Accountancy-Taxation

Bachelor Business Management

Howest Accountancy-Fiscaliteit
"As accountant or financial advisor, you look at the figures, analyse these and map out the financial organisation of the company. A crucial, fascinating and diverse role within a company."

Figures, expert work and accuracy: that is what it's all about within the training program of Accountancy-Fiscal Matters. As a future accountant or financial advisor, you play a crucial role within the organization for which you will work. You look at figures, analyze them and map out the financial organization of companies.

A diverse task package and a constantly evolving legislation guarantee you have a fascinating job.
The time you gain thanks to the growing digitalization can be spent on your clients and services.

Also have a look at the other elective tracks:

This programme is only available in Dutch!

Leer ons kennen

Binnen de opleiding brengen docenten een pak accountancy expertise mee uit het bedrijfsleven. Zij komen uit de praktijk of staan er nog met een voet in.

Nathalie Vlamynck

Nathalie Vlamynck

Nathalie heeft meer dan 10 jaar ervaring als boekhouder-fiscalist in een accountantskantoor en 3 jaar ervaring als hoofdboekhouder in een bedrijf.

Stel je vraag
Katrien Dewitte

Katrien Dewitte

Katrien heeft 19 jaar bedrijfservaring in diverse sectoren (financiële sector, commerciële bedrijven, sociaal verzekeringsfonds, sociaal secretariaat) en het volwassenonderwijs.
 

Natalie Onraedt

Natalie Onraedt

Natalie was drie jaar actief binnen een revisorenkantoor en was acht jaar diensthoofd Financiën en payroll in een groot bedrijf.

Ready to enrol? Apply now

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik de opleiding Accountancy-Fiscaliteit volgen aan Howest?

Het is een praktijkgerichte opleiding in kleine groepjes begeleid door lectoren met de nodige praktijkervaring.

Past de opleiding Accountancy-Fiscaliteit bij mij?
  1. Je bent graag bezig met cijfers 
  2. Het bedrijfsleven spreekt je aan 
  3. Je geeft graag advies 
  4. Je hebt een analytisch inzicht 
  5. Je werkt graag zowel in groep als individueel
Bestaat de job van accountant enkel uit het verwerken van facturen?

Neen, de jobinvulling van een accountant is veel ruimer. Je interpreteert het verhaal achter de cijfers, analyseert, adviseert en zoekt naar concrete oplossingen. Je bent de bedrijfscoach voor veel ondernemingen.

Kan ik de opleiding ook aan als ik geen voorkennis heb van boekhouden

Als je voldoende werkt en vooral ‘goesting’ hebt om te slagen, lukt dit zeker! We starten van nul, waardoor je sowieso een goede boekhoudkundige basis verwerft. Eenmaal je deze basis onder de knie hebt, kan je verder bouwen aan een uitgebreide kennis op het vlak van accountancy & fiscaliteit.

Kom ik al in contact met het werkveld tijdens de opleiding?

De contacten met het werkveld zijn een grote meerwaarde. Tijdens de opleiding voorzien we 2 stages, talrijke bedrijfsbezoeken en vanaf jaar 1 reële cases in samenwerking met het werkveld. Tijdens de cases leer je de boekhouding van A tot Z te voeren, formuleer je klantgerichte adviezen, licht je de financiële gezondheid van een onderneming door, maak je een financieel plan op, bereiden we je voor op een fiscale controle… Kortom, we stomen je klaar voor de arbeidsmarkt.

Kan ik ook buitenlandse ervaring opdoen?

Zowel in het buitenland studeren als een buitenlandse stage behoren tot de mogelijkheden.

Kan ik deze opleiding ook via afstandsonderwijs volgen?

Dat kan. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je geen tijd om voltijds les te volgen? Dan kan je alle vakken ook op afstand volgen. Samen stellen we hiervoor een persoonlijk studietraject op.

Waar kan ik nadien aan de slag?

Als je afstudeert, heb je meteen werk. Je zal niet moeten zoeken! De vraag naar accountants is veel groter dan het aanbod aan afgestudeerden. Als financieel deskundige ben je een gegeerd profiel en kan je meteen aan de slag bij om het even welke onderneming: accountantskantoren, FOD Financiën, kmo's, grote ondernemingen… en voor uiteenlopende jobs (administratief medewerker, fiscaal deskundige…). Je bent breed inzetbaar op de financiële afdeling of als financieel manager. Jij wordt de nieuwe ondernemerscoach van de toekomst!

Kan ik nadien zelfstandige worden?

Dat kan zeker. Om je te vestigen als accountant-belastingconsulent dien je eerst nog een ingangsexamen af te leggen/stage te lopen bij het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB), maar hiervoor krijg je ook tal van vrijstellingen als je ons diploma behaald hebt.

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Een tweede bachelordiploma via een verkort traject of een schakelprogramma naar een master zijn perfect mogelijk.

Is de opleiding futureproof?

Nog meer dan vroeger…. Je wordt opgeleid tot de accountant-fiscalist van de toekomst. Daarvoor maken we gebruik van de allernieuwste digitale tools, trends en software. Door digitalisering zal er minder inputwerk zijn waardoor er tijd vrijkomt voor advies aan de klant. Het beroep van accountant-fiscalist wordt gewoon nog boeiender.