Masterclass Healthy Ageing

Masterclass Healthy Ageing

Masterclass Healthy Ageing

Vier taster sessions rond gezond ouder worden en pensionering.

De levensverwachting stijgt en we worden almaar ouder. Op zich een positief verhaal. Dit brengt heel wat mogelijkheden met zich mee. Willen we deze mogelijkheden zo goed mogelijk benutten en maximaal van ons pensioen kunnen genieten, is het van belang om in goede gezondheid te verkeren. Gezondheid is iets wat ouderen vaak zien als iets wat hen overkomt en wat ze niet in handen hebben. Niets is minder waar, de levensgewoontes spelen een belangrijke rol in het gezond blijven. Leefstijlfactoren zoals voldoende beweging, goede slaaphygiëne, matig alcoholgebruik, aandacht hebben voor zinvolle tijdsbesteding zijn slecht enkele factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Door aandacht te besteden aan deze en andere belangrijke gezondheidsgedragingen zorgen ervoor dat men vitaal en actief ouder kan worden. 

Met deze vier taster sessions willen we de professionelen die met de oudere volwassene in contact komen, inspireren over hoe ze samen met de doelgroep aan gezondheid kunnen werken. We besteden per taster session aandacht aan de theoretische achtergrond, afgewisseld met praktische tips en handvaten en inspirerende voorbeelden van hoe je als professional zelf aan de slag kunt.
Je kan inschrijven per taster sessions, er twee uitkiezen of je onmiddellijk laten inspireren door de volledige reeks.

Data

Elke taster session gaat door op dinsdag van 9.30u-12.00u met aansluitend broodjeslunch (inbegrepen in het inschrijvingsgeld). 

 • Dinsdag 8 maart 2022: Alcohol en Pensioen
 • Dinsdag 15 maart 2022: Beweging en Pensioen
 • Dinsdag 22 maart 2022: Slaap en Pensioen
 • Dinsdag 29 maart 2022: Zingeving en Pensioen

Kostprijs

 • Volledige reeks: €260
 • Twee sessies: €150
 • Een losse sessie: €85

Broodjeslunch telkens inbegrepen.

Doelgroep

De reeks is interessant voor wie rechtstreeks of onrechtstreeks met de doelgroep van oudere volwassenen (55+  – pensioenleeftijd) in contact komt. We denken hierbij aan professionals uit de eerste lijn (sociaal werkers, psychologisch consulenten, beweegcoaches, gezondheidscoaches, ergotherapeuten, orthopedagogen, verpleegkundigen) maar ook  gezondheidswerkers bij mutualiteiten, beleidsmedewerkers van gemeenten en medewerkers van lokale dienstencentra.

e-Courses

Vragen?

Heb je nog vragen over deze Taster sessions Healthy Ageing? Contacteer Veerle Dubuy.

Programma

Dinsdag 8 maart 2022: Alcohol en Pensioen

 • Mieke Traen (neuropsychologe-psychotherapeute AZ Delta en docent Howest)
 • Veerle Louwage (Orthopedagoog Preventie TAD CGG Oostende)

De cijfers van de Vlaamse Vereniging voor Alcohol en andere Drugs (VAD) zijn duidelijk: 1 op de 6 Vlamingen tussen 55 en 75 jaar drinkt dagelijks alcohol. Tijdens deze vorming gaan we in op de betekenis van deze cijfers. We starten met de gezondheidsrisico’s om vervolgens in te zoomen op wat je zélf kunt doen als je bezorgd bent over het alcoholgebruik van een cliënt. We ronden af met het bespreken van de hulpverleningsmogelijkheden regio Noord-West-Vlaanderen.

Mieke Traen studeerde af als Master in de Klinische psychologie (1999) aan de UGent en sindsdien is ze vooral werkzaam in de ouderenzorg  als neuropsychologe in de ouderenzorg  aan het AZ Delta. Daarnaast is ze ook docente aan Howest binnen de opleiding Toegepaste Psychologie.

Veerle Louwage is orthopedagoge en psychotherapeute verbonden aan het CGG van Oostende. Hier staat ze onder ander in voor vorming en coaching van organisaties in de opmaak en implementatie van een alcohol- en drugbeleid.

Dinsdag 15 maart 2022: Beweging en Pensioen

 • dr. Lynn Matton (docent Howest)
 • dr. Charlotte Van Tuyckom (onderzoeker en docent Howest)
 • Ruben Cherlet (docent Howest)

Ruben Cherlet geeft jullie wat wetenschappelijke achtergrond rond trainen met ouderen. Wat bestaat er? Welke mogelijkheden blijven nog onbenut? Hoe kan je differentiëren binnen die heterogene groep van ouderen? Is explosieve training nu uit den boze of net aan te raden? En hoe pak je dit alles best aan?
 
Lynn Matton gaat in op het belang van een correcte ademhaling en relaxatie. Heel hands on, met concrete tips en tricks waar ouderen zelf eenvoudig mee aan de slag kunnen en die niet veel tijd vragen.
 
Charlotte Van Tuyckom werpt een blik op de digitale toekomst, op zoek naar opportuniteiten om ouderen op een laagdrempelige manier aan het bewegen te krijgen en te verbinden door middel van digitale innovaties. 'Wearables', 'apps' en 'activity' trackers lijken op het eerste zicht misschien vooral iets voor jongeren, maar niets is minder waar. 

Ruben, Lynn en Charlotte zijn allen verbonden aan de opleiding Sport en Bewegen van Howest. Ruben is als Master LO geboeid door het trainingstechnische aspect van bewegen en sporten, en bijgevolg ook door de vraag hoe we bewegen en sport efficiënt en effectief kunnen inzetten bij diverse doelgroepen, om zo een maximale gezondheidswinst te boeken. Lynn is als Doctor in de Bewegingswetenschappen gebeten door de werking van het menselijk lichaam en in het bijzonder door de positieve invloed die bewegen bij de preventie, de behandeling en het herstel van (chronische) aandoeningen kan hebben. En Charlotte heeft als sociologe een bijzondere interesse in hoe innovatieve producten en diensten verschillende doelgroepen op een nieuwe en laagdrempelige manier aan het bewegen kunnen brengen en houden.

Dinsdag 22 maart 2022: Slaap en Pensioen

dr. Julie Vanderlinden (Onderzoeker en docent Odisee)

Als mensen ouder worden, bewegen ze over het algemeen minder, zitten ze meer en slapen ze korter en slechter. Slechter slapen leidt tot dagelijkse vermoeidheid, vergeetachtigheid, gebrek aan motivatie en lusteloosheid. Tevens verhoogt het de kans op het ontstaan van een aantal chronische aandoeningen zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs kanker.

Door de gevolgen van deze slaapproblemen maken ouderen vaker minder gezonde keuzes in hun dagelijks leven. Ook zorgt een slaapgebrek ervoor dat het moeilijker is om te starten met een gezonde levensstijl en deze langer vol te houden.   

Eén op drie volwassen Vlamingen kampt met één of ander slaapprobleem. En als we de leeftijdsgroep van ouderen (>65jaar) bekijken, leren we dat zelfs één op twee ouderen moeite hebben met hun slaap. Voldoende kwalitatieve slaap draagt nochtans bij aan het gezond verouderen.

Tijdens deze lezing zoomen we in op de leeftijdsgerelateerde veranderingen in slaap en gaan we dieper in op de effecten van (in)activiteit op de kwaliteit en kwantiteit van slaap. We staan stil bij de gevolgen van slapeloosheid en hoe je dit kan als professional kan herkennen bij ouderen. Tijdens de lezing worden er handige methoden en tips gedeeld om ouderen attent te maken op hun slaap, en om ze voldoende en vooral beter te leren slapen.

Julie Vanderlinden (PhD) is gezondheidswetenschapper en slaaptherapeut. Ze legde zich in haar doctoraatsonderzoek toe op Slaap binnen gezond ouder worden. Binnen haar dagelijkse opdracht als onderzoeker en docent aan KU Leuven, VU Brussel en Odisee Hogeschool specialiseert ze zich verder binnen het vakgebied van slaap, levensstijl en positieve gezondheid. Tevens bouwde er ze expertise op als slaaptherapeut en behandelt ze patiënten met slaapproblemen in de eerstelijnszorg. 

Dinsdag 29 maart 2022: Zingeving en Pensioen

 • Theun Pieter van Tienoven (Onderzoeker VUB)

De pensionering is belangrijke periode in het leven van de ouder wordende volwassene. De dagelijkse structuur en de werkgerelateerde  sociale contacten vallen weg. In de plaats daarvan komt heel wat tijd  vrij en het is belangrijk om deze tijd zinvol te kunnen invullen. Actieve participatie aan de maatschappij (bv door vrijwilligerswerk) is belangrijke factor die sociale isolatie tegengaat en het algemeen welzijn van oudere volwassenen bevordert. Hoe kunnen we ouderen laten anticiperen op hun veranderende rol in de maatschappij en wat kunnen ze doen om hun vrijgekomen tijd zinvol in te vullen? 

Theun Pieter van Tienoven (PhD) studeerde af aan de universiteit van Tilburg in Nederland. Sedert 2008 is hij werkzaam aan de Onderzoeksgroep TOR binnen  het departement Sociologie van de VUB. 

Inschrijven

Inschrijven voor één of meerdere sessies kan via onderstaand formulier.

Ik wens me in te schrijven voor
vorige volgende
Ander facturatieadres