Nakisa

"If you are up for the challenge this place will change your life."

Nakisa

digital arts and entertainment

Bachelor of Digital Arts and Entertainment is not easy. It requires you to work every day, both in and outside of the classes. But it really is not work if you find passion for it. In DAE you do not really spend a lot of time learning, but rather you do a lot, and through that you end up learning. This is great because the knowledge you learn that way will be ingrained passively and you dont forget everything after the next exam.

On top of this, the environment here is just plain amazing. You are surrounded by people with the same passions, interests and dreams as you and that does not just go for the students, but for the teachers as well. I can confidently say that every single teacher here is amazing, both professionally and personally. They are very patient, competent and insightfull. And on top of that they are passionate.

I can say with the utmost confidence that coming here was the best decision I ever made. If you are up for the challenge this place will change your life. I am now starting to work in the field of my favourite hobby. It really is not a job, it is not work, but it is a privilege and a joy.
 

Sep Verboom

"Liveable products: een positief verhaal met CEBU."

Sep Verboom

industrieel productontwerpen

Designer van het jaar 2020, een titel die al 15 jaar wordt toegekend door Knack Weekend en de Biennale Interieur!

Ik wilde op ontwikkelingsstage omdat ik geen zin had om een zoveelste trap of gadget te ontwerpen. In Cebu op de Filippijnen kreeg ik de kans om een project rond innovatief afvalbeleid te starten. Bij lokaal onderzoek viel op dat goedkope en daardoor populaire elektrische ventilatoren gauw op de vuilnisbelt belandden. Milieubewustzijn is in vele armere wijken helaas niet doordrongen, hierrond werken vond ik dus enorm interessant. Samen met de lokale bevolking ontwierp ik lampen uit de beschermkappen van die oude ventilatoren. Ik merkte al gauw dat de mensen daar veel creatiever zijn, ze worden ertoe gedwongen door de verschillende uitdagingen waarmee ze te maken krijgen.

Na mijn afstuderen wilde ik het project professionaliseren om duurzaamheid te garanderen. Door lokale ambacht te betrekken, blijven we de tewerkstelling in de wijken stimuleren.

Nu, drie jaar later, loopt de productie op volle toeren en schijnen de lampen hun plaatsje op de markt te hebben ingenomen. Daarnaast ging het nieuwe project “ROPE hope” van start. Hiervoor werken we samen met arme havengemeenschappen. Zij overleven door oude scheepstouwen te ontmantelen en tot nieuw touw te spinnen. Door deze gewonnen touwen te verwerken tot meubilair steunen we deze communities.

Met “Livable products” werk ik aan mijn droom: een familie of platform bieden voor ontwerpers die streven naar meer ontwerp met herbruikte materialen. Ik merk dat er een ruimere interesse is rond verantwoord materiaalgebruik, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Herbruikte materialen hebben nog vaak te kampen met een slecht imago, alsof ze onaantrekkelijk of van inferieure kwaliteit zouden zijn. We moeten af van dat woord “gerecycleerd” en herbruikbare materialen zien als een volwaardige grondstof. 

Een ontwerper heeft veel verantwoordelijkheid in de keuze van zijn grondstoffen bij het creëren van een product. Enkel rekening houden met de vormgeving of verkoopbaarheid is niet meer van deze tijd. Ik heb het uiteraard niet alleen over ontwikkelingslanden, ook bij ons hebben we nog veel te leren. Ik blijf hierop inzetten en hoop dat de industrie volgt.

Wist je dat ...

Sep is 25 jaar en runt zijn eigen studio Boomin Sep. Hij studeerde af in 2012 en legt zich sindsdien toe op zijn sociaal geïnspireerde ‘Livable Products’.

Myriam Willaert

"Je leert de supply chain efficiënt inrichten met de allernieuwste technologieën. Een prachtige uitdaging!"

Myriam Willaert

Graduaatsopleidingen

Ik geef les binnen de afstudeerrichting Logistiek Management binnen de opleiding Bedrijfsmanagement aan Howest. Ook in de nieuwe graduaatsopleiding zal ik mijn kennis over het beheer en de organisatie van de supply chain delen. Die supply chain wordt almaar belangrijker en evolueert bovendien mee met de technologische evolutie.

Logistieke bedrijven zullen in de toekomst dan ook innovatie en automatisering moeten omarmen om hun supply chain optimaal te organiseren. Denk aan 3D-printing of het inzetten van drones, maar ook aan de afweging tussen kosten en duurzaamheid. De e-commercemarkt groeit bovendien razendsnel en distributiecentra worden steeds groter. Doordat de huidige generatie studenten is opgegroeid met internet en smartphones kunnen ze na het volgen van deze hands-on opleiding meteen aan de slag in de logistieke wereld.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

LOGOS

"We zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar de juiste profielen"

LOGOS

Graduaatsopleidingen

LOGOS is het vormingsfonds van het paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226). Onze bedrijven zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar mensen met het juiste profiel: douanedeclaranten, magazijnverantwoordelijken en transportplanners met de juiste futureproof skills en kennis van de supply chain.

De nieuwe graduaatsopleiding Transport en Logistiek is uniek en opent nu voor jonge mensen de boeiende en vaak onbekende wereld van internationale handel. Werk verzekerd in onze sector in de regio!

Lieven Van Hyfte

"Transportplanner en douanedeclarant zijn knelpuntberoepen voor VDAB"

Lieven Van Hyfte

Graduaatsopleidingen

Elk jaar publiceert VDAB een lijst met knelpuntberoepen. Dat zijn jobs waarvoor de invulling van de vacatures moeilijker verloopt dan voor de andere beroepen. Dat zowel douanedeclarant als transportplanner op de lijst van 2020 werden opgenomen, was voor ons geen verrassing. Zo is de instroom van douanedeclaranten momenteel zeer beperkt omdat de nodige vakkennis enkel op de werkvloer of via een specifiek postgraduaat verworven kan worden. Hetzelfde geldt voor de functies van transportplanner en expediteur.

Met het nieuwe graduaat Transport & Logistiek willen we het kwantitatieve en kwalitatieve tekort aan arbeidskrachten mee oplossen. Doordat we aan Howest volop inzetten op werkplekleren bieden we nog meer kansen op werkzekerheid.

Nu aan de slag bij ...

Lector & opleidingscoördinator Howest

Mario Demets

"Logistiek is essentieel. Dat hebben de coronacrisis en bijhorende lockdowns wel duidelijk gemaakt."

Mario Demets

Graduaatsopleidingen

Nogal wat jobs zullen er binnen tien jaar niet meer zijn. Het tegendeel is waar voor de logistieke en transportsector. Douanedeclaranten, dispatchers, transportplanners, expediteurs… Allemaal zijn het echte blijvers. Zo zal logistiek altijd essentieel blijven om warenhuizen van voedsel te voorzien. Transport- en havenbedrijven blijven dan weer een noodzaak om goederen van de ene kant van de wereld naar de andere te versturen. En we kopen ook met z’n allen steeds meer online, waardoor e-commerce boomt. Die tendens hebben de coronacrisis en de bijhorende lockdowns alleen maar versterkt. Om deze groei aan te kunnen, zijn efficiënte logistieke processen en systemen nodig, maar uiteraard ook bekwame logistieke medewerkers. Als lector wil ik daar heel graag mijn steentje aan bijdragen.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

Jolien Huyghe

"Wij moeten ervoor zorgen als “draaischijf” dat alle puzzelstukjes mooi in elkaar passen. "

Jolien Huyghe

office management

Functie: medical management assistent
Kernwoorden: aanspreekpunt, brandjes blussen en multitasken.

Wij moeten ervoor zorgen als “draaischijf” dat alle puzzelstukjes mooi in elkaar passen. 

Patina De Wilde

"Een super gevarieerde job tussen de beste koekjes - what’s not to like?!"

Patina De Wilde

office management

Mijn taken in 3 punten: plannen, communicatieve partner, administratieve afhandeling. 

Nu aan de slag bij ...

Export logistic planner bij Jules Destrooper

Kelly Pattist

"No one is more cherished in this world than someone who lightens the burden of another."

Kelly Pattist

office management

  • functietitel: Team Assistant
  • kernwoorden job: duizendpoot, ondersteuning, onthaal
     

Yasmine Pollet

"Als Office Manager zoek je naar mogelijkheden en probeer je nieuwe manieren uit. "

Yasmine Pollet

office management

  • Mijn huidige functietitel is Allround Junior Office Manager.
  • Mijn taken in drie kernwoorden:  veelzijdig, vernieuwend en verrassend.

De foto bij deze getuigenis verduidelijkt waarom deze job een geweldige job is om te doen. Ook al lijkt het in het begin te moeilijk of gewoon onmogelijk. Als Office Manager zoek je naar mogelijkheden en probeer je nieuwe manieren uit. Waardoor je achteraf ziet wat je mogelijk gemaakt hebt.

Tommy Nuyttens

"Je kan het direct gaan toepassen in de praktijk"

Tommy Nuyttens

Navormingen

Als alumnus van Howest kwam ik tijdens mijn opleiding heel beperkt in contact met DIY-AT. Ik was blij met de kans die me werd gegeven om deze opleiding te volgen. Ik had uiteraard verwacht om bij te leren maar niet dat de opleiding zo verdiepend en verbredend ging zijn. Mijn netwerk is enorm uitgebouwd door enerzijds samen te werken met de andere deelnemers met diverse achtergronden en anderzijds door in contact te komen met verschillende makers. Wat me vooral bijblijft is hoe je als ergotherapeut samen met je cliënt op pad gaat om tot een kwaliteitsvol hulpmiddel te komen. En dit wil ik blijven doen in de praktijk!

Nu aan de slag bij ...

Ergotherapeut in WZC De Pottelberg

Jolien Allart

"Ik had liever nog meer lesdagen gehad!"

Jolien Allart

Navormingen

Elke lesdag was een aangename en boeiende mix tussen theorie en praktijk. We kregen een sterke theoretische onderbouw maar leerden ook elke les al doende met verschillende materialen en technieken. Door de consulten met productontwikkelaars heb ik geleerd om bepaalde ideeën te durven loslaten. Ik kreeg gericht advies over mogelijke aanpassingen die het geheel professioneler en kwaliteitsvoller maakten. De persoonlijke begeleiding en goede coaching was een echte troef. Door deze opleiding voel ik me vaardig om hulpmiddelen aan te passen of te ontwikkelen voor cliënten. Deze bagage versterkt mijn ergotherapeutisch denken en zorgt dat ik nog meer passende antwoorden kan bieden op de specifieke noden van individuele cliënten.

Nu aan de slag bij ...

Ergotherapeut , gerontoloog en docent Arteveldehogeschool

An Cleuren

"Ik heb ‘kei’veel bijgeleerd"

An Cleuren

Navormingen

Als ergotherapeut zijn we creatief in het vinden van oplossingen maar dit postgraduaat heeft mij nog een ruimer pallet aan mogelijkheden gegeven! Tijdens het volgen van de opleiding heb ik veel hulpmiddelen gemaakt voor mijn cliënten. Ik heb ge3Dprint, ik heb met materialen zoals protoplast gewerkt, en nog zo veel meer. Wat mij het meest bijblijft is dat ik niet onmiddellijk het eindproduct voor ogen mag hebben maar dat ik in stappen moet werken. Door prototypes te maken met karton kon ik fouten maken maar nog steeds aanpassingen doen. Ik heb creatiever leren denken, veel gebruiksvriendelijke en vervormbare materialen leren kennen en verschillende fabricagetechnieken ingeoefend. De opleiding heeft me ook doen beseffen dat ik niet alles zelf moet realiseren maar dat ik ook kan samenwerken met bv. Fablabs om tot een kwalitatief DIY-AT te komen. Hetgeen ik geleerd heb, gebruik ik dagdagelijks in mijn praktijk. Het postgraduaat is absoluut een aanrader!

Nu aan de slag bij ...

Zelfstandige ergotherapeut – ErgoAC

Simarjot Singh

"De hogeschool heeft ook breed aanbod aan buitenlandse ervaringen"

Simarjot Singh

toegepaste architectuur

Binnen Toegepaste Architectuur leren we alle stappen van het bouwproces grondig kennen, zodat we die helemaal onder de knie hebben wanneer we in het werkveld staan. Maar we leren er even goed communiceren – heel belangrijk op een toekomstig bureau of werf. En tijdens de semesterlange stage in een bedrijf naar keuze zetten we alle geleerde vaardigheden om in de praktijk.

Van de keuze voor Howest heb ik nog geen seconde spijt gehad: niet alleen vindt de interactie tussen studenten en lectoren in kleine groepen plaats, de hogeschool heeft ook breed aanbod aan buitenlandse ervaringen: zo ben ik al naar China en Denemarken kunnen reizen, en studeer ik momenteel een semester aan Seoultech in Zuid-Korea: alweer een nieuwe cultuur, nieuwe vrienden en natuurlijk nieuwe herinneringen!”

Mirte Bosmans

"Wat ik er vooral goed aan vind, is de eigentijdse insteek..."

Mirte Bosmans

toegepaste architectuur

Ik was al langer geïnteresseerd in ‘de bouw’, en toen mijn buurmeisje dat deze richting had gevolgd mij verschillende van haar projecten toonde, besloot ik mijn licht op te steken op de opendeurdag. Na een babbel van een uur met een enthousiaste lector was ik helemaal overtuigd van Toegepaste Architectuur. 

Wat ik er vooral goed aan vind, is de eigentijdse insteek: we leren namelijk werken met de nieuwste softwareprogramma’s, die ook de meeste architecten gebruiken. Verder is het een meerwaarde dat we feedback krijgen in kleine groepjes, zodat al onze vragen beantwoord worden en we écht goed worden geholpen. Maar eigenlijk is de hele hogeschool persoonlijk. Tot de mevrouw van de refter die je herkent en vriendelijk goedendag zegt.

Ame Adiotso

"Vandaag kan ik zeggen dat ik supertevreden ben over mijn keuze!"

Ame Adiotso

toegepaste architectuur

Tot op de laatste dag van de inschrijvingen wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik had me weliswaar geïnformeerd over Toegepaste Architectuur, maar kon niet goed inschatten wat ik me bij de opleiding moest voorstellen. Gelukkig legde een enthousiaste lector me op de opendeurdag alles uit, zodat me snel duidelijk werd wat ik kon verwachten. Op dat moment besefte dat ik dat Toegepaste Architectuur écht iets voor mij was. 
“In het begin was het wat zoeken, maar dankzij mijn vrienden en lector heb ik doorgezet, zodat ik vandaag kan zeggen dat ik supertevreden ben over mijn keuze. Ik zou iedereen die het ook nog niet weet aanraden om naar de Howest-opendeurdagen te gaan en daar veel vragen te stellen. Wie weet vind je zo – net als ik – de opleiding die perfect bij je past!

Els Vandecasteele

"De stages zijn een wederzijdse leerkans"

Els Vandecasteele

Graduaatsopleidingen

Elk jaar opnieuw kijken we uit naar de start van een nieuwe stageperiode. Samenwerken met enthousiaste, leergierige hulpverleners is spe is boeiend én verrijkend. De kritische blik en open vragen van de studenten dagen ons uit om stil te staan bij onze aanpak en deze eventueel bij te sturen. De stagiairs zelf kunnen dan weer leren van onze hulpverleners, elk met hun eigen expertise. En ze kunnen de theorie in de praktijk brengen: cliëntgesprekken bijwonen, overnemen en bespreken, aangeleerde methodieken toepassen, ondersteunen van zaterdagbezoeken, … Voor ons zijn de stages een wederzijdse leerkans die de kwaliteit van ons werk alleen maar doet toenemen.

Nu aan de slag bij ...

CAW Noord-West-Vlaanderen

John Vermote

"Het enthousiasme van de stagiairs van Howest werkt aanstekelijk"

John Vermote

Graduaatsopleidingen

Ieder jaar krijgt onze organisatie stagiairs over de vloer. Voor ons levert dit altijd nieuwe inzichten op, voor de studenten zelf is het een uitgelezen kans om de aangeleerde methodieken uit te proberen in de praktijk. Ze ervaren ook hoe het is om in team te werken. Van de studenten die bij ons aan de slag gaan, verwachten we nieuwsgierigheid en honger om bij te leren. Hun enthousiasme en engagement werken aanstekelijk. Vaak brengen ze ons ook in contact met nieuwe evoluties binnen onze sector. Het nut van de stage valt dus niet te onderschatten, en bij een goede match kan het de perfecte springplank zijn naar een eerste job op de stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Huis van het Kind De Panne

Nathalie Van Hulle

"Als maatschappelijk werker sta ik zeer dicht bij kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Ik kan ze ook écht helpen."

Nathalie Van Hulle

Graduaatsopleidingen

Als maatschappelijk werker bij het agentschap Opgroeien van Kind en Gezin versterk ik de maatschappelijke participatie van kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Die noem ik trouwens altijd ‘mijn’ gezinnen. Als maatschappelijk werker sta ik er namelijk zeer dicht bij. Actief luisteren en inlevingsvermogen zijn dan ook belangrijk in een job zoals die van mij. Je voelt goed aan wat de noden en vragen zijn van de gezinnen, draagt ertoe bij dat ze zich begrepen en erkend voelen, … Heb je een hart voor gezinnen? En wil je onze missie #kansrijkopgroeien mee in de praktijk brengen? Dan word je met je diploma Maatschappelijk Werk op zak later misschien wel mijn collega.

Nu aan de slag bij ...

Kind & Gezin

Johan Vandenbussche

"Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector met mensen aan de slag te gaan."

Johan Vandenbussche

Graduaatsopleidingen

Als coördinator Welzijn ondersteun ik lokale besturen, en dan vooral OCMW’s. Daar zijn ook graduaten Maatschappelijk Werk aan de slag. Stuk voor stuk zijn dat mensen met een hart voor andere mensen (en iets minder voor bureauwerk). Ze kunnen goed luisteren, staan dicht bij de mensen, leggen vlot contacten en gaan zo actief op zoek naar oplossingen. Al deze vaardigheden komen uitgebreid aan bod en worden ingeoefend in het graduaat Maatschappelijk Werk. Ook alle theorie vertrekt er vanuit de praktijk. 

Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector aan de slag te gaan. 
 

Nu aan de slag bij ...

Dienstverlenende Vereniging Midwest