwerpen van hydraulische en sanitaire principeschema's volgens de eisen van de bouwheer. Het doel is om een installatie te ontwerpen die duurzaam, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk is.
 • Schetsplannen maken van de toekomstige HVAC-installatie en sanitaire installatie van gebouwen.
 • Het optimaliseren van bestaande installaties met het oog om een energie-efficiëntere installatie te bekomen.
 • Het berekenen en selecteren van de nodige materialen (pompselectie, ketelselectie, leidingberekeningen, ...).
 • Het opstellen van meetstaten/offertes voor de bouwheer.
 • Overdracht verzorgen van dossiers aan (assistent-) projectleiders die de uitvoering op de werf verder opvolgen.

Wat vond je positief aan de opleiding?

Mensen die een opleiding zoals Energiemanagement gevolgd hebben zijn zeer interessant voor bedrijven zoals waarin ik werk. Aangezien wij binnen de EEG Group instaan voor alle gebouwtechnieken (elektriciteit, HVAC, sanitair, gebouwautomatisering) is het een enorm voordeel indien je van al deze domeinen iets af weet. In de opleiding komen al deze verschillende technieken dan ook aan bod, wat me dus zeker voldoende heeft voorbereid.
Tijdens de ontwerpfase van nieuwe projecten moeten we soms verschillende pistes met elkaar vergelijken (vb: condenserende gasketels versus een warmtepomp,...) en proberen de bouwheer te overtuigen van onze voorgestelde oplossing. In de opleiding werden we voldoende voorbereid om zo'n zaken uit te werken en mensen te overtuigen van onze oplossing.

Heb je nog een tip voor toekomstige studenten?

Weet dat je tijdens je studie een sterke brede basis meekrijgt die veel kansen biedt op de arbeidsmarkt. Som tijdens een sollicitatiegesprek maar gerust eens op welke zaken jullie hier allemaal gezien hebben. Op vandaag verwachten bedrijven namelijk dat de medewerkers van verschillende markten thuis zijn. Bij mij heeft dit zeker geholpen. Mensen die in staat zijn om duurzame oplossingen uit te werken voor bedrijven en gebouwen en dit ook nog eens goed kunnen motiveren zijn erg gegeerd.

Nu aan de slag bij ...

EEG nv - Junior Concept Engineer

Ruben D'helft

"Als pas afgestudeerde heb je een grote meerwaarde want je brengt nieuwe kennis en inzichten binnen in een bedrijf!"

Ruben D'helft

Energiemanagement

Ik heb zelf Elektriciteit-Elektronica gestudeerd in het VTI van Waregem, een pure technische richting. Tijdens de zoektocht naar de ideale opleiding was het belangrijk dat ook het niet technologische zoals het economische aspect aan bod kwam zoals in Energiemanagement.

Nu werk ik bij het bedrijf Casquo in Waregem. In het energieteam werken we samen met 7 personen.

Welke taken behoren tot je functie?

Als EPB-calculator bereken ik het E-peil, S-peil, ventilatiedebieten,... van zowel residentiële, als niet-residentiële gebouwen (nieuwbouw, ingrijpende energetische renovaties en kleine renovaties). Dit betekent dus dat ik controleer of het gebouw voldoet aan de eisen die worden opgelegd door het Vlaams Energie Agentschap.
Ik sta architecten, bouwpromotoren en bouwheren bij in het bouwproces zodat goede keuzes worden gemaakt op vlak van duurzaamheid, economisch (bouwkost) en technisch vlak. (Vb vermijden koudebruggen, dimensioneren van installaties,...). We maken dus regelmatig een nazicht op van het ontwerp waarop we feedback geven naar architecten, bouwpromotoren,... .

Daarnaast sta ik ook in voor het verzamelen van de nodige stavingsstukken (facturen, foto's, plannen,...) om de definitieve EPB-aangifte voor te bereiden. Eens de nodige info er is bereken ik het definitieve E-peil, S-peil,... van het gebouw en maak ik de definitieve EPB-aangifte op.

Wat vond je positief aan de opleiding?

Ik teken de gebouwen waarvan ik de EPB-aangifte moet opmaken altijd uit in Sketchup. Dit is al een eerste iets dat ik geleerd heb in de opleiding Energiemanagement. 
Daarnaast moet ik bouwtechnische kennis hebben (bouwknopen, warmteverliezen,...) , alsook kennis hebben van technische installaties (warmtepompen, zonneboiler, koelsystemen,...). De opleiding Energiemanagement heeft mij van al deze topics voldoende kennis bijgebracht om met al deze zaken overweg te kunnen. Doordat de opleiding zeer veelzijdig is ben ik op veel zaken inzetbaar en levert mij dus ook een zeer veelzijdige job op.

Welke tip kan je meegeven aan toekomstige studenten?
Als pas afgestudeerde moet je geen schrik hebben van te weinig kennis te hebben van bepaalde zaken. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat pas afgestudeerden veel beter op de hoogte zijn van de laatste technologie waar de meer ervaren collega's van opkijken. Hierdoor brengen wij nieuwe kennis en inzichten binnen in een bedrijf.

Nu aan de slag bij ...

Casquo - EPB-calculator

Arne Delaere

"Het toekomstig energielandschap biedt veel potentieel en mooie uitdagingen!"

Arne Delaere

Energiemanagement

Arne is afgestudeerd en studeert nu verder voor een Master Industrieel Ingenieur aan de Universiteit van Gent. Arne heeft geen technische achtergrond want hij heeft in het middelbaar Economie – Moderne talen gestudeerd in het Prizma College te Izegem. De interesse in duurzame energie en de toekomstgerichtheid van de opleiding heeft Arne overtuigd om Energiemanagement te kiezen. Het toekomstig energielandschap biedt veel potentieel en mooie uitdagingen!
Een extra troef is dat specifieke cursussen zoals EPC of ISO50001 gewoon ingebed zijn in het opleidingsprogramma, alsook de gastdocenten uit het werkveld en de vele bedrijfsbezoeken.
Arne wil graag energieadviseur worden in de kantoor en woningmarkt. Toekomst verzekerd!
Wil jij meer weten over de opleiding Energiemanagement, kom dan zeker langs op één van onze infodagen, of stuur ons een email om een afspraak te maken met een docent die je met plezier meer uitleg en een rondleiding gaan geven.

Maxim Verhellen

"Het geeft zoveel zelfvoldoening als je mensen kan overtuigen van de noodzaak om anders om te gaan met energie."

Maxim Verhellen

Energiemanagement

In het secundair heeft Maxim Elektriciteit-Elektronica gevolgd. De mix van vakken in Energiemanagement spraken Maxim direct aan omdat de focus niet alleen ligt op de elektrische kant. Het toffe aan de richting is dat de topics die je ziet in de les ook meteen worden toegepast op je eigen woning (in het eerste jaar). Maxim heeft zijn stage en bachelorproef in het derde jaar kunnen doen bij Balta in Waregem. Zijn mooie stage leverde hem ook direct een contract op en een mooie eerste job.
In de toekomst zou Maxim graag energieadvies op maat geven aan bedrijven of bij mensen thuis. Het geeft zoveel zelfvoldoening als je mensen kan overtuigen van de noodzaak om anders om te gaan met energie. Het kan en moet anders.
In zijn vrije tijd kan Maxim zijn overtollige energie kwijt bij het jeugdbasket van Waregem waar hij speelt bij de tweede landelijke of soms ook wel eerste nationale ploeg.

Nu aan de slag bij ...

Balta Group - Energy Coördinator

Diane Litaj

"Energiebeheer is een boeiende en veelzijdige job waar je ook duidelijke resultaten van ziet."

Diane Litaj

Energiemanagement

De job van energiemanager is heel gevarieerd. Om dit concreet te maken hebben we aan Diane Litaj (Coordinator Production Projects) gevraagd wat zij juist doet bij Total Belgium NV in de Gentse Haven. Diane deelt ons ook graag enkele voorbeelden van acties die voor Total Belgium een serieuze besparing hebben opgeleverd.

Wat moet jij als Energiemanager bij Total Belgium NV juist doen?

Ik kan dit samenvatten als het aansturen van het energie management binnen het bedrijf. Concreet kan ik dit opdelen in een aantal taken:

 1. Het organiseren van energie reviews waar lopende acties worden besproken met de technische dienst, de productie en het management.
 2. Het aansturen van energie projecten en lopende acties : van het idee van een werknemer of expert tot finale uitwerking, inclusief aansturing van interne en externe partijen zoals studiebureaus, experts, contractors.
 3. Bijsturen op basis van gekozen indicatoren en energie monitoring systeem (extra controles organiseren, een nieuwe onderhoud aanvragen, een wijziging uitvoeren op een installatie); eventueel ook de indicatoren aanpassen bijvoorbeeld bij grote veranderingen op de site.
 4. Ook is de communicatie en sensibilisatie van het personeel heel belangrijk: bijvoorbeeld een communicatiecampagne op poten zetten samen met experten in het domein.

Heb je enkele voorbeelden van een energiebesparende maatregelen die je de laatste jaren hebt uitgevoerd en die een grote inpakt hebben gehad op het energieverbruik van het bedrijf?

 1. De eerste belangrijke investering was ons energiemonitoring systeem : 33 meetpunten die we continu/live kunnen opvolgen en analyseren via een online platform. Dit heeft ons zeker geholpen om onze grote verbruikers te identificeren en op te volgen en helpt ons dagdagelijks om de impact van testen/acties/investeringen ook effectief op te meten en te communiceren met onze mensen.
 2. Daarnaast hebben we ook in het eerste jaar al een reeks projecten/quick-wins achter de rug:
  1. Relighting van een productie hal met LED die gestuurd wordt in functie van beweging en gedimd in functie van de sterkte van het invallend daglicht die via lichtkoepels in de hal schijnt. Ons elektriciteitsverbruik voor verlichting daalde met maar liefst 90%.
  2. We hebben ook twee tanks geïsoleerd waarin warme producten worden opgeslagen. Hier besparen we 13500€ per jaar voor een investering van 37000€. Dit verdienen we binnen de 3 jaar terug!
  1. Een laatste quick-win is de opsporing van persluchtlekken (geschatte besparing van meer dan 40000€/jaar) en het opstarten van een studie voor optimaliseren van ons netwerk.

Nu aan de slag bij ...

Energiemanager bij Total Belgium NV