Logistics Management

Bachelor Business Management

Logistics Management
"Belgium belongs to one of the logistics hotspots par excellence. So, there are plenty of work opportunities. The labour market is constantly searching for staff members who expertly solve logistics problems and transport issues."

Your challenge is the fast delivery of ordered goods. Or the delivery of returned goods for repair or re-use, e.g. your smartphone?

Studying Logistics Management at Howest stands for a training in the business world where we respond to new trends in logistics via cases.
Briefly: we prepare you to be the logistics manager of the future.

Also have a look at the other elective tracks:

This program is only available in Dutch!

Ready to enrol? Apply now

Leer ons kennen

Binnen de opleiding brengen docenten een pak logistiek expertise mee uit het bedrijfsleven. Zij komen uit de praktijk of staan er nog met een voet in.

Myriam Willaert

Myriam Willaert

Met meer dan 20 jaar ervaring brengt Myriam een boeiende managementexpertise binnen in de opleiding. Ze beheerst als geen ander de bedrijfsprocessen en de impact ervan op logistiek. Deze expertise heeft ze gebundeld in het academische handboek ‘Supply Chain management’.

Stefanie Linthout

Stefanie Linthout

Stefanie is praktijklector en afstudeerverantwoordelijke van de opleiding. Met haar jarenlange ervaring in grote multinationals zoals P&O Ferrymasters en Volvo group spreekt ze rechtstreeks uit de praktijk.

Mario Demets

Mario Demets

Mario is docent van de opleiding. Met een expertise in logistieke en supply chain flows en een passie voor innovatie in supply chain zoals Blockchain for SME, AI4CAST, RPA & Bright Logistics stelt Mario een relevant en kwaliteitsvol curriculum samen voor de opleiding.

Stel je vraag

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Veelgestelde vragen

Logistiek, wat is dat eigenlijk?

Wie kiest voor logistiek, kiest voor een vak van de toekomst, een vak dat blijft draaien in elke economische situatie. Een boeiend vak met raakvlakken binnen de volledige waaier van het bedrijfsmanagement. Of het nu om inkoop, productie, financiën, marketing of verkoop , e-commerce, retourzendingen, douane of continue kwaliteitsverbetering gaat, niemand kan om de moderne logistieker/logistics engineer heen. Elke beslissing heeft immers een logistieke consequentie.

Waarom zou ik de opleiding Supply Chain Management volgen aan Howest?

Of we nu spreken over supply chain management of logistics engineering, de logistieke sector is dynamisch, gaat altijd mee met de tijd en is een ‘up-and-coming’ branche. Logistiek blijft superbelangrijk voor onze economie: het is een speerpuntcluster. Dit maakt het aantrekkelijk voor jongeren om een loopbaan in de logistiek te beginnen. We geven je vijf redenen waarom je als student voor een logistieke studie kiest: 

  • Logistiek heeft altijd toekomst 
  • Je harde werk wordt goed beloond 
  • Er is werk in overvloed met heel wat doorstroommogelijkheden 
  • Je voert een boeiende job uit (geen dag is dezelfde) 
  • Je krijgt veel verantwoordelijkheid in je job

Geen dag is dezelfde in de logistieke sector. Ook in moeilijke economische tijden blijft deze sector draaien. Werken in de logistiek is een mooie mix tussen mensen, communicatie, innovatie en software efficiency.

De sector is dynamisch, net als het werk dat wordt verricht. Dit vraagt een flexibele houding van de mensen die werkzaam zijn binnen de logistiek. Elke dag bekijk je hoe je de supply chain zo goed mogelijk kan organiseren met gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen (module New Supply Chain & Blockchain). Deze nieuwe technologieën komen in de diepte aan bod in de module Bright Logistics van het keuzetraject Logistics Engineering.
 

Past de opleiding Supply Chain Management bij mij?

Hou je van afwisseling (logistiek zit vol onverwachte situaties) en van een gezonde dosis stress? Ben jij een echte regelaar en heb je organisatietalent? Zoek je eerst de oplossing van een probleem/fout in plaats van de 'dader' en help je deze fout te voorkomen? Corrigeer je je fouten met nieuwe ideeën van anderen? Ben je communicatief vaardig en een teamspeler? Ben je sterk met euro’s? Werk je graag met software (of anders gezegd: je bent eigenlijk een goeie gamer)? Leer je graag iets compleet nieuws bij?

Kan je de meeste van bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is Supply Chain Management iets voor jou. Je verder oriënteren kan tijdens een opendeurdag of onlinegesprek met Mario Demets.

Wat is het verschil tussen Supply Chain Management en Logistics Engineering?

Logistics Engineering richt zich echt op de data-analyse in de supply chain. Data worden gezien als 'de nieuwe olie'. Wat nu geldt voor wie in de petrochemie werkt, zal dus morgen gelden voor wie actief is op het vlak van data-analyse. 

Je hoeft geen wiskundige te zijn om Logistics Engineering te kunnen volgen, maar een afkeer van cijfers mag je ook niet hebben.

Is Supply Chain Management niet te moeilijk voor mij? Ik ken er nu niets van.

We zien dat de slaagpercentages van Supply Chain Management (en dus volgend jaar zeker ook van Logistics Engineering in het eerste jaar) vrij hoog zijn omdat alle studenten slagen door de 'goesting' naar Supply Chain Management en Logistics Engineering. 

We kunnen je doorverwijzen naar een aantal getuigenissen van studenten op basis van jouw voorkennis/richting die je nu studeert. Het is logisch dat je twijfelt rond je voorkennis over logistiek/economie, maar we starten altijd van nul.

Je twijfels wegnemen kan op een opendeurdag of tijdens een onlinegesprek met Mario Demets.

Kom ik al in contact met het werkveld tijdens de opleiding?

Vanaf 'Werkplekleren 3' stomen we je klaar voor het bedrijfsleven: de logistiek. Maar de logistiek is zo breed en specialistisch dat we je onmogelijk voor alle specialisaties binnen logistiek kunnen klaarstomen. Bedrijven (zowel logistieke providers als 'de verladers') vragen ook lange stages omdat korte stages geen zin hebben. Alle logistieke functies zijn zo gespecialiseerd dat het minstens 6 weken duurt voor je 'iets kent'. Dit is je kleine stage in semester 4. In semester 5 trek je één dag per week opnieuw naar je bedrijf om te werken en je BAP voor te bereiden. Je BAP is volledig toegespitst op je stagebedrijf. Geen beschrijvende BAP’s zoals 'De brexit 2020' dus, maar wel 'De brexit 2020 toegepast voor bedrijf X volgens de verschillende scenario’s en simulatietools'. De kans is groot dat je na je BAP en stage mag blijven bij bedrijf X.  

Jouw BAP met toegevoegde waarde voor bedrijf X blijft in je verdere loopbaan een prachtige werkervaring! Als je 4 korte stages (mee)liep in 4 verschillende logistieke sectoren kan je echt niet veel vertellen over je stage. Was dit niet enkel leren meelopen?

Kan ik ook buitenlandse ervaring opdoen?

Zowel in het buitenland studeren als een buitenlandse stage behoren tot de mogelijkheden.

Waar kan ik nadien aan de slag?

Logistiek is meer dan 'vrachtwagens die rondrijden'. Studenten Supply Chain Management kunnen kiezen uit tal van carrièrepaden: bij logistieke dienstverleners, transporteurs, (lucht)havens (module HOWEST haven Zeebrugge), alle productiebedrijven, de overheid. Maar er zijn nog meer mogelijkheden: als logistieke professional kan je bij vrijwel elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen. Je bent immers in staat om de processen in kaart te brengen en te verbeteren. Daardoor begrijp je de kunst van het slim organiseren, waardoor de wereld van (inter)nationale, veelzijdige en uitdagende functies aan je voeten ligt. Niet alleen bij internationaal opererende producenten, maar ook bij overheidsinstanties (douane), zorginstellingen (module Zorglogistiek) of grote evenementenorganisaties.  

Je start als afgestudeerde bachelor Supply Chain Management in een functie met doorgroeimogelijkheden zoals teamleader/planner/assistent in productie, magazijnomgeving, transportplanning, kwaliteitsdienst, inkoop…   

Waar je in veel bedrijfsfuncties onderaan begint en het vaak lang duurt voor je verantwoordelijkheden krijgt, is dit in de logistiek vaak niet het geval. Als beginner denk je namelijk al actief mee in 'het proces van de supply chain' en krijg je vaak een mooie dosis verantwoordelijkheid. Als student Supply Chain Management/Logistics Engineering start deze verantwoordelijkheid al tijdens je stage. In deze periode zal je al merken hoe jij als persoon een verschil kan maken. Dit maakt dat werken in de logistiek vanaf dag één spannend en uitdagend is… en dat ook blijft! (zie unieke logistieke stagetraject)

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Een masterprogramma na deze opleiding is mogelijk.

Is de opleiding futureproof?

Logistiek is een branche die meegaat met zijn tijd: zelfs in deze coronatijden moet de logistiek blijven draaien. Omdat innovatie en automatisering binnen de logistiek een belangrijke rol spelen, ben je vaak bezig met vernieuwing en het vinden van oplossingen. Veel bedrijven kijken voortdurend naar hoe zij hun logistieke processen en de supply chain zo effectief mogelijk kunnen invullen.

Als student logistiek is dit een hele toffe uitdaging zowel voor supply chain management als logistics engineering. Met de groeiende e-commercemarkt, de West-Vlaamse maakindustrie, de voedingsindustrie en natuurlijk de havens van Oostende en Zeebrugge ziet de toekomst voor studenten logistiek er rooskleurig uit: nooit is logistiek disruptief.

Werk, werk en nog eens werk. Logistiek is er altijd: al is het maar om ons voedsel naar de winkel te krijgen. Zelfs in coronatijden blijft de logistiek draaien en eens de economie weer aantrekt, zal de logistieke sector het voortouw nemen. Door de vele kansen die de logistiek biedt op het gebied van innovatie en automatisering is er voldoende werk in de branche: supply chain management blijft volgens de VDAB een 'schrijnend' knelpuntberoep, voor logistics engineering is dit nog erger. Dat betekent dus dat je zeker bent van een job na je studie!