Financing and Insurance

Bachelor Business Management

Howest Financie- En Verzekeringswezen
"After your Finance and Insurance Sector training, you know exactly which risks a client takes, how he best chooses his investment portfolio, which insurances he must subscribe to and how he best transfers his assets to the next generation. You need more action? What about fraud detection and fraud prevention?"

As a financial expert, you are a confidant, a personal consultant. You know exactly which risks a client takes, how he best chooses his investment portfolio, which insurances are appropriate for him and how he optimally transfers his assets to the next generation.
But, you can also work with fraud detection and fraud prevention services. Blockchain is only one of the digital solutions which we integrate in our program.

Also have a look at the other elective tracks:

This programme is only available in Dutch!

Ready to enrol? Apply now

Leer ons kennen

Veerle Wanzeele

Veerle Wanzeele

Veerle is master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en in de Personal Financial Planning. Zij is verantwoordelijk voor de richting Financiën & Verzekeringen en doceert financiële planning en verzekeringen. Door haar gespecialiseerde opleiding, jarenlange ervaring in het hoger onderwijs en passie voor het onderwerp, biedt ze haar studenten de nodige expertise om hét verschil te maken.    

Stel je vraag

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

6H_iWBol444

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik de opleiding Financiën en Verzekeringen volgen aan Howest?

Financiën & Verzekeringen aan Howest is een boeiende opleiding vol afwisseling en doorspekt met praktijk. Je staat zelf aan het stuur en bepaalt welke richting je uit wil: financieel, verzekeringen of vastgoed of een combinatie ervan. We gaan er prat op dat je een degelijk pakket aan kennis meekrijgt en een rugzak vol soft skills zodat jij als new young professional het verschil kan maken.  

De opleiding Financiën & Verzekeringen is heel gevarieerd. Naast een brede bedrijfseconomische basis focussen we op 4 specialisaties: bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning. Je leert van alles wat en de mix van deze domeinen zorgt ervoor dat je jouw inzichten heel snel kan toepassen in de praktijk.

Bovendien krijg je les van specialisten, staan er vaak commerciële trainingen, bedrijfsbezoeken en gastsprekers op het programma en werk je heel vaak samen met de bedrijfswereld. Al tijdens je opleiding werk je aan reële dossiers, los je vraagstukken voor de sector op en geef je advies. Je staat met één voet in de praktijk en bewijst dus echt al je meerwaarde!  

Past de opleiding Financiën en Verzekeringen bij mij?

Wie Financiën & Verzekeringen studeert, maakt kennis met een mix van specialisaties: bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning. Je krijgt inzicht in de sector en leert de knepen van het vak om een echte specialist te worden: je weet precies welke risico’s een klant loopt, hoe hij zijn beleggings- en financieringsportefeuille best samenstelt, welke verzekeringen voor hem aangewezen zijn, hoe hij kan investeren in vastgoed en hoe hij zijn vermogen optimaal opbouwt en overdraagt naar een volgende generatie.

Met je analytische skills en je commerciële flair ben je een persoonlijke consultant en vertrouwenspersoon. Je volgt de trends in je sector op de voet en bent klaar voor de toekomst: smart contracts, cryptocurrencies, blockchain en artificiële intelligentie schrikken je niet af.  

Welke vooropleiding is nodig voor Financiën & Verzekeringen? Wat als ik die niet heb?

Vooropleiding speelt op zich niet zo’n grote rol, de 'goesting' is belangrijker. We starten van nul en bouwen geleidelijk aan kennis op. Voor wie twijfelt, bieden we instapcursussen aan.  

Moet ik een wiskundeknobbel zijn?

Neen, we zetten eerder in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan en er is een instapcursus als je twijfelt.

Kom ik al in contact met het werkveld tijdens de opleiding?

We gaan er prat op dat ons curriculum doorspekt is met praktijkleren. Je krijgt niet alleen les van experts uit de praktijk, je werkt ook heel vaak samen met het werkveld. Al vanaf het eerste jaar kom je in aanraking met projectwerk. We bouwen dat gradueel op zodat je in het tweede en derde jaar in staat bent om concrete real-life cases voor het werkveld op te lossen. We voorzien ook 2 stageperiodes zodat je je kan verdiepen in de specialisatie van je voorkeur. Tot slot focussen we tijdens de studiereis ook op het internationale werkveld.

Kan ik ook buitenlandse ervaring opdoen?

Je kan zeker naar het buitenland, zelfs al in het tweede jaar. We maken sowieso een internationale studiereis. Wie zijn blik op de wereld nog meer wil verruimen, kan kiezen voor extra kortlopende (projecten) of langlopende mobiliteit (stage, Erasmus, …). De wereld ligt aan je voeten …

Kan ik deze opleiding via afstandsonderwijs volgen?

Wie werkt en minstens 21 jaar is, kan de opleiding FV@home in afstandsonderwijs volgen. Het traject wordt op maat gemaakt in functie van je gezins- en werksituatie, mogelijkheden, eventuele vrijstellingen… Het behaalde diploma is eveneens erkend door de FSMA.  

Kan je een attest Kredietbemiddeling behalen tijdens de opleiding?

Het diploma Financiën & Verzekeringen aan Howest is erkend door de FSMA, zowel voor bank als voor verzekeringen, en geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs).  

Dat betekent dat je geen bijkomende examens meer moet afleggen, je dient enkel nog één jaar relevante werkervaring aan te tonen voor je je erkenningsnummer kan aanvragen om als zelfstandige in deze sector aan de slag te gaan.  

Daarnaast kan je tijdens je opleiding ook al het attest Kredietbemiddeling behalen, zodat je een stapje voor hebt op de arbeidsmarkt.  

Waar kan ik nadien aan de slag?

De mogelijkheden zijn heel divers. Met een diploma Financiën & Verzekeringen kan je terecht in de financiële en verzekeringswereld, maar ook binnen de vastgoedsector. Enkele voorbeelden: adviseur kredieten, beleggingen of immobiliën, corporate finance specialist, accountmanager, schade-expert, riskmanager, beleggingsanalist, verzekeringsagent of -makelaar, project leader, compliance officer… Je vindt zeker een job die bij je past. Je kan ook als zelfstandige aan de slag, bijvoorbeeld als zelfstandig verzekerings- of vastgoedmakelaar. 

Uiteraard zijn kmo’s en multinationals ook steeds op zoek naar deze profielen. Je kan er als intern of extern expert aan de slag op de financiële of juridische dienst en kan de strategie van het bedrijf verder mee uitbouwen.  

Een groot deel van onze laatstejaarsstudenten krijgt nog vóór ze afstuderen een jobaanbieding van hun stageplaats. Ze kunnen dus onmiddellijk aan de slag!  

Is het diploma erkend om als zelfstandige aan de slag te gaan?

Het diploma Financiën & Verzekeringen aan Howest is erkend door de FSMA, zowel voor bank als voor verzekeringen, en geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs).  

Dat betekent dat je geen bijkomende examens meer moet afleggen, je dient enkel nog één jaar relevante werkervaring aan te tonen voor je je erkenningsnummer kan aanvragen om als zelfstandige in deze sector aan de slag te gaan.  
Daarnaast kan je tijdens je opleiding ook al het attest Kredietbemiddeling behalen, zodat je een stapje voor hebt op de arbeidsmarkt.  

Kan ik met het specialisatietraject ‘Real Estate Advisor’ aan de slag als erkend immomakelaar?

Ja, dat kan! Na het behalen van je bachelordiploma kan je de BIV-stage aanvatten en het examen voor vastgoedmakelaar-bemiddelaar en/of vastgoedmakelaar-syndicus afleggen.  

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Zeker. Je kan binnen onze hogeschool nog een bijkomende bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt.  

Stel dat ik mijn bachelordiploma met specialisatie Real Estate Advisor (of Financial Advisor / Insurance Advisor) behaal, is het dan mogelijk om verkort ook een attest van het specialisatietraject Financial Advisor (of Real Estate Advisor / Insurance Advisor) te behalen?

Dat kan inderdaad. Met je diploma Financiën & Verzekeringen op zak, kan je je verder verdiepen in een ander specialisatietraject binnen Financiën & Verzekeringen door de modules van die specialisatie te volgen en 15 studiepunten extra op te nemen.  

Is de opleiding futureproof?

Er is zeker nog voldoende vraag naar jong afgestudeerden met een diploma Financiën & Verzekeringen. Niet alleen je grondige kennis van de financiële sector, maar ook je digitale skills en knowhow zorgen ervoor dat je klaar bent voor de veranderende arbeidsmarkt. Door de trends op de voet te volgen en je te verdiepen in innovaties zoals smart contracts, blockchain, digital platforms en AI ben je klaar voor de toekomst!

De verzekeringstussenpersoon is een knelpuntberoep. De sector zoekt verschillende profielen: er is niet alleen nood aan commerciële talenten, maar ook back-office staan er heel wat vacatures open. Verdiep je je graag in dossiers en geef je graag advies, dan is een job in de verzekeringssector zeker iets voor jou!