Eric Urocki

"De stagiairs zijn in staat in om het even welke AAA-studio aan de slag te gaan"

Eric Urocki

digital arts and entertainment

Voor ons is Digital Arts and Entertainment een heel goede bron van talent voor de videogame-industrie. Om dat concreet te illustreren: de voorbije vier jaar hebben wij zes DAE-studenten als stagiair verwelkomd, stuk voor stuk getalenteerde 3D-artiesten en -designers. We hebben hen volledig in ons team geïntegreerd en ze werkten aan onze games net als de andere medewerkers van Black Forest Games. Hun bijdrage zit dan ook in de resulterende games die op de markt kwamen. De stagiairs zijn in staat in om het even welke AAA-studio aan de slag te gaan, niet alleen op basis van hun talent, maar ook het uitstekende curriculum en mentorship aan Howest.

Nu aan de slag bij ...

Technical art director Black Forest Games (D)

Jan Goossens

"Wat ons betreft, is Digital Arts and Entertainment de beste Belgische vijver"

Jan Goossens

digital arts and entertainment

Een toekomstige carrière begint altijd bij een goede opleiding en de nodige knowhow. Daarom hebben heel wat DAE-talenten een plek bij Grid gevonden: niet alleen omdat DAE dé springplank is naar een professionele loopbaan als digitaal artiest, maar ook omdat DAE non-stop zijn curriculum scherper stelt, in nauwe samenwerking met de sector zelf. Op die manier blijft optimale kwaliteit gegarandeerd. Wat ons betreft, is Digital Arts and Entertainment de beste Belgische vijver.

Nu aan de slag bij ...

Eigenaar GRID VFX (BE)

Robbert-Jan Brems

"De opleiding heeft mij geleerd om voor mezelf te denken en te handelen, altijd nieuwsgierig te blijven en te delen."

Robbert-Jan Brems

digital arts and entertainment

Mijn job als technical artist bij Unity Technologies bestaat erin om nieuwe mogelijkheden te bouwen om real-time computer graphics te ervaren. Dat vraagt intense samenwerking met collega’s, overleg met diverse klanten, de vertaling van technische of artistieke beperkingen in mogelijkheden …

Allemaal skills die ik aan Digital Arts and Entertainment heb geleerd, vooral dankzij het uitgebalanceerde curriculum en de ondersteuning die ik er heb ervaren. De opleiding heeft mij geleerd om voor mezelf te denken en te handelen, altijd nieuwsgierig te blijven en te delen.

Nu aan de slag bij ...

Senior soluctions technical artist bij Unity Technologies (CAN)

Stijn Verstraete

"Iedereen helpt elkaar en geeft feedback"

Stijn Verstraete

digital arts and entertainment

Ik zit momenteel in mijn derde en laatste jaar van de major Independent Game Production. Een eerder algemene opleiding, die je wel de kans geeft kennis te maken met heel wat domeinen binnen gaming. Het is een zware opleiding, in die zin dat je veel praktische opdrachten krijgt. Maar als je dat goed plant en niet te veel uitstelt is het goed te doen. Bovendien krijg je weinig theorie en moet je dus niet veel blokken, wat ik persoonlijk veel zwaarder zou vinden (lacht).

Troeven van de opleiding? De goede sfeer in The Level, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse Study Nights. Maar ook de uitstekende samenwerking tussen de studenten: iedereen helpt elkaar en geeft feedback. In combinatie met het curriculum kan je hier op die manier heel snel een heel redelijk niveau opbouwen.

Jara Freund

"Als studente Industrial Design in Duitsland kwam ik op Erasmus naar België"

Jara Freund

industrieel productontwerpen

De sfeer op de campus, de invulling van de opleiding IPO en de begeleiding die ik als uitwisselingsstudent kreeg, deden me na dat semester besluiten om een extra jaar te blijven en mijn bachelor in Kortrijk af te werken. Vandaag ben ik terug in mijn geboortestad Frankfurt, maar ik nam wel heel wat bagage mee uit Kortrijk. Niet in het minst de hands-on aanpak van de opleiding. Het doel was altijd via onderzoek, testen en prototyping te komen tot een product dat een concrete oplossing bood, niet vrijblijvend iets leuks te ontwerpen zonder nut. Aan Howest leerde ik ook samenwerken in teams met uiteenlopende persoonlijkheden. Dat is dagelijkse kost in mijn job. En uiteraard was het ook zeer interessant om te zien hoe in het buitenland naar productdesign wordt gekeken. 

Nu aan de slag bij ...

Braun

Robrecht Lambrechts

"Ver van huis kwam in een omgeving terecht waar ik me snel thuis voelde en waar ik de vrijheid kreeg om te creëren"

Robrecht Lambrechts

industrieel productontwerpen

Waarom ik als Leuvenaar helemaal naar Kortrijk kwam om te studeren? Omdat mijn bezoek aan Howest destijds een enorme indruk op me maakte. Ik kon haast niet geloven dat al die visualisaties en prototypes van de studenten kwamen. Jaren later ben ik nog altijd overtuigd van mijn keuze. Ver van huis kwam in een omgeving terecht waar ik me snel thuis voelde en waar ik de vrijheid kreeg om te creëren. Beetje bij beetje bouwde ik een portfolio op, met stageplek in een designstudio in New York als absolute hoogtepunt. De designstudio die ik vandaag run, ligt volledig in het verlengde van IPO: we zijn geen conceptuele ontwerpers, maar denken van bij de allereerste schets na over materialen, onderdelen en productietechnieken. Die hands-on aanpak wordt enorm gewaardeerd door de industrie. 

Nu aan de slag bij ...

Raak Design Studio

Janwit Changsura

"Vandaag ontwerp ik binnen- en buitenmeubels voor Vincent Sheppard"

Janwit Changsura

industrieel productontwerpen

Mijn eerste kennismaking met IPO was eerder toevallig, toen de infobrochures van de persen rolden in de drukkerij waar ik werkte. Ik was wel creatief, maar met een grafisch programma had ik nog nooit gewerkt. Het is slechts een van de aspecten die in de opleiding aan bod komt. In drie jaar word je klaargestoomd tot een ‘nearly young professional’ met heel wat mogelijkheden. Vandaag ontwerp ik binnen- en buitenmeubels voor Vincent Sheppard. Die fotografeer ik ook en ik maak ook video’s om onze producten in de markt te zetten. Een afwisselend takenpakket dus, geheel naar het beeld van de invulling van de opleiding. Met mijn stageproject haalde ik overigens een Cera-Award, en ik was heus niet de enige IPO-student die met een innovatieve oplossing in de prijzen viel.  

Nu aan de slag bij ...

Vincent Sheppard

Jirko Van Lierde

"De perfecte combinatie tussen hands-on en knowhow vond ik bij IPO"

Jirko Van Lierde

Na zes jaar elektromechanica wou ik terug de jongen worden die dingen kon en wou uitvinden. De perfecte combinatie tussen hands-on en knowhow vond ik bij IPO. Ik leerde er niet alleen producten ontwerpen die er goed uitzagen, maar die ook functioneel tot hun recht kwamen. Aan Howest kregen we alle middelen om opdrachten en projecten tot een goed einde te brengen en werden onze creativiteit en zelfstandigheid gestimuleerd. Dat kwam goed van pas tijdens mijn buitenlandse stage. Voor het eerst moest ik een project helemaal alleen trekken en managen. Het werd een onvergetelijke ervaring op inhoudelijk, cultureel en persoonlijk vlak. De kennis uit mijn opleiding helpt me vandaag nog elke dag in mijn job als Concept & Productdesigner binnen de Colruyt groep.

Nu aan de slag bij ...

Colruyt Innovation Center

Jeffrey Huyghe

"Ik zocht een praktijkgerichte opleiding en vond in Industrieel Productontwerpen het perfecte antwoord"

Jeffrey Huyghe

industrieel productontwerpen

Vanaf dag één was ik verkocht! Ik zocht een praktijkgerichte opleiding en vond in Industrieel Productontwerpen het perfecte antwoord. In die drie jaar kreeg ik een zeer goed inzicht in de technische kant en de vormgeving van producten, maar ook in het volledige verhaal erachter. Wat een consument vanzelfsprekend vindt, is namelijk het gevolg van heel veel research, testen en bijsturen. Dat ondervind ik elke dag bij Modular. Ik doorloop er het hele proces, van idee over concept en vormgeving tot de effectieve engineering. Zo wordt een product echt je kindje. Omdat mijn interesse verder gaat dan verlichting, werk ik sinds een jaar ook als zelfstandig ontwerper, net als veel van mijn medestudenten. IPO’ers staan namelijk bekend als problem solvers die zelfstandig kunnen werken en een frisse kijk op de zaken hebben. Dat merk ik ook aan onze stagiairs.

Nu aan de slag bij ...

Modular

Nils Welkenhuysen

"Uitvinder, dat wilde ik van kinds af aan worden. Na het middelbaar bleek zo’n opleiding echter niet te bestaan, maar IPO sluit er wel goed bij aan."

Nils Welkenhuysen

Producten uit elkaar halen, nieuwe uitvinden en begrijpen hoe deze producten gemaakt (moeten) worden. Het was de rode draad doorheen de opleiding. Die producten bedachten we niet zomaar, we losten er ook echte noden en problemen mee op. Howest heeft daar alle faciliteiten voor, zoals het atelier met prototypingtools en alle technieken om onze projecten te realiseren. Toegegeven, we durfden al eens klagen over de krappe deadlines en de soms onduidelijke verwachtingen van de lectoren. Achteraf gezien was dat de perfecte voorbereiding op de professionele wereld, want onze klanten vragen exact hetzelfde.

Nu aan de slag bij ...

Vivalyte

Mattice Boets

"Helemaal uit het verre Limburg zakte ik af naar Kortrijk om er de opleiding Industrieel Productontwerpen te volgen."

Mattice Boets

industrieel productontwerpen

Geen evidente keuze, maar wel een waar ik volledig achter stond en sta. Dat ik in 2017 de GIP Awards, een organisatie van Howest, had gewonnen, speelde uiteraard ook mee. In deze opleiding krijgen we alle kansen om ons als designer te ontwikkelen en krijgen we de vrijheid om onze eigen stijl en visie in onze ontwerpen te integreren. Dat onze ontwerpen vaak baanbrekend zijn, bewijzen de vele awards die we al tijdens onze studies binnenhalen. Zelf heb ik al een gouden en bronzen A’ Design Award op zak, de grootste designwedstrijd ter wereld. Nu ik in het derde jaar zit, sta ik vol ongeduld te trappelen om op stage te vertrekken naar Londen, bij de wereldbekende designer Ross Lovegrove.

Hannelore Demey

"Mijn honger naar meer materialenkennis en ontwerptechnieken bleef echter groot"

Hannelore Demey

industrieel productontwerpen

Twee jaar geleden studeerde ik af als interieurvormgeefster. Mijn honger naar meer materialenkennis en ontwerptechnieken bleef echter groot. Na een bootcamp in de zomervakantie schreef ik me dan ook in voor IPO. Intussen zit ik in het tweede jaar en ben ik vele schuimmodellen, CAD-tekeningen, schetsen en ontwerpen rijker. In die twee jaar heb ik enorm veel bijgeleerd. Mijn materialenkennis is uitgebreid, de machines van het machinepark zijn geen vreemde voorwerpen meer voor mij en het atelier is zowat mijn tweede thuis geworden. De combinatie tussen theorie en praktijk is ook perfect in evenwicht. Dat maakt deze opleiding zo boeiend. Ondertussen denk ik al volop na over een mogelijke stageplaats. Laat dat derde jaar maar komen!

Milan Degraeve

"Lego, knutselen, tekenen, mijn vader helpen, … Als kind was ik altijd bezig met mijn handen."

Milan Degraeve

industrieel productontwerpen

Nadat ik in het middelbaar meer theorievakken had gehad dan me lief was, wilde ik aan de hogeschool weer creatief aan de slag kunnen. Na de bootcamp schreef ik me dan ook in voor IPO. Mijn theoretische achtergrond uit industriële wetenschappen (sterkteleer en logisch denken bijvoorbeeld) bleek nu wel zijn nut te bewijzen. Maar ik werd vooral nog creatiever en ruimdenkender. In deze richting krijgt iedereen de kans om zichzelf te zijn en zijn eigen creaties te ontwerpen. Dat maakt van deze richting zo’n sterke richting!

Nu aan de slag bij ...

Milan Degraeve

Nathaphon Sulimphumi

"Met een beperkte bagage aan kennis, maar met veel enthousiasme besloot ik ervoor te gaan."

Nathaphon Sulimphumi

industrieel productontwerpen

Met een BSO-opleiding houtbewerking had ik niet meteen het profiel van een fervente student. Toch wilde ik liever niet in de bouw gaan werken, maar verder studeren in een richting waar ik mijn creativiteit kwijt zou kunnen. Toegepaste Architectuur leek me wel wat, maar IPO sprak me nog meer aan. Na een bootcamp in augustus was ik helemaal verkocht. Met een beperkte bagage aan kennis, maar met veel enthousiasme besloot ik ervoor te gaan. Het eerste jaar was er een met vallen en opstaan, maar dankzij de uitstekende begeleiding is het gelukt. Gelukkig maar, want ik voel me hier uitstekend. De sfeer op de campus is de max! En in het eerste jaar mochten we heel veel met onze handen werken. Het ideale huwelijk dus tussen mijn creatieve geest en mijn vooropleiding.

Hannes Hebben

"Druk, maar superaangenaam. Zo omschrijf ik mijn opleiding meestal."

Hannes Hebben

industrieel productontwerpen

"Die drukte creëer ik overigens voor het groot deel zelf. Het Industrial Design Center is zowat mijn biotoop geworden. Vaak ben ik er tot ’s avonds laat machines, materialen en producten aan het testen. Niet omdat het moet, maar omdat ontwerpen nu eenmaal het liefste is dat ik doe. Dat is altijd al zo geweest. Het verschil is dat ik aan Howest ‘op professioneel niveau’ leer ontwerpen. We doen research naar de producten die de wereld nodig heeft, creëren daarna een oplossing en testen uiteindelijk of ons ontwerp wel stevig genoeg is en de juiste eigenschappen heeft om in de winkel te belanden. Daar kan ik me uren in verliezen. Ik heb dan ook nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. "

Steven Vermont

"Energiemanagement was de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg"

Steven Vermont

Energiemanagement

Na Elektromechanica in het middelbaar wilde ik verder in de technische richting. De bachelor Energiemanagement was toen gloednieuw. Een actueel thema, een vakgebied met toekomst, een boeiend programma, bereikbare lectoren, ... Ik had snel het licht gezien. En ik had het goed gezien. Inhoudelijk kreeg ik aan Howest de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg. De didactische aanpak speelde echter ook in op diverse vaardigheden: we zochten zoveel mogelijk zelf naar oplossingen, leerden redeneren, maakten kennis met timemanagement. De ideale voorbereiding dus op een carrière als energiemanager, in mijn geval op mijn stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Van Marcke Kortrijk - Projectleider hernieuwbare energie

Arne Seurinck

"Mijn bachelorproef bij Total leverde me de titel Junior Energiemanager van het jaar op."

Arne Seurinck

Energiemanagement

Ik koos voor deze opleiding omdat ze inspeelt op heel actuele vraagstukken. Hoe vangen we bijvoorbeeld het tekort aan stroom op met nieuwe technologieën? Of hoe stappen we over van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energievormen. Aan Howest zochten we naar oplossingen, in een samenwerking tussen docenten, studenten en bedrijven. Zelfstandig werken leerde ik er ook, en dat komt van pas nu ik voor elektrotechnisch ingenieur bijstudeer. Dat mijn bachelorproef bij Total me de titel van Junior Energiemanager van het Jaar opleverde, daar had Howest trouwens een flink aandeel in. Zo gaven ze me in Kortrijk een mooie troef mee voor toekomstige sollicitaties.

Nu aan de slag bij ...

Stage Total - Junior Energiemanager van het jaar 2018

Michiel Verhalle

"Mijn internationale stage in Zweden heeft mijn ogen geopend en mijn blik verruimd!"

Michiel Verhalle

Energiemanagement

Na het middelbaar verbleef ik een tijd in Canada. Daar kreeg ik de smaak voor energie te pakken. Omdat deze internationale ervaring me wel beviel, koos ik in het laatste jaar Energiemanagement bewust om mijn stage in Zweden te doen. Cultureel en sociaal was deze buitenlandse periode zeer verrijkend, maar daarnaast bleek ze ook razend interessant voor mijn vakgebied. In Scandinavië pakken ze het energievraagstuk totaal anders aan dan bij ons. Warmtenetten zijn er volledig ingeburgerd, net als energieopwekking uit afval of elektriciteitsproductie met waterturbines. De woningen zijn er ook nog beter geïsoleerd en dus zeer energie-efficiënt. Je kan wel zeggen dat mijn stage mijn ogen geopend heeft. Bedankt Howest

Nu aan de slag bij ...

Lidl - Junior Energiemanager

Dominique Hamerlinck

"Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. "

Dominique Hamerlinck

Energiemanagement

Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. Niet alleen omwille van de afwisseling en de contacten met heel veel afdelingen en mensen binnen ons bedrijf, maar vooral omdat ik voel dat mijn werk effectief iets uithaalt. Enerzijds voor het milieu en de wereld, door mijn steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Anderzijds voor Alpro, door de productiekosten te verlagen, advies te geven aan de engineeringafdelingen, effecten van acties te meten en data te analyseren. Mijn taak is ook brandend actueel en boeiend. Ik maak de wereldwijde energietransitie namelijk vanop de eerste rij mee.

Nu aan de slag bij ...

Alpro - Energy Manager

Seppe Kelchtermans

"The courses were a combination of bioinformatics, programming, and data science: three aspects for which I developed a new passion."

Seppe Kelchtermans

Banaba

I am a biomedical lab technician passionate about technology. I started my career at the KU Leuven working as a lab technician at the Rega Institute. I liked this job as it gave me a lot of experience in Biomolecular technology, but after three years I wanted something more challenging. I looked around for new challenges and I stumbled upon the advanced bachelor in Bioinformatics.

Going back to college wasn't an easy transition, but I have not regretted it for one moment. Programming and Biomolecular technology seemed like a peculiar combination at first, but after a couple of lessons the possibilities unfolded. The courses were a combination of bioinformatics, programming, and data science: three aspects for which I developed a new passion.