Academiejaar 2020-2021

Academiejaar 2020-2021

Academiejaar 2020-2021

"Hoe ziet het volgend academiejaar eruit? "

Met respect voor de covid-19 maatregelen, gaat Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen volgend academiejaar voor contactrijk onderwijs, goed samengestelde bubbels en warme campussen. Sociaal contact, perfect afgesteld onderwijs op afstand en op de campus zijn daarin cruciale elementen.  Het welbevinden van de studenten staat hierbij centraal.

Vermoedelijk zit je na dit bewogen schooljaar wellicht met nog flink wat vragen over wat je in september te wachten staat. Dat is perfect normaal. Daarom hebben we de meest gestelde vragen gebundeld in een overzichtelijke lijst.

Vind je je vraag niet terug? Dan kan je altijd contact opnemen met Stuvo.

Algemeen

Wat met de huidige maatregelen?

We moeten vandaag nog steeds voorzichtig zijn en de nodige afstands- en hygiënemaatregelen in acht nemen. Aangezien die maatregelen regelmatig worden aangepast, doen wij hetzelfde met onze lijst van meest gestelde vragen van studenten over de crisis.

Bekijk de lijst

Studiekeuze

Ik weet nog niet (helemaal) wat ik wil studeren. Wat raden jullie me aan?

Als je nog niet weet welke opleiding best bij jou past dan kan je gebruik maken van een studiekeuzetool om je daarbij te helpen. Via je schoolaccount kan je gebruik maken van de Columbus test, je leerkrachten secundair onderwijs kunnen je hierbij helpen. Daarnaast kan je buiten de schoolcontext ook gebruik maken van de Simon test of I-prefer.

Deze instrumenten zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Na het afleggen van de test krijg je vrij snel een feedbackrapport in je e-mailbox. Een talentcoach van Howest kan je helpen om op basis van dit rapport een opleiding te kiezen die in de lijn ligt van je interesses en mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op.

Ik wil graag nog een persoonlijk gesprek rond mijn studiekeuze, kan dat?

Jazeker, je kan een afspraak maken bij een talentcoach van Howest of  kom ons bezoeken op onze campussen tijdens de infodag van zaterdag 27 juni of 31 augustus. Reserveer je afspraak.

Kan ik de campus bezoeken alvorens mijn definitieve studiekeuze te maken?

Ja kan de Howest-campussen bezoeken. Weliswaar enkel op afspraak, met maximum 3 personen en met respect voor de afstandsregels. Ben je na het bezoek overtuigd? Dan kan je meteen inschrijven in het studentensecretariaat. Registreer je bezoek

Gaat de infodag van zaterdag 31 augustus online door? Of kan ik naar de campus komen?

Tijdens de infodag op 31 augustus zal het mogelijk zijn om naar de campus te komen of om de infodag online mee te volgen.  

Inschrijven aan Howest

Op welke manier kan ik inschrijven aan Howest?

Vanaf zaterdag 27 juni kan je zowel online inschrijven als op de campus. Meer informatie

Tot wanneer kan ik me inschrijven?

Online inschrijven kan op ieder tijdstip. Inschrijven op de campus kan enkel na het maken van een afspraak. Meer informatie

Is er een inschrijvingsstop gezien de afstandsmaatregelen?

Nee, er is voor geen enkele opleiding een inschrijvingsstop. De contactmomenten op de campus zullen georganiseerd worden rekening houdend met het aantal ingeschreven studenten.

Waar kan ik terecht met al mijn specifieke vragen?

Heb je een vraag over de opleiding? Contacteer de opleiding. Heb je een algemene vraag? Stuur deze naar info@howest.be 

Volgend academiejaar

Wanneer start het academiejaar?

Op 14 september 2020 starten de kick-off activiteiten. De onderwijsactiviteiten starten op 21 september 2020.

Op welke manier zullen de lessen plaatsvinden? Online Of op de campus?

Het onderwijs zal ‘contactrijk’ georganiseerd worden, m.a.w. maximaal fysieke contactmomenten binnen de gegeven veiligheidscontouren. Dit betekent dat er een combinatie zal zijn van online leeractiviteiten en onderwijsactiviteiten op de campus. Dit laatste zal vooral het geval zijn voor de praktijkvakken, opleidingsonderdelen waarbij veel vaardigheden ingeoefend worden en opleidingsonderdelen die als moeilijk ervaren worden door de studenten. Ook coaching en student community activiteiten zullen fysiek op de campus ingericht worden. Bij de online leeractiviteiten wordt de student niet aan zijn/haar lot overgelaten maar via moderne digitale tools begeleid tijdens het leren.

Wat is de verhouding tussen de online lessen en de lessen op de campus?

Dit kan verschillen van opleiding tot opleiding maar dit zal ongeveer 50/50 zijn. 

Is het veilig op de campus?

De campussen worden aangepast conform alle veiligheidsvoorzieningen. Dit houdt in:

  • Voorzieningen voor ontsmetting en handhygiëne bij het betreden van de campusgebouwen, aan sanitaire- en in de cateringzones
  • Segmentering van opleidingen/studentenbubbels in de gebouwen met duidelijke in- en uitgangen, loopwegen, …
  • Gefaseerde start-, pauze- en stopuren voor verschillende studentengroepen (“bubbels”) zodat geen grote groepen zich verzamelen buiten de campusgebouwen, in gangen of traphallen en aan de bedienzones van de catering
  • Richtlijnen voor (verplichting tot) het dragen van mondmaskers in alle gemeenschappelijke zones waar studenten van verschillende bubbels kunnen kruisen
  • Cateringzones ingedeeld per tafel voor gebruik door studenten uit dezelfde bubbel
  • Dagelijkse schoonmaak en ontsmetting van de gebruikte leslokalen, sanitaire- en cateringzones 
     
Moet ik een mondmasker dragen?

In de meeste gemeenschappelijke zones zal het dragen van een mondmasker verplicht zijn. Of het dragen van een mondmasker in de studentenbubbel noodzakelijk zal zijn, is nog niet formeel bevestigd door de GEES.

Kan ik lunchen op de campus?

Ja, er is op elke campus mogelijkheid om een broodje te eten (al dan niet op bestelling) of een warme maaltijd (al dan niet op bestelling)

Kan ik op de campus studeren?

Het aantal studeerplekken op de campus zal gereduceerd zijn ten gevolge van de huidige veiligheidsmaatregelen. De Howest bibliotheken zullen wel toegankelijk zijn voor stil werken.

Kan ik op ondersteuning rekenen bij online lessen?

Howest beschikt over hoogstaande digitale tools om een deel van haar onderwijs kwaliteitsvol online in te richten. Daarnaast biedt elke opleiding een breed aanbod aan ondersteuning en coaching van haar studenten. 

Wat met het studentenleven?

Brugge en Kortrijk mogen dan wel minder studenten tellen dan Gent of Leuven, het is er zeker niet minder plezant! Zowel Brugge als Kortrijk studentenstad organiseren tal van (online) studentenactiviteiten die jullie op een veilige manier ten volle van het studentenleven laten genieten. 

Op kot

Kan ik op kot?

Jazeker. We nemen maatregelen zodat je op een veilige manier een studentenkamer van Howest kan bezoeken en er ook kan verblijven.  Howest heeft studentenkamers te huur in Brugge en in Kortrijk. Meer informatie

Op welke manier start ik het best de zoektocht naar een kot?

Informatie verzamelen over de verschillende mogelijkheden in combinatie met een plaatsbezoek is de beste manier om het juiste kot te vinden. Op de website van Howest vind je informatie over de studentenkamers van Howest in Brugge en Kortrijk. Wens je op een veilige manier een bezoek te brengen aan: