Robrecht D’Haene

"In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht."

Robrecht D’Haene

Graduaatsopleidingen

Net als mijn medestudenten begon ik op 17 februari aan mijn stage in VOC De Rozenkrans in Oostduinkerke. Ik werd er meteen warm onthaald door mijn stagementor, waarna ik kennismaakte met de twaalf jongeren van de leefgroep. 

In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht. Dat werd een extra uitdaging voor mij en zeker ook voor mijn stageplek. Al snel kreeg ik dan ook de vraag of ik toch niet wat langer kon blijven. Ze konden er mijn hulp in deze periode namelijk goed gebruiken. Nog een week later vroeg de pedagogisch coördinator me of ik het zag zitten om er vanaf de paasvakantie effectief te gaan werken. Lang hoefde ik daar niet over na te denken.

Mijn stage was me uitstekend bevallen en de werksfeer was superaangenaam. 

Ons belangrijkste doel is nu om er in deze moeilijke periode te zijn voor onze jongeren. Want ook zij hebben het moeilijk en zitten vol vragen. We hopen dat we tegen de zomer weer volop uitstappen kunnen maken en als het weer mee zit, even naar het strand kunnen gaan. En zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, proeven we zoveel mogelijk van de buitenlucht. Of we verwennen onze jongeren met gebak dat we krijgen. 

Sebbe Delobelle

"De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten."

Sebbe Delobelle

Energiemanagement

Mijn vooropleiding in het secundair was Techniek Wetenschappen in VLTI Torhout

Waarom kiezen voor Energiemanagement een goed plan is :

-    Uitdagende richting: De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten waaraan je in groep samen werkt tot de beste oplossing.    
-    Toekomstgericht: Energie is zeer belangrijk in onze maatschappij en zal in de toekomst belangrijk blijven. Als energiemanager help je om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
-    Leuke groep: We zijn met niet veel, maar dat maakt het juist fantastisch. Iedereen kent elkaar, er heerst een topsfeer en iedereen helpt elkaar.
-    Top opvolging door de docenten: Door de kleinere groepen is het mogelijk voor de docenten het persoonlijker aan te pakken. Hierdoor heeft iedereen de nodige opvolging en sturing waar nodig.
-    Veelzijdige richting: Tijdens je opleiding bestudeer je al de aspecten die je later kunnen helpen bij het verbeteren van de energy performance van zowel huizen als bedrijven.
-    Mee met de tijd: We komen telkens in aanraking met de nieuwe technologieën en evolueren mee met de tijd.
-    Iets nieuws: Wil je niet zoals iedereen een richting kiezen die al eeuwen bestaat maar liever iets nieuws dan kies je het best voor Energiemanagement.
-    Voor iedereen: Je hebt helemaal geen speciale vooropleiding nodig. Ondanks dat ik vooral een theoretische vooropleiding heb gehad met niet veel elektriciteit kan ik volledig mee.
-    Niet ver van Gent: Twijfel je voor deze richting omdat deze niet in Gent is ? Niet gevreesd met een campus kaart sta je voor 1 euro en in een kleine 30 min in Gent 😉.

Met andere woorden geen reden om niet voor Energiemanagement te kiezen. Ik sta vanaf dag 1 achter mijn keuze.

 

Lowie Van de Walle

"Onze energieprojecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren!"

Lowie Van de Walle

Energiemanagement

Als energie ingenieur ben ik verantwoordelijk voor de energie efficiëntie van de Unilin sites. Dit is op vele vlakken een uitdagende job want naast technisch inzicht en energetische kennis, moet je ook de soft skills en economische capaciteiten te hebben om projecten tot een goed einde te brengen. Deze projecten zijn heel uiteenlopen, het gaat over aanpassingen van machines, opstarten van een energiemanagementsysteem tot voldoen aan de eisen van de overheid. Deze projecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren. Dit vertaalt zich dan verder in een lagere productiekost en een gezondere leefomgeving. De bovengenoemde aspecten komen allen aan bod in de opleiding energiemanagement. Hierdoor word je helemaal klaargestoomd om deze functie te kunnen uitvoeren.

Nu aan de slag bij ...

Unilin - Energy Engineer

Zara Cottry

"Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk."

Zara Cottry

Energiemanagement

Na mijn opleiding elektrische installatietechnieken aan het VTI van Diksmuide wou ik zeker iets studeren die aansloot bij mijn al opgebouwde kennis. Ik had wel totaal nog geen idee wat dat kon zijn. Tot ik op de sid-in beurs plots op de richting energiemanagement botste. Het enthousiasme van de docenten op de beurs en op de infodag in combinatie met de veelbelovende toekomst in energie heeft me uiteindelijk redelijk snel de keuze laten maken. De richting ademde een sfeer uit waarin ik me zeker op m'n gemak kon voelen.

Toen ik aan de opleiding begon, ontwikkelde ik al snel een grote interesse om nog verder te gaan met energie en mensen te stimuleren om hier beter over na te denken. Iedereen weet ondertussen dat energie een belangrijk en actueel topic is, maar toch zijn we er nog veel te weinig op de juiste manier mee bezig. Ik merkte wel dat het met mijn beperkte kennis van het middelbaar, vooral op het vlak van wiskunde, niet altijd ideaal is, maar een extra tandje bijsteken en met de begeleiding van de docentenlukt het uiteindelijk ook wel!

Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk. Wanneer je een audit mag uitvoeren en de theorie kan toepassen, leer je nog steeds het meest! Nu tijdens mijn stage bijvoorbeeld maakte ik de keuze om eens helemaal niet met elektriciteit bezig te zijn, op deze manier leer je heel veel nieuwe dingen. Door al de verschillende pistes zijn er heel veel opties wanneer je afstudeert, je bent dus niet enkel een energiemanager, maar er is nog zoveel meer mogelijk!

In het middelbaar was ik steeds het enige meisje, nu had ik geluk dat we met twee waren! Toch merken we dat vrouwen niet altijd de stap durven maken, want wij waren de enige twee in heel onze opleiding. Men denkt vaak dat je als vrouw veel nadelen hebt, die zijn er natuurlijk ook, maar er zijn ook zoveel voordelen aan verbonden! Je mag dus zeker niet bang zijn om je te verdiepen in je interesses en zeker als vrouw ook de stap durven zetten! Dat heb ik ook gedaan en het is zeker een aanrader! Ik hoop dat onze richting de komende jaren nog nieuwe vrouwen kan aantrekken.

 

Toon Van de Wiele

"Het toekomstgerichte van de opleiding heeft me echt overtuigd. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. "

Toon Van de Wiele

Energiemanagement

Na mijn laatste jaar industriële wetenschappen in het VTI van Diksmuide was ik opzoek naar een richting die de perfecte mix heeft tussen praktijk en theorie.

Toen mijn oog viel op deze richting, wist ik dat dit een geschikte richting kon worden. Na een bezoek aan de infodag was ik ervan overtuigd, dit is de richting waar ik naar opzoek was.
Energiemanagement is een richting waar de studenten en docenten dicht bij elkaar staan, waar er individueel naar je gekeken wordt en de docenten openstaan voor vragen en feedback.
Ook heeft de richting oor naar de vraag van bedrijven en de feedback en opmerkingen van studenten. Hierdoor is het mogelijk continu bij te sturen waar nodig. Zo kunnen ze na 3 jaar het perfecte profiel van een energiemanager afleveren aan het werkveld.

Sinds kort hebben ze een troef extra, een masteropleiding. Het is een European Master in Sustainable Energy System management. Hiervoor werken ze samen met Hanzehogeschool in Groningen, Nederland.

Wat mij nu echt overtuigd heeft om voor deze richting te kiezen is het toekomst gerichte aspect. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. Aansluitend aan energie heb je ook nog de economische aspecten dat we bespreken en de klimaatdoelen die behaald moeten worden. Hierdoor is de richting niet gericht op 1 specifiek beroep maar meer gericht op een energie-expert profiel die in verschillende sectoren aan de slag kan.

Dankzij een ruim en modern labo is het mogelijk de geziene theorie toe te passen in de praktijk. Hierdoor moeten we niet een volle dag stil zitten.
Voor iedereen die een richting zoekt waar praktijk, theorie en het economische aspect een perfecte mix is, heeft een toekomstige energiemanager in zich. Toekomst verzekerd!!!

Jonas Soetaert

"Doe iets dat je echt graag doet!"

Jonas Soetaert

Energiemanagement

Jonas werkt in een team dat bestaat uit 4 personen: de verantwoordelijke automatisering en project ingenieur, de safety, health en environment manager, plant director en mezelf. In het energieteam werken we voornamelijk aan projecten die in het kader van het EBO zijn opgesteld. Hierbij wordt er constant geïnvesteerd en geoptimaliseerd om de energie-efficiëntie van de fabriek te verbeteren. Er is geen specifiek budget aan de kant gelegd voor het energieteam. Investeringen die op energetisch vlak de potentiële besparingen kunnen verwezenlijken, worden veelal goedgekeurd, mits de nodige motivatie.

Welke taken behoren tot je functie?

Ik ben constant bezig om de productieprocessen op energetisch vlak op te volgen en te verbeteren. Hierbij wordt er intensief samengewerkt met de sleutelpersonen in de productie om het energieverbruik (elektriciteit, gas, maar ook water) binnen bepaalde grenzen te houden.
Naast de dagelijkse opvolgingen zijn er ook nog wekelijkse rapporteringen en maandelijkse evaluatiemomenten met alle verantwoordelijken binnen productie om de voorafgaande periode te evalueren en daarop te coördineren.
Verder ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent utilities (koeling, stoomketels, perslucht, waterzuivering en watervoorziening). Uit deze zaken onderzoek ik energiebesparende maatregelen en bij groen licht trek aan de kar om deze van A tot Z te implementeren.

Wat vond je goed aan de opleiding?

In de opleiding heb ik een brede waaier aan zaken mogen ontdekken. Veel kennis dat ik heb bijgeleerd rondom elektriciteit, warmte, stromingsleer, automatisering en management heb ik al vaak nuttig kunnen gebruiken tijdens mijn werk.

 

Nu aan de slag bij ...

Ardo (site Koolskamp en Kortemark) - Coördinator Utilities & Energy

Asha Vanderbauwhede

"Zelfs zonder technische vooropleiding beoefen ik nu een technische job! "

Asha Vanderbauwhede

Energiemanagement

Asha had in het middelbaar economie moderne talen gestudeerd. Het was dus geen logische stap om met Energiemanagement te starten, al kwam de economische achtergrond heel goed van pas! Nu is Asha projectleider bij Callens in Waregem.

Welke taken behoren tot je functie?

Enkele taken waar ik een groot deel van de tijd mee bezig ben zijn:

  • Projectvoorbereiding vanaf het moment dat een project verkocht is aan de klant.
  • Nacalculatie van de verkochte installatie (stoom & CV - ketel, pompen, berekening voor afsluiters, expansie,...)
  • Aankoop materialen + beheer van budget
  • Opmaak & beheer van planning voor de uitvoering
  • Toelichting geven op de werf aan de werfleider, zo zit ik niet altijd achter mijn bureau!
  • Aanspreekpunt bij klant voor, tijdens en na uitvoering van project

Wat vond je positief aan de opleiding?

In Energiemangement krijg je heel wat technische voorkennis zoals HVAC, thermodynamica, stoom  & proceswarmte, ... Dit heb ik dagelijks nodig in mijn job. Je krijgt een heel breed lessenpakket waardoor je ook veel soorten jobs kan doen, en niet alleen energiemanager. Vooraf had ik totaal geen technische voorkennis maar de opleiding heeft me een goede technische kennis mee gegeven om toch een technische job uit te voeren!

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Heb geen schrik om misschien de enige vrouw te zijn in een technische mannenwereld! Ik heb er alleen nog maar voordelen van ervaren. Je wordt overal graag gezien en ze hebben heel veel respect voor een vrouw met technische kennis, vaak gaan ze dan en extra effort doen om het werk uit te voeren. Na 3 jaar studeren heb je gegarandeerd direct een job!

Wist je dat ...

Asha behaalde met haar bachelorproef de titel "Junior Energiemanager van het jaar 2017"

Nu aan de slag bij ...

Callens - Project Engineer - Junior Energiemanager van het jaar 2017

Arthur Vankeirsbilck

"De opleiding energiemanagement is een mooie combinatie tussen labo en theorie."

Arthur Vankeirsbilck

Energiemanagement

In het Guldensporencollege van Kortrijk volgde Arthur de richting Industriële wetenschappen, wat een heel goede voorbereiding is op de bachelor Energiemanagement.

Arthur koos voor Energiemanagement omdat de energietransitie een actueel en uitdagend probleem is. De omslag naar hernieuwbare energie moet er gewoon komen in de nabije toekomst. Het is een mooie uitdaging om hieraan te kunnen meewerken en er niet alleen over te praten wat we zouden kunnen doen! De opties om verder te kunnen studeren zijn ook heel mooi, de European Master in Sustainable Energy System Management (SESym) spreekt Arthur erg aan. Het energieprobleem is geen lokaal probleem, hierover van ideeën kunnen wisselen met andere Europese studenten in deze master is heel interessant. En Howest werkt mee in deze master.

In het middelbaar had ik in de richting IW veel theorie gecombineerd met labo, dit wou ik ook verder kunnen zetten in mijn bachelor. Deze mooie combinatie is dan ook terug te vinden in deze richting. We kunnen ons helemaal uitleven in ons eigen labogebouw The Reactor. Theorie en praktijk zijn in Howest geen holle woorden.

Jolien Vercnocke

"Als energiemanager kan je meeschrijven aan het verhaal van de toekomst."

Jolien Vercnocke

Energiemanagement

Al van jongs af aan ben ik geprikkeld door elektriciteit en het klimaat maar had er nog niet veel mee gedaan. Op de sid-in beurs botste ik toevallig op de richting Energiemanagement en was direct gefascineerd door de toekomstgerichtheid. Ik had zeker niet de ideale vooropleiding omdat ik kunsthumaniora had gevolgd in Brugge. Hier had ik echter wel een goede theoretische basis opgebouwd, de technische aspecten leerde ik snel tijdens de labo's.

Het sterke aan de opleiding Energiemanagement is dat het niet puur theoretisch is maar dat er ook veel tijd wordt voorzien om die theorie om te zetten naar de praktijk. Zo bevat ons leslokaal "The Reactor" verschillende systemen waarmee we kunnen experimenteren tijdens de lessen. Naast die interne labo’s worden we ook uit onze comfortzone gehaald voor projecten bij bedrijven. In het 2de jaar werden we betrokken bij de deelname van UGent aan een internationale wedstrijd. Het startte met een projectweek en eindigde met een maandje Hongarije en de "smart house award", een enorme ervaring waarbij ik veel nieuwe mensen leerde kennen en ook andere culturen.  Een andere grote meerwaarde aan de richting vind ik dat er wordt gefocust op verschillende maar toch aan elkaar gelinkte pijlers: elektriciteit, warmte, automatisering en management.

Tijdens de drie jaar Energiemanagement zijn er voor mij verschillende nieuwe werelden opengegaan waaronder automatisering. Daaruit groeide mijn keuze om volgend jaar een bachelor elektromechanica te gaan studeren met als afstudeerrichting automatisering.

Nu aan de slag bij ...

Stagair Energiemanager - Stad Brugge

Thibo Destatsbader

"De praktische aanpak in de opleiding vind ik super!"

Thibo Destatsbader

Energiemanagement

Thibo studeerde in het middelbaar Topsportwetenschappen in het KA Voskesnlaan in Gent. Een van zijns levensdoelen is om de wereld positief te beïnvloeden, wat zeker mogelijk is als energiemanager! De opleiding is heel toekomstgericht en geeft zicht op een heel goede werkzekerheid, wat de keuze voor deze opleiding mee heeft bepaald.

Tijdens de infodag gaven de docenten me het gevoel dat ze eerder een coach zijn dan een echte leraar, wat ik alleen maar kan beamen nu ik bijna op het einde van het eerste jaar ben. Dit kwam extra naar boven tijdens de corona-crisis. Als ik dat zo van mijn vrienden hoor zijn er heel weinig richtingen waar de begeleiding zo goed was. Onze klasgroep is niet zo groot, hierdoor hebben we echt een groepsgevoel en helpen we elkaar ook veel, naast de individuele begeleiding die we krijgen van de docenten.

Mijn wetenschapsvakken uit het middelbaar helpen we me heel goed in de verschillende modules van energiemanagement. Het grote verschil met het middelbaar is dat het "papegaaienwerk" zo goed als over is en dat we nu alles leren toepassen. Deze praktische aanpak vind ik super!

Natalia Pérez Martín (Spain)

"Thanks to all the people who were part of this incredible experience"

Natalia Pérez Martín (Spain)

internationalisering

Going on Erasmus is an experience that more and more students dare to have. When I started the semester, I couldn't help feeling fear and sometimes confusion. How was I going to survive 5 months by myself in a place I didn't know? Would I be able to adapt to the new habits and way of life of the destination? What problems will I have to face? Will I make new friends? What are the people going to be like?

These are probably common questions we all asked ourselves when we knew we were going to be exchange students. In spite of the fear and last minute doubts, all the moments I experienced during this semester will be precious memories forever. 

Meeting people from other countries and with different cultures, the warm welcome of my buddies assigned by Howest, secretly loving to ride my bike (even though I had never biked before), the best parties, trips to different cities in Belgium, supporting each other during exam time, my birthday surrounded by great people, a trip to the amusement park, beer, chocolate and waffles… Those are some of the moments I experienced during my exchange, the 5 most special months of my life. Thanks to all the people who were part of this incredible experience. I certainly encourage all students who want to learn, have fun or meet new people, to go abroad - and of course, I wish the new Howest exchange students good luck!
 

Ma Yan (China)

"It was really a wonderful experience for me in the Howest"

Ma Yan (China)

internationalisering

Being able to study at Howest was really a great experience for me. I have met many friends from other countries, and everyone is very friendly. Intercultural communication is really interesting. I was also impressed with the country of Belgium; I traveled to many cities during my stay here. Belgian beer and chocolate are really great, I love them!!! It was really a wonderful experience for me in the Howest. Thank you!

Elif Aksoy (Turkey)

"Embarking on this adventure in Howest was one of the best decisions that I have ever made in my life."

Elif Aksoy (Turkey)

internationalisering

I had the best times here with beautiful people from all over the world who came to have an experience like me. It is so hard to describe this experience in words, but with all my heart, I can say that I have many “homes” in many parts of the World now and all those I met have a “home” in Turkey as well. Howest and Belgium have hosted us all very well. We had an unforgettable experience that changed all of our lives and gave us many new perspectives. Here, I learned to question myself more, got out of my comfort zone and discovered new aspects of myself. I look at life from a different perspective now, and I recommend this experience to everyone. I found a new family in Kortrijk and I am so grateful for that. Thanks for everything Howest, thanks Kortrijk thanks Belgium!"

Lucia Fernandez (Spain)

"Erasmus is an experience that I won't ever forget, it changes you as a person and your life"

Lucia Fernandez (Spain)

internationalisering

It helps you to know yourself better and expand your achievements. You create a new routine of your life together with new people; people that I hope to keep for life because they are very special ones that have marked my heart forever. I think that one of the best pleasures in life that not everyone values is being able to meet people from other countries and with other languages and to build bonds forever. I feel so lucky to have lived this experience. I will keep these special people with me for life.

Yerim Kim (South Korea)

"International semester at Howest in Bruges"

Yerim Kim (South Korea)

internationalisering

Celebrating birthdays and cultures with international and local friends, in an international way, during an international semester at Howest in Bruges.

Zackarias Alenljung (Sweden)

"Going on an Erasmus exchange has been literally life changing for me"

Zackarias Alenljung (Sweden)

internationalisering

I will forever remember my time here, as it will probably be one of my best memories. I have made so many new friends and met so many kind and humble people. Here you can see an image of me and my two best Erasmus friends that I keep closest to my heart.

Nadia Garcia Peralta (Mexico)

"I’m so thankful for the people I met in Kortrijk and at Howest"

Nadia Garcia Peralta (Mexico)

internationalisering

This exchange program not only helped me open my mind and learn about other cultures/countries, it also started great friendships that I believe have helped me shape a better version of myself, I can’t wait to see what my second semester at Howest will bring. 

I’m so thankful for the people I met in Kortrijk and at Howest and I’m hopeful I’ll see them in the near future being as awesome and incredible as I saw them through this international experience.
 

Topi Raatikainen (Finland)

"I must come back!"

Topi Raatikainen (Finland)

internationalisering

The past five months have passed really quickly – It feels like it was yesterday when I was waiting my flight to Brussels at the Helsinki Airport in mid-September. I found studying in Howest and living in Kortrijk easygoing. I did have some challenges with my courses, but I understand why, because I wasn’t really prepared for what was to come. Even if my personal performance wasn’t so great, I did find the courses interesting and knowledge gained as something I can use to build my future path.

As a career-changer in your early thirties, I believe it is a bit unusual to go to Erasmus+ exchange. But as it was an option for me, I thought it wouldn’t be wise to miss it. And I’m glad I didn’t! I’ve worked in multicultural environments before, so studying abroad wasn’t that big a change for me in that sense, but it is always interesting to meet new people with different backgrounds. And living abroad is always exciting!
As the time went by so fast, I did miss few things: I didn’t go to watch any football game, I didn’t go to see any ice hockey game, and I didn’t try the combination of mussels and fries. This only means one thing: I must come back!

Oriane Launay (France)

"My first semester in Kortrijk was one of the best experiences of my life."

Oriane Launay (France)

internationalisering

I had the opportunity to meet great people from all over the world. But I was also able to discover myself. I learned to be independent living alone and to integrate, to accept other people's differences as well as my own. I was also able to visit neighboring countries such as Germany and Austria but also to discover more about Belgium. And all of this at low prices. 
These 5 months have allowed my friends and I to create unbreakable bonds. I hope to see them again as soon as possible and I'm sure I'll see them again because what we lived through was wonderful and unforgettable. I am now starting a second semester at Howest and I'm sure it will be just as wonderful as the first one.
 

Jinxing Gao (China)

"It has definitely been a wonderful and interesting exchange experience in Belgium, which will also be important to my future career."

Jinxing Gao (China)

internationalisering

I have really enjoyed my stay in Belgium, not only because of the courses that I had looked forward to for a long time but also in terms of meeting new people - new people from all over the world. I had my classes with local students as well as with internationals from Norway and Finland. Apart from sharing ideas and helping each other with courses, they also played a role as my English teacher; I feel that my English has improved a lot with the help of the other students.

What impressed me most is that although local students had already learned about ‘Machine Learning’ the previous semester and there were only a few internationals in the class this time, the teacher still taught us with patience and full preparation. One local student helped me a lot with my Project with her medical background. Other teachers gave me a lot of extra assistance with my IoT Device, as they knew I lacked experience with it. There are so many helpful people who I want to thank that I can’t list all of them.

Also, big thanks to my language teachers and coaches as they are really warm-hearted and generous to help me voluntarily with my English, especially in terms of boosting my confidence in speaking English. There are always unlimited resources you can explore aside from your specialized courses, depending on what you want and how you decide to take action. 

It has definitely been a wonderful and interesting exchange experience in Belgium, which will also be important to my future career.