Digital entertainment festival UNWRAP. presenteert ambitieus programma voor haar maiden editie.

Digital entertainment festival UNWRAP. presenteert ambitieus programma voor haar maiden editie.

Digital entertainment festival UNWRAP. presenteert ambitieus programma voor haar maiden editie.

Van 14 tot 15 oktober is Kortrijk het epicentrum van de entertainmentindustrie.

De Kortrijkse regio profileert zich als hotspot in België en daarbuiten voor alles wat met gaming te maken heeft. Met de opleiding Digital Arts & Entertainment (DAE) aan Howest heeft de regio goud in handen. Howest werd al meermaals verkozen tot beste game development school ter wereld en speelt een essentiële rol in de game-industrie. De creatieve talenten van morgen worden op hun schoolbanken gekneed. Bovendien heeft Howest met de opleiding Devine een volwaardige kunstopleiding die extra creatieve instroom in onze stad garandeert. Daarnaast is Kortrijk door Unesco erkend als Creative City of Design, een titel die het met trots draagt en die weerspiegeld wordt in projecten zoals Wonder en Paradise. Kortrijk is ook de thuisstad van Wilde Westen, festival- en concertorganisator pur sang die steeds met frisse, innovatieve concepten voor de dag komt, denk maar aan Sonic City. Het ondernemerschap in Kortrijk wordt belichaamd door co-creatiehub Hangar K op Kortrijk Weide, waar ook de Howest spin-off DAE Studios gevestigd is. DAE Studios begeleidt jong talent richting hun eigen gamestudio.

Unwrap festival

Alle betrokken partijen slaan de handen in elkaar en organiseren op 14 en 15 oktober de eerste editie van het Unwrap festival. Met het Unwrap festival willen de organisatoren het potentieel van de regio voor de entertainmentindustrie in de verf zetten, met een grote focus op het aanwezige talent. Kortrijk Weide is immers binnen Europa dé kweekvijver van internationaal toptalent voor de entertainmentindustrie. Het is dan ook op die site van Kortrijk Weide dat het event zal doorgaan. Met inspirerende locaties zoals Hangar K, The Level, Départ en Tranzit op een zakdoek, heeft Unwrap veel troeven in handen.

Unwrap Conference

Het festival gaat van start donderdag 14 oktober. Die dag ligt de focus op de Unwrap Conference met meer dan 20 expert talks. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle geeft het startschot als eerste spreker. Minister Dalle wil de slagkracht van de Vlaamse audiovisuele sector versterken en werkt momenteel volop aan zijn ‘Actieplan Gaming’. Hij komt op de Unwrap Conference toelichten wat de doelen en ambities zijn van dit plan en hoe dit het ecosysteem rond gaming ten goede zal komen.

StuBru-presentatrice en Unwrap host Eva Mundorff smijt vervolgens meteen de knuppel in het hoenderhok als moderatrice van het panelgesprek dat daarop volgt. Minister Dalle wordt daarin vervoegd door een aantal experts en beleidsmakers gepokt en gemazeld in de entertainmentindustrie. Wat is het potentieel van de entertainmentsector in Vlaanderen en hoe moet dit potentieel benut worden? Het voormiddagprogramma wordt afgesloten met een keynote van Amerikaanse gameontwikkelaar Epic, onder andere bekend van het gigantisch populaire ‘Fortnite’.

Tijdens de namiddag splitst de Unwrap Conference zich op in 3 verschillende tracks. De ‘Tech Deep Dive track’ richt zich vooral op professionals en studenten die geïnteresseerd zijn in inhoudelijke topics, postmortems, testimonials,… Bedrijven zoals Massive Ubisoft (bekend van o.a. Tom Clancy’s The Division 2) en Sumo Digital (Hood: Outlaws and Legends),... komen hun verhaal brengen . Eén van de toppers is Clair Bellens van Industrial Light and Magic (ILM), bekend van Star wars en ABBAtars.

Track 2 is de ‘bruggenbouwer track’: hierin komen een aantal keynotes aan bod aangevuld met sprekers die komen vertellen over innovatieve projecten op de grens tussen muziek, game en film. Het Unwrap festival wil bovenal bruggen slaan tussen professionals uit verschillende sectoren. De creatieve toepassingen die voortvloeien uit de game-industrie vinden vaak ook elders ingang. Zo komt Maarten Walraven spreken over hoe games en muziek meer en meer in elkaar overvloeien in metaverses. Denk maar aan de ‘Abbatars’ die heel recent op de wereld werden losgelaten. Gameontwikkelaar I-Illusions komt getuigen over hun inspirerende samenwerking met muzikanten. In The Pocket brengt hun visie over het potentieel van “The Metaverse” en Triangle Factory komt op Unwrap vertellen over hun succesvolle cross-mediale game projecten en LBE (Location Based Entertainment).

De ‘Entrepreneurial track’ ten slotte probeert aan de hand van panelgesprekken, pitches en expert talks een antwoord te bieden op de vraag: “What is the future of entertainment?”. Venly (voorheen Arkane Network) CEO Tim Dierckxens komt spreken over nieuwe verdienmodellen in de gamewereld. Met crypto en play-to-earn opent er een volledig nieuwe wereld voor game studios. Ook influencers spelen de dag van vandaag een belangrijke rol in alles wat entertainment is. Mathieu Santy richtte onder de vleugels van PR en mediabedrijf ‘Day One’ influencer agency ‘MASTR’ op en weet als geen ander de impact te vatten die influencers de dag van vandaag hebben en wat die ooit kan worden.

Aansluitend op de Conference is er een “Game Pitch Café”. Aan de hand van deze showcase krijgen ontwikkelaars de kans om op een unieke en informele manier hun nieuwste project te presenteren. Game Pitch Café omvat enerzijds de beste werken die dit jaar in de regio werden ontwikkeld door studenten, startups, studios,... en anderzijds een selectie aan titels van buiten de regio. Het Game Pitch Café moet uitmonden in een netwerkevent waar studenten, sprekers, professoren en professionals kunnen nakaarten over wat ongetwijfeld een heel boeiende dag was.

Unwrap Career Fair

Om een sector te doen groeien, heb je bovenal talent nodig. Het jonge talent wordt jaar na jaar aangeleverd vanuit de opleiding Howest DAE. Maar naast jong talent en starters is er ook nood aan mensen met ervaring om die continue aanvoer van jong talent in goede banen te leiden en die talenten te accelereren richting substantiële sectorgroei. Met het Unwrap festival en specifiek de Unwrap Career Fair willen we DAE-alumni met jaren ervaring in het buitenland terug naar de regio krijgen door alle troeven van de regio in de kijker te zetten.

De Unwrap Career Fair is een Europese beurs die zich richt op 2 soorten creatievelingen: studenten op zoek naar een stage maar ook werknemers reeds actief in de sector op zoek naar een nieuwe uitdaging. De locatie voor deze career fair is het inspirerende Howest campusgebouw ‘The Level’ dat die dag volledig in het teken van deze bedrijvenbeurs staat.

Parallel met de career fair gaat ook op dag 2 van het Unwrap festival de Conference onverminderd voort. Verwacht je ook op vrijdag aan een uitgebreid aanbod aan pitches, panelgesprekken en expert talks.

Compact Disk Dummies

Het Unwrap festival wordt op vrijdagavond afgesloten met een optreden van lokale helden Compact Disk Dummies + afterparty in de Kortrijkse concerthal Départ. De gebroeders Coorevits zijn zelf niet vies van wat muzikaal geëxperimenteer en zijn daarom de gedroomde afsluiter om de eerste editie van het Unwrap festival met een knal af te ronden.

Meer info & tickets