Inschrijven

Hoe kan ik inschrijven aan Howest?

Je kan je plaatsje reeds reserveren door vooraf online te registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving.  Registratie voor 2023-24 is mogelijk vanaf 10 maart.

Online registratie (voorinschrijving) Vragen? Chat met ons 

Ben je een internationale student of een Belgische student met een internationaal diploma en wil je je inschrijven in één van onze Engelstalige of Nederlandstalige opleidingen? Volg dan de instructies voor internationale aanvragen.

Definitief inschrijven: waar en wanneer?

howest illustraties_cursusmateriaal cropped.png

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2023-2024 kan vanaf 1 juli 2023 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat.

Online inschrijven

Open je online registratie en controleer of alle nodige documenten zijn opgeladen.

Alle documenten in orde? Stel nu je studieprogramma samen en onderteken het. Daarna wordt je dossier verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd. 

Inschrijven op de campus vanaf 1 juli 2023

Wil je liever je inschrijving afronden in het studentensecretariaat? Zorg er dan wel voor dat je eerst alle nodige documenten hebt opgeladen. Open daarvoor je online registratie

Alle documenten in orde? Maak een afspraak in een van de campussen hieronder. Je contract wordt opgemaakt en je kan het studiegeld en extra studiekost ter plaatse betalen met Bancontact.

Opleidingen in Brugge

Campus Brugge Station - BST5
Rijselstraat 5

Maak je afspraak Brugge

Opleidingen in Kortrijk

Campus Kortrijk Weide -The Penta
Sint Martens Latemlaan 1B

Maak je afspraak Kortrijk

Opleidingen in Oudenaarde

Campus Oudenaarde
Fortstraat 47

Maak je afspraak Oudenaarde

Openingsuren, contactgegevens en routeplan

Vrijstellingen of traject op maat?

Vraag je tijdens je online registratie vrijstellingen aan of kies je om een traject op maat te volgen? Dan zal je eerst een afspraak moeten maken met je trajectbegeleider voor je je inschrijving kan afronden. De contactgegevens van je trajectbegeleider vind je in de mail die je ontvangt na je online registratie.

Welke documenten dien ik op te laden bij de online registratie?

howest illustraties_programma cropped.png
 • Een kopie van de voor- en achterkant van  je identiteitskaart  ( indien EID niet ingelezen) en/of verblijfsvergunning
 • Een kopie van je diploma secundair onderwijs
 • Bewijs van toelating indien een buitenlands diploma of na een toelatingsproef/onderzoek (zie toelatingsvoorwaarden)
 • Indien van toepassing: bevestigingsmail waarmee je aantoont dat je een studietoelage van de Vlaamse overheid hebt aangevraagd voor het komend academiejaar. Bij afgifte van een van deze attesten betaal je bij inschrijving verminderd studiegeld (beurstarief). Info hoe je een studietoelage aan kan vragen               
 • Het bewijs dat je de instaptoets afgelegd hebt (Educatieve bachelor)

Kostprijs?

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png
 • Wat kost jouw inschrijving?
 • Heb je recht op een studietoelage?
 • Studiegeld betalen met opleidingscheques is mogelijk indien je voldoet aan de voorwaarden
 • Studiegeld betalen via KMO-portefeuille is mogelijk. Ons registratienummer is DV.O241438. De aanvraag dient uiterlijk binnen de 2 weken na de startdatum zijn ingediend.
 • Studiegeld gespreid betalen is mogelijk volgens spreidingsplan dat wordt aangevraagd aan de studentenadministratie bij inschrijven ( bij online inschrijven - vraag dit aan bij de opmerkingen)
 • In het inschrijvingsgeld, bestaande uit het studiegeld en de extra studiekost, zitten geen studiemateriaal of studiereizen inbegrepen. Bekijk een raming van alle kosten per opleiding

Studentensecretariaat

howest illustraties_programma cropped.png

Voor informatie over je inschrijving en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Toelatingsvoorwaarden

howest illustraties_cursusmateriaal cropped.png

Wie zich wil inschrijven in een bacheloropleiding, moet minstens een Vlaams diploma secundair onderwijs of HBO5 hebben behaald. Ook met een Nederlands diploma VWO en MBO-niveau 4  of met een "Propedeuse" kan men rechtstreeks inschrijven.

Wie zich wil inschrijven in een graduaatsopleiding, kan dit met een van de diploma's hierboven opgesomd maar ook met een getuigschrift van het tweede leerjaar derde graad BSO dat minstens 3 jaar geleden behaald werd of met een Nederlands HAVO-diploma.

Studenten met een ander (buitenlands) diploma secundair onderwijs kunnen inschrijven indien hun diploma toegang biedt tot de universiteit in het land van behalen diploma en indien men voldoet aan de taalvoorwaarden opgenomen in het  onderwijs- en examenreglement.  In dit geval dient men toelating aan te vragen. 

Wie niet voldoet aan deze voorwaarden, krijgt via een toelatingsonderzoek alsnog de kans zich in te schrijven. Er zijn speciale procedures voor het toelatingsonderzoek.

Wil je inschrijven in een bachelor onderwijs, dan dien je eerst de Instaptoets Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Kleuteronderwijs af te leggen.

Wat je vroeger al gedaan hebt: evk en evc

howest illustraties_kwaliteitslabel cropped.png

Met wat je vroeger hebt gestudeerd (eerder verworven kwalificaties - evk) of elders hebt geleerd door ervaring (eerder verworven competenties - evc) kun je voor een studietraject misschien wel vrijgesteld worden voor één of verschillende opleidingsonderdelen of partims.

Er zijn speciale procedures voor evk en evc's.

Starten in februari

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze gemaakt hebt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start aan Howest een nieuwe opleiding in februari.

Een aantal graduaatsopleidingen starten in februari volledig opnieuw met een modeltraject.  In dit geval kan je 2 jaar later reeds je diploma behalen.

Voor andere opleidingen bieden we je de mogelijkheid om via een traject op maat over te stappen naar de opleiding die bij je past. Je start in februari en de opleiding is gespreid over een extra semester. Zo verlies je geen volledig academiejaar en verhoog je je kans op slagen.

Neem een kijkje in het opleidingsaanbod en maak een afspraak met de trajectbegeleider om samen je traject op maat uit te stippelen.

Meer info

Toelating met buitenlands diploma

Ben je een internationale student of een Belgische student met een buitenlands diploma en wil je je inschrijven in één van onze Engelstalige of Nederlandstalige opleidingen?

Instructies voor internationale aanvragen

Veelgestelde vragen

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

Vind hier een antwoord op de veelgestelde vragen over inschrijvingen, studiegeld, leerkrediet, start en organisatie academiejaar, studiemateriaal, aankoop boeken, software en laptops.