Onze troeven

Breed inzetbare professionals

breed-inzetbare-professionals---low.jpg

Onze Howest bewegingsdeskundigen ontwikkelen skills als trainer, coach en ondernemer en worden opgeleid tot breed inzetbare professionals.

Als trainer stelt de bewegingsdeskundige trainings- en beweegprogramma’s op. Hij werkt die op verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde wijze uit en biedt aangepaste bewegingstechnische begeleiding aan. Op die manier brengt en houdt hij diverse doelgroepen kwaliteitsvol in beweging.

Als coach motiveert de bewegingsdeskundige tot meer en efficiënt bewegen. Hij lokt op een creatieve manier beweging uit en inspireert tot een duurzame gedragsverandering.

Als ondernemer neemt de bewegingsdeskundige initiatief om beweegactiviteiten te organiseren. Hij durft hierbij commercieel te denken en te vernieuwen. Hij coördineert teamleden en neemt indien nodig de leiding.

Multidisciplinair samenwerken met focus op innovatie

Multidisciplinair_samenwerken.jpg

De Sportinnovatiecampus is niet alleen de inspirerende uitvalsbasis van de opleiding Sport en Bewegen, het is ook het kloppend hart voor innovatie in de sport- en beweegsector. Vanuit de innovatieproeftuin wordt niet alleen de nodige expertise over sport in de toekomst verzameld en vertaald in ons future-proof opleidingsaanbod, studenten Sport en Bewegen worden ook actief betrokken bij het ontwikkelen, testen, co-creëren en valoriseren van nieuwe producten en diensten die diverse doelgroepen aan het bewegen zetten en/of houden.

De Sportinnovatiecampus is hiervoor speciaal uitgerust met state of the art technologie en kan rekenen op een multidisciplinair team van experten uit diverse Howest onderzoeksgroepen.

Sportscube Active Gaming – interactief bewegen én leren

sportscube.jpg

De Sportscube for Active Gaming is onze proeftuin voor het experimenteren met interactieve technologie en exergames die aanzetten tot bewegen. Studenten maken tijdens hun opleiding kennis met deze nieuwe beweegtrend en worden ook opgeleid om doeltreffend met deze toepassingen aan de slag te gaan.

Daarnaast wordt de ruimte ook gebruikt om leerinhouden van opleidingsonderdelen zoals anatomie, fysiologie en EHBO via o.a. Virtual Reality inzichtelijk te maken. Een leuke, interactieve maar bovenal effectieve methode om het menselijk lichaam te leren kennen!

Lessen in nieuwe Sportinnovatiecampus op domein van Sport Vlaanderen Brugge

De meeste lessen vinden plaats in de gloednieuwe Sportinnovatiecampus, op het domein van Sport Vlaanderen Brugge. De Sportinnovatiecampus is een bruisende en innovatieve plek die verschillende actoren uit de sector van sport, bewegen en actieve gezondheid verbindt.

Bovendien biedt het omnicentrum Sport Vlaanderen Brugge met maar liefst 15 sportzalen tal van indoorsportmogelijkheden, waar je ook als individuele gebruiker van kan genieten (onder meer squash, muurklimmen, fitness, …).

Ook in openlucht kan er naar hartenlust gesport worden: de buitenterreinen omvatten een Finse piste, een atletiekterrein en een voetbalveld. In het complex vind je ook een wielerpiste, met binnenin een skeelerpiste.

Bekijk in dit filmpje wat er allemaal te beleven valt in de Sportinnovatiecampus.

Ervaringsgerichte aanpak en nauwe samenwerking met sport- en beweegsector

Sport en bewegen werkt doorheen de opleiding heel nauw samen met de brede sport- en beweegsector. Vanaf jaar 1 worden studenten betrokken in schoolsportdagen, sport- en beweegsessies aan kleuters en senioren, … Hieronder nog een aantal andere voorbeelden van modules waarbij het werkveld nauw betrokken wordt.

Beweeg- en leefstijlcoaching

De studenten stellen vitaliteitsprogramma’s op voor de medewerkers van organisaties, verenigingen en bedrijven.

Door middel van een op maat gemaakt beweeg- en gezondheidsconcept op locatie zetten ze mensen gedurende verschillende weken aan tot een actieve en gezonde levensstijl.

De vitaliteitsprogramma's bestaan uit een mix van persoonlijke begeleiding en coaching, gecombineerd met een ruim aanbod van interactieve workshops omtrent o.a. voeding, verantwoord bewegen, motivatie en stresshantering.  

Meer informatie

Eventorganisatie

Alle studenten van Sport en bewegen organiseren een event met als doel mensen aan het bewegen te krijgen. Ze doen dit in samenwerking met partners als stadsdiensten, federaties en commerciële organisaties. Ze beheren het budget, werken een promotieplan uit, zorgen voor een veiligheidsplan conform de wetgeving, …

Zo ontstaat er jaar na jaar een extra aanbod aan kwalitatieve events waardoor we heel wat mensen aan het bewegen krijgen! 

Bachelorproef

In de bachelorproef toont de student zijn/haar onderzoekscompetenties aan door het ontwikkelen van een beroepsproduct voor een specifieke doelgroep.

De producten zijn zeer divers, en variëren van een trainingsconcept, een workshop, een draaiboek, een handleiding, een oefenschema, instructiefilmpjes tot een website.

Het is onderbouwd door een theoretisch kader en eigen praktijkgericht onderzoek, en vormt een meerwaarde voor de sport- en beweegsector.