Bronte Dumon

"De blokken van telkens 8 weken les en examens maken de leerstof vlotter verteerbaar"

Bronte Dumon

toegepaste psychologie

Tijdens het eerste jaar heeft de grote inhoudelijke variatie van de bachelor Toegepaste Psychologie me echt verrast. Ook de indeling van het jaar is gevarieerd. Dat wordt namelijk opgesplitst in blokken van 8 weken les en examens. Dit systeem maakt de verwerking van de leerstof zeker gemakkelijker.

Maar waar ik het meeste van hou in deze richting, is de uitstekende relatie tussen docent en student. Heb je moeite met een bepaald deel van de leerstof, dan zijn de docenten altijd bereid om extra uitleg te geven. Ze geven ook tips om de leerstof beter te begrijpen of om te studeren. 

Ik heb hier ook al hele goede vrienden gemaakt. Dat gaat vanzelf, want de meeste studenten uit deze richting zijn zeer sociaal. Dankzij de goede sfeer is mijn overstap vanuit een andere richting zeker vlotter verlopen dan ik had verwacht. De twijfels die ik in het begin had, zijn ook helemaal weg. Nu ben ik heel zeker dat ik hier op mijn plaats zit!
 

Birger Baert

"Door de open mentaliteit binnen Toegepaste Psychologie maakte ik snel vrienden."

Birger Baert

toegepaste psychologie

Als prille twintiger droomde ik er al van om Toegepaste Psychologie te studeren. Pas op mijn 29ste zette ik echter de stap. Dat ging gepaard met heel wat onzekerheid. Zal ik aanvaard worden in een klasgroep waarvan de meeste studenten elf jaar jonger zijn? Ik had nooit echt gestudeerd: hoe begin ik daar dan aan?

Al snel bleek dat het leeftijdsverschil er eigenlijk niet toe deed. Door de open mentaliteit – die is typisch binnen Toegepaste Psychologie – maakte ik snel vrienden. Ik kon ook altijd terecht bij de dienst Studentenvoorzieningen (Stuvo) en de lectoren. Aan Howest zijn die heel begaan met hun studenten. Ze geven de ruimte om iets te vragen, te zeggen of gewoon eens plezier te maken. Het maakte de lessen meer dan aangenaam.

Mijn tijd aan Howest was de beste periode uit mijn leven. Zeker ook omdat ik een tijd in Philadelphia studeerde. Ik kon er proeven van de ‘American college life’ en natuurlijk ook van de cultuur. Ik zag de zon ondergaan vanop de 101ste  verdieping in New York City, maar ik zag ook heroïnegebruikers in de slechtere buurten van Philadelphia. Ik zag het land dus in zijn totaliteit. Een betere ervaring op het vlak van cultuur en diversiteit bestaat niet. In het buitenland ben ik ook gegroeid als persoon. Ik mis de warmte mijn Amerikaanse vrienden nog steeds. 

Het is fijn om het diploma op zak te hebben. De studierichting is echter veel meer dan competenties verwerven. Voor mij is Toegepaste Psychologie een plaats waar ik me thuis voelde, waar mijn netwerk fors is uitgebreid en waar succeservaringen mijn zelfvertrouwen hebben gesterkt. Kortom, mijn leven is in drie jaar Toegepaste Psychologie veel veranderd.
 

Michiel Verhaege

"Eerst de klant en pas dan het ontwerp!"

Michiel Verhaege

Graduaatsopleidingen

Uiteraard is het belangrijk de meest gebruikte tools en instrumenten goed onder de knie te krijgen: Sketch, Adobe XD, Invision, Mac … Maar het is vooral het inzicht dat juist moet zitten. Het komt er in de eerste plaats op neer de klant te begrijpen en je in zijn vraag in te leven. Pas dan zal je de juiste stijlkeuze kunnen maken. En of je dat design dan in tool a of b maakt, doet er eigenlijk niet zo heel veel toe. De klant begrijpen, zijn doelgroepen leren kennen, onderzoeken waar je meerwaarde schuilt … En dit vervolgens vertalen naar de juiste stijl en communicatie. Eerst de klant – en diens eindklant – en pas dan het ontwerp!

Nu aan de slag bij ...

Creative director DUO

Bert Van Haute

"De juiste programma’s goed onder de knie krijgen is een groot voordeel bij het uitwerken van allerlei grafische opdrachten."

Bert Van Haute

Graduaatsopleidingen

Wat wij vooral zoeken, zijn designers die grafisch inzicht combineren met de nodige technische kennis en passie voor het vak. De juiste programma’s goed onder de knie krijgen is een groot voordeel bij het uitwerken van allerlei grafische opdrachten, ik denk dan in de eerste plaats aan InDesign. Maar ook Illustrator is een must (voor het maken van logo’s en illustraties), net als Photoshop voor beeldbewerking. Daarnaast is ook Adobe XD heel belangrijk op vlak van webdesign & user interfaces.

Nu aan de slag bij ...

Art director & zaakvoerder Studio Engarde

Jochen Matthys

"Je leert gaandeweg hoe je de klant en doelgroep kan begrijpen!"

Jochen Matthys

Graduaatsopleidingen

Of je moet kunnen tekenen om deze opleiding te starten? Nee, we beginnen hier echt vanaf nul. Wat wij vooral willen, zijn studenten met passie voor vormgeving en interesse in esthetiek. Je leert hier vooral bij door vaak te oefenen en door van je medestudenten te leren – je bespreekt namelijk regelmatig elkaars werk. Zodoende leer je gaandeweg hoe je de klant en doelgroep kan begrijpen, hoe je naar het grote geheel kijkt en structuren herkent. En uiteraard hoe je mooie, functionele designs maakt. Als lector wil ik je vooral out of the box leren denken. Zoals ik zeventien jaar lang als art director in de reclame- en communicatiewereld heb gedaan.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

Jo Verstraete

"Al meer dan twintig jaar bieden wij stageplaatsen aan voor studenten Toegepaste Architectuur."

Jo Verstraete

toegepaste architectuur

Ze zijn een cruciale schakel in onze organisatie en sinds we een paar jaar geleden zijn overgestapt naar BIM is hun belang enkel maar toegenomen. Ze modelleren bijvoorbeeld de voorontwerpen van de ontwerpers (op papier, in SketchUp of AutoCAD) in een BIM-pakket. Of ze verwerken de input van onze stabiliteitsingenieurs. Daarnaast zetten we ze in voor grotere werven. Ze zijn aanwezig op de werfvergaderingen en ondersteunen de projectarchitect bij alle administratieve taken die bij een bouwwerf komen kijken. Ook houden ze het BIM-model up-to-date. Doordat de opleiding heel praktijkgericht is, zijn bachelors Toegepaste Architectuur overigens meteen inzetbaar in een architectenkantoor.

Nu aan de slag bij ...

AIKO Architecten en ingenrieurs

Tessa Vandenbroucke

"Je kan met deze opleiding heel veel verschillende richtingen uit"

Tessa Vandenbroucke

toegepaste architectuur

Met de technische opleiding Bouw- en houtwetenschappen op zak en een interesse in tekenen en architectuur, koos ik na het
middelbaar voor Toegepaste Architectuur. Het bleek de perfecte keuze. Ondertussen werk ik op freelancebasis als Technical Designer op mijn stageplaats (U/Define architects), maar je kan met deze opleiding heel veel verschillende richtingen uit. Zo gingen er medestudenten aan de slag in architectenbureaus en studiebureaus, maar anderen werken als werfleider of projectleider. Je kan dus zowel achter een bureau als op de werf terechtkomen, afhankelijk van je voorkeur voor computer(teken)-werk of het effectieve bouwen op het terrein.

Nu aan de slag bij ...

Technical Designer, U/Define

Jean-Philippe Roelstraete

"Ik was op zoek naar een richting die me een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk kon aanbieden"

Jean-Philippe Roelstraete

toegepaste architectuur

Al van jongs af aan droomde ik ervan ‘iets met architectuur’ te doen. Na het secundair ging het dan ook tussen Architectuur en Toegepaste Architectuur. Ik koos uiteindelijk voor het laatste omdat ik op zoek was naar een richting die me een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk kon aanbieden. Net dat is het sterke punt van deze bacheloropleiding: je krijgt de nodige theoretische input, die je meteen inzet in de praktijkvakken. Je blijft dus niet met het gevoel achter dat je zomaar theorie studeert zonder er echt iets mee aan te kunnen vangen. Bij mijn keuze voor Toegepaste Architectuur speelde destijds ook het feit mee dat deze opleiding beperkt was tot drie jaar. Je wist maar nooit dat ik schoolmoe zou geraken. Dat is ondertussen wel even anders uitgedraaid. Tijdens mijn buitenlandse stage in Milaan kon ik immers proeven van interieurarchitectuur, waardoor ik nu het schakelprogramma volg als voorbereiding op een master in de interieurarchitectuur.

Leander Van Riet

"De hele studie is volgens mij een betere en concretere voorbereiding op het werkveld dan architectuur aan de universiteit."

Leander Van Riet

toegepaste architectuur

Nadat de universiteit te hoog gegrepen bleek, koos ik voor Toegepaste Architectuur. Aanvankelijk met spijt in het hart – ik moest mijn droom om architect te worden opbergen – maar uiteindelijk bleek het de juiste beslissing. Uit mijn periode aan Howest onthoud ik vooral de persoonlijke aanpak, de kleinere klassen en het intensieve contact met de lectoren als grootste troeven. Ook de opdeling van de leerstof in kleinere modules maakt alles overzichtelijker. De hele studie is volgens mij een betere en concretere voorbereiding op het werkveld dan architectuur aan de universiteit. Dat geldt zowel voor het leren tekenen met (teken)programma’s als voor de technische inzichten in architectuur. Mijn stage deed ik het Noorse Bergen. Ze mag me dan misschien al iets minder voorbereid hebben op werken in België, het was wel een uitzonderlijke ervaring die ik iedereen zou aanraden. Ondertussen ben ik al twee jaar aan de slag in een Antwerps architectenbureau.

Nu aan de slag bij ...

Alumnus

Elias Lernhout

" Je computer wordt je belangrijkste werktool. "

Elias Lernhout

toegepaste architectuur

Voor mij is het belangrijk dat ik resultaat kan zien van wat ik doe (daarom volgde ik ook houtbewerking in het middelbaar). Dat is bij Toegepaste Architectuur zeker het geval. De eerste schetsen veranderen al snel in concrete plannen, maar het interessantste is dat je dankzij het BIM-Modelleren meteen ook een 3D-versie krijgt van je gebouw. Daarnaast leer je ook heel wat handige computerprogramma’s aan (Photoshop maar ook Excel). Je computer wordt dan ook je belangrijkste werktool. Op mijn stage bij DBA Architecten was het voor mij een hele geruststelling dat daar ook veel oud-studenten Toegepaste Architectuur zaten. Ik merkte ook dat veel van wat ik had geleerd, daadwerkelijk zo werd uitgevoerd in de praktijk. Mijn bachelorproef over circulair bouwen en de ervaringen die ik opdeed op de stage hebben er uiteindelijk toe geleid dat ik verder studeer in de wereld van de architectuur.

Nu aan de slag bij ...

Alumnus

Evelyne Verhulst

"Ik voel me hier echt thuis"

Evelyne Verhulst

toegepaste architectuur

Ik was al langer geboeid door het bouwproces van woningen. Ook de verscheidenheid van de ontwerpen en de gebruikte materialen vond ik interessant. En dus koos ik voor Toegepaste Architectuur. Deze opleiding blijkt niet alleen inhoudelijk zeer boeiend, ze laat ook veel ruimte voor creativiteit en is bijzonder praktijkgericht. Studeren moeten we uiteraard doen, maar een echte ‘blokrichting’ is dit zeker niet. Wel worden we goed voorbereid op het omgaan met de druk en de deadlines die ons later te wachten staan. En er gaat ook veel aandacht naar de technische kant van de constructie van gebouwen. Naast student ben ik ook studentenvertegenwoordiger. Het leuke
daaraan is dat er aan Howest echt rekening met onze mening wordt gehouden. Ik voel me hier echt thuis. 

Nu aan de slag bij ...

2e jaar Toegepaste Architectuur

Ines Viaene

"Zelfs na mijn stage ben ik nog eens terug gegaan om in te springen. "

Ines Viaene

office management

In de week van 11 tot 15 mei heb ik stage gelopen op de triagepost COVID-19 in Daverlo Assebroek. Normaal gezien zou dan mijn voorziene stage opstarten, maar dit was toen niet mogelijk, gezien de geldende coronamaatregelen. In plaats van thuis te zitten wachten, greep ik deze kans met twee handen.
 
Mijn taken waren patiënten inschrijven, telefoneren en afspraakbeheer. Daarnaast moest ik ook het labo verwittigen dat er stalen waren, de conciërge opbellen om alles te laten kuisen en materiaal (mondmaskers, gel, handschoenen) aanvullen. Zelfs na mijn stage ben ik nog eens terug gegaan om in te springen.  Ik vond het interessant om te zien hoe het werkt. Natuurlijk was er wel altijd het risico op besmetting, maar ik beschermde me goed en had veel voldoening. Kortom, een unieke ervaring.

Robrecht D’Haene

"In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht."

Robrecht D’Haene

Graduaatsopleidingen

Net als mijn medestudenten begon ik op 17 februari aan mijn stage in VOC De Rozenkrans in Oostduinkerke. Ik werd er meteen warm onthaald door mijn stagementor, waarna ik kennismaakte met de twaalf jongeren van de leefgroep. 

In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht. Dat werd een extra uitdaging voor mij en zeker ook voor mijn stageplek. Al snel kreeg ik dan ook de vraag of ik toch niet wat langer kon blijven. Ze konden er mijn hulp in deze periode namelijk goed gebruiken. Nog een week later vroeg de pedagogisch coördinator me of ik het zag zitten om er vanaf de paasvakantie effectief te gaan werken. Lang hoefde ik daar niet over na te denken.

Mijn stage was me uitstekend bevallen en de werksfeer was superaangenaam. 

Ons belangrijkste doel is nu om er in deze moeilijke periode te zijn voor onze jongeren. Want ook zij hebben het moeilijk en zitten vol vragen. We hopen dat we tegen de zomer weer volop uitstappen kunnen maken en als het weer mee zit, even naar het strand kunnen gaan. En zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, proeven we zoveel mogelijk van de buitenlucht. Of we verwennen onze jongeren met gebak dat we krijgen. 

Sebbe Delobelle

"De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten."

Sebbe Delobelle

Energiemanagement

Mijn vooropleiding in het secundair was Techniek Wetenschappen in VLTI Torhout

Waarom kiezen voor Energiemanagement een goed plan is :

-    Uitdagende richting: De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten waaraan je in groep samen werkt tot de beste oplossing.    
-    Toekomstgericht: Energie is zeer belangrijk in onze maatschappij en zal in de toekomst belangrijk blijven. Als energiemanager help je om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
-    Leuke groep: We zijn met niet veel, maar dat maakt het juist fantastisch. Iedereen kent elkaar, er heerst een topsfeer en iedereen helpt elkaar.
-    Top opvolging door de docenten: Door de kleinere groepen is het mogelijk voor de docenten het persoonlijker aan te pakken. Hierdoor heeft iedereen de nodige opvolging en sturing waar nodig.
-    Veelzijdige richting: Tijdens je opleiding bestudeer je al de aspecten die je later kunnen helpen bij het verbeteren van de energy performance van zowel huizen als bedrijven.
-    Mee met de tijd: We komen telkens in aanraking met de nieuwe technologieën en evolueren mee met de tijd.
-    Iets nieuws: Wil je niet zoals iedereen een richting kiezen die al eeuwen bestaat maar liever iets nieuws dan kies je het best voor Energiemanagement.
-    Voor iedereen: Je hebt helemaal geen speciale vooropleiding nodig. Ondanks dat ik vooral een theoretische vooropleiding heb gehad met niet veel elektriciteit kan ik volledig mee.
-    Niet ver van Gent: Twijfel je voor deze richting omdat deze niet in Gent is ? Niet gevreesd met een campus kaart sta je voor 1 euro en in een kleine 30 min in Gent 😉.

Met andere woorden geen reden om niet voor Energiemanagement te kiezen. Ik sta vanaf dag 1 achter mijn keuze.

 

Lowie Van de Walle

"Onze energieprojecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren!"

Lowie Van de Walle

Energiemanagement

Als energie ingenieur ben ik verantwoordelijk voor de energie efficiëntie van de Unilin sites. Dit is op vele vlakken een uitdagende job want naast technisch inzicht en energetische kennis, moet je ook de soft skills en economische capaciteiten te hebben om projecten tot een goed einde te brengen. Deze projecten zijn heel uiteenlopen, het gaat over aanpassingen van machines, opstarten van een energiemanagementsysteem tot voldoen aan de eisen van de overheid. Deze projecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren. Dit vertaalt zich dan verder in een lagere productiekost en een gezondere leefomgeving. De bovengenoemde aspecten komen allen aan bod in de opleiding energiemanagement. Hierdoor word je helemaal klaargestoomd om deze functie te kunnen uitvoeren.

Nu aan de slag bij ...

Unilin - Energy Engineer

Zara Cottry

"Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk."

Zara Cottry

Energiemanagement

Na mijn opleiding elektrische installatietechnieken aan het VTI van Diksmuide wou ik zeker iets studeren die aansloot bij mijn al opgebouwde kennis. Ik had wel totaal nog geen idee wat dat kon zijn. Tot ik op de sid-in beurs plots op de richting energiemanagement botste. Het enthousiasme van de docenten op de beurs en op de infodag in combinatie met de veelbelovende toekomst in energie heeft me uiteindelijk redelijk snel de keuze laten maken. De richting ademde een sfeer uit waarin ik me zeker op m'n gemak kon voelen.

Toen ik aan de opleiding begon, ontwikkelde ik al snel een grote interesse om nog verder te gaan met energie en mensen te stimuleren om hier beter over na te denken. Iedereen weet ondertussen dat energie een belangrijk en actueel topic is, maar toch zijn we er nog veel te weinig op de juiste manier mee bezig. Ik merkte wel dat het met mijn beperkte kennis van het middelbaar, vooral op het vlak van wiskunde, niet altijd ideaal is, maar een extra tandje bijsteken en met de begeleiding van de docentenlukt het uiteindelijk ook wel!

Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk. Wanneer je een audit mag uitvoeren en de theorie kan toepassen, leer je nog steeds het meest! Nu tijdens mijn stage bijvoorbeeld maakte ik de keuze om eens helemaal niet met elektriciteit bezig te zijn, op deze manier leer je heel veel nieuwe dingen. Door al de verschillende pistes zijn er heel veel opties wanneer je afstudeert, je bent dus niet enkel een energiemanager, maar er is nog zoveel meer mogelijk!

In het middelbaar was ik steeds het enige meisje, nu had ik geluk dat we met twee waren! Toch merken we dat vrouwen niet altijd de stap durven maken, want wij waren de enige twee in heel onze opleiding. Men denkt vaak dat je als vrouw veel nadelen hebt, die zijn er natuurlijk ook, maar er zijn ook zoveel voordelen aan verbonden! Je mag dus zeker niet bang zijn om je te verdiepen in je interesses en zeker als vrouw ook de stap durven zetten! Dat heb ik ook gedaan en het is zeker een aanrader! Ik hoop dat onze richting de komende jaren nog nieuwe vrouwen kan aantrekken.

 

Toon Van de Wiele

"Het toekomstgerichte van de opleiding heeft me echt overtuigd. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. "

Toon Van de Wiele

Energiemanagement

Na mijn laatste jaar industriële wetenschappen in het VTI van Diksmuide was ik opzoek naar een richting die de perfecte mix heeft tussen praktijk en theorie.

Toen mijn oog viel op deze richting, wist ik dat dit een geschikte richting kon worden. Na een bezoek aan de infodag was ik ervan overtuigd, dit is de richting waar ik naar opzoek was.
Energiemanagement is een richting waar de studenten en docenten dicht bij elkaar staan, waar er individueel naar je gekeken wordt en de docenten openstaan voor vragen en feedback.
Ook heeft de richting oor naar de vraag van bedrijven en de feedback en opmerkingen van studenten. Hierdoor is het mogelijk continu bij te sturen waar nodig. Zo kunnen ze na 3 jaar het perfecte profiel van een energiemanager afleveren aan het werkveld.

Sinds kort hebben ze een troef extra, een masteropleiding. Het is een European Master in Sustainable Energy System management. Hiervoor werken ze samen met Hanzehogeschool in Groningen, Nederland.

Wat mij nu echt overtuigd heeft om voor deze richting te kiezen is het toekomst gerichte aspect. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. Aansluitend aan energie heb je ook nog de economische aspecten dat we bespreken en de klimaatdoelen die behaald moeten worden. Hierdoor is de richting niet gericht op 1 specifiek beroep maar meer gericht op een energie-expert profiel die in verschillende sectoren aan de slag kan.

Dankzij een ruim en modern labo is het mogelijk de geziene theorie toe te passen in de praktijk. Hierdoor moeten we niet een volle dag stil zitten.
Voor iedereen die een richting zoekt waar praktijk, theorie en het economische aspect een perfecte mix is, heeft een toekomstige energiemanager in zich. Toekomst verzekerd!!!

Jonas Soetaert

"Doe iets dat je echt graag doet!"

Jonas Soetaert

Energiemanagement

Jonas werkt in een team dat bestaat uit 4 personen: de verantwoordelijke automatisering en project ingenieur, de safety, health en environment manager, plant director en mezelf. In het energieteam werken we voornamelijk aan projecten die in het kader van het EBO zijn opgesteld. Hierbij wordt er constant geïnvesteerd en geoptimaliseerd om de energie-efficiëntie van de fabriek te verbeteren. Er is geen specifiek budget aan de kant gelegd voor het energieteam. Investeringen die op energetisch vlak de potentiële besparingen kunnen verwezenlijken, worden veelal goedgekeurd, mits de nodige motivatie.

Welke taken behoren tot je functie?

Ik ben constant bezig om de productieprocessen op energetisch vlak op te volgen en te verbeteren. Hierbij wordt er intensief samengewerkt met de sleutelpersonen in de productie om het energieverbruik (elektriciteit, gas, maar ook water) binnen bepaalde grenzen te houden.
Naast de dagelijkse opvolgingen zijn er ook nog wekelijkse rapporteringen en maandelijkse evaluatiemomenten met alle verantwoordelijken binnen productie om de voorafgaande periode te evalueren en daarop te coördineren.
Verder ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent utilities (koeling, stoomketels, perslucht, waterzuivering en watervoorziening). Uit deze zaken onderzoek ik energiebesparende maatregelen en bij groen licht trek aan de kar om deze van A tot Z te implementeren.

Wat vond je goed aan de opleiding?

In de opleiding heb ik een brede waaier aan zaken mogen ontdekken. Veel kennis dat ik heb bijgeleerd rondom elektriciteit, warmte, stromingsleer, automatisering en management heb ik al vaak nuttig kunnen gebruiken tijdens mijn werk.

 

Nu aan de slag bij ...

Ardo (site Koolskamp en Kortemark) - Coördinator Utilities & Energy

Asha Vanderbauwhede

"Zelfs zonder technische vooropleiding beoefen ik nu een technische job! "

Asha Vanderbauwhede

Energiemanagement

Asha had in het middelbaar economie moderne talen gestudeerd. Het was dus geen logische stap om met Energiemanagement te starten, al kwam de economische achtergrond heel goed van pas! Nu is Asha projectleider bij Callens in Waregem.

Welke taken behoren tot je functie?

Enkele taken waar ik een groot deel van de tijd mee bezig ben zijn:

  • Projectvoorbereiding vanaf het moment dat een project verkocht is aan de klant.
  • Nacalculatie van de verkochte installatie (stoom & CV - ketel, pompen, berekening voor afsluiters, expansie,...)
  • Aankoop materialen + beheer van budget
  • Opmaak & beheer van planning voor de uitvoering
  • Toelichting geven op de werf aan de werfleider, zo zit ik niet altijd achter mijn bureau!
  • Aanspreekpunt bij klant voor, tijdens en na uitvoering van project

Wat vond je positief aan de opleiding?

In Energiemangement krijg je heel wat technische voorkennis zoals HVAC, thermodynamica, stoom  & proceswarmte, ... Dit heb ik dagelijks nodig in mijn job. Je krijgt een heel breed lessenpakket waardoor je ook veel soorten jobs kan doen, en niet alleen energiemanager. Vooraf had ik totaal geen technische voorkennis maar de opleiding heeft me een goede technische kennis mee gegeven om toch een technische job uit te voeren!

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Heb geen schrik om misschien de enige vrouw te zijn in een technische mannenwereld! Ik heb er alleen nog maar voordelen van ervaren. Je wordt overal graag gezien en ze hebben heel veel respect voor een vrouw met technische kennis, vaak gaan ze dan en extra effort doen om het werk uit te voeren. Na 3 jaar studeren heb je gegarandeerd direct een job!

Wist je dat ...

Asha behaalde met haar bachelorproef de titel "Junior Energiemanager van het jaar 2017"

Nu aan de slag bij ...

Callens - Project Engineer - Junior Energiemanager van het jaar 2017

Arthur Vankeirsbilck

"De opleiding energiemanagement is een mooie combinatie tussen labo en theorie."

Arthur Vankeirsbilck

Energiemanagement

In het Guldensporencollege van Kortrijk volgde Arthur de richting Industriële wetenschappen, wat een heel goede voorbereiding is op de bachelor Energiemanagement.

Arthur koos voor Energiemanagement omdat de energietransitie een actueel en uitdagend probleem is. De omslag naar hernieuwbare energie moet er gewoon komen in de nabije toekomst. Het is een mooie uitdaging om hieraan te kunnen meewerken en er niet alleen over te praten wat we zouden kunnen doen! De opties om verder te kunnen studeren zijn ook heel mooi, de European Master in Sustainable Energy System Management (SESym) spreekt Arthur erg aan. Het energieprobleem is geen lokaal probleem, hierover van ideeën kunnen wisselen met andere Europese studenten in deze master is heel interessant. En Howest werkt mee in deze master.

In het middelbaar had ik in de richting IW veel theorie gecombineerd met labo, dit wou ik ook verder kunnen zetten in mijn bachelor. Deze mooie combinatie is dan ook terug te vinden in deze richting. We kunnen ons helemaal uitleven in ons eigen labogebouw The Reactor. Theorie en praktijk zijn in Howest geen holle woorden.