Waarover?

In dit postgraduaat leer je producten zelf maken en aanpassen op maat van de specifieke noden van je individuele cliënt. Je ontdekt nieuwe, maar ook traditionele materialen en je maakt kennis met technieken zoals 3D-printing en lasersnijden en gaat hiermee zelf aan de slag.

Voor wie?

Voor ergotherapeuten en zorgprofessionals die willen innoveren door de brug te slaan tussen Assistive Technology en de doe-het-zelfcultuur.

Je bent in het bezit van een bachelordiploma Ergotherapie of een ander zorgberoep.

Waarom?

Als ergotherapeut en zorgprofessional begeleid je individuele cliënten met specifieke noden en ga je samen op zoek naar aangepaste hulpmiddelen op maat waarmee ze zelfstandig activiteiten kunnen uitvoeren.

Alleen … in de praktijk blijken deze ‘aangepaste hulpmiddelen op maat’ al te vaak in massaproductie gemaakt te worden en dus niet het juiste antwoord te zijn op de noden van je cliënten.

Het postgraduaat ‘MakerSkills voor ergotherapeuten & zorgprofessionals’ biedt een antwoord op deze ‘tegenstrijdigheid’. Via doe-het-zelftechnieken leer je namelijk zelf aangepaste hulpmiddelen maken en bestaande, aangekochte hulpmiddelen aanpassen. Op maat van je cliënt.

Hoe?

In dit postgraduaat leer je al doende. Je tekent, je test uit en je bouwt. Je werkt zelf levensechte cases uit, waardoor je na drie semesters helemaal klaar bent om zowel zelf hulpmiddelen te maken als efficiënt samen te werken met makers om jouw vragen en projecten om te zetten in realiteit.

Aangepaste hulpmiddelen
Wat zal je leren?

In dit postgraduaat leer je al doende. Je tekent, je test uit en je bouwt. Je werkt zelf levensechte cases uit, waardoor je na 3 semesters helemaal klaar bent om zowel zelf hulpmiddelen te maken als efficiënt samen te werken met makers om jouw vragen en projecten om te zetten in realiteit.

De opleiding bestaat uit twee grote opleidingsmodules + de uitwerking van twee levensechte cases

Het eindproduct van het tweede semester is een prototype met designbrief, het eindproduct van het derde semester is een kwalitatief ontwikkeld hulpmiddel via het Doe-het-zelf principe.

Module 1: MAKEABILITY  (het MAAK-proces)

In deze module krijg je de essentiële kennis, het theoretisch kader als handvat en ideale voorbeelden aangereikt om  zelf een hulpmiddel op maat te kunnen bedenken en ontwerpen.  Op het programma staan onder meer:

 • de taal van een maker
 • design-vaardigheden aan de hand van het design thinking model en het stapsgewijze co-designproces (met hulpsjablonen)
 • het zoeken naar een adequaat hulpmiddel
 • de INNOWIZ-methodologie ter ondersteuning van het creatieve proces
 • het in beeld brengen van je cliënt, zijn hulpvraag en het maakproces

Na de theoretische module in het eerste semester ben je klaar om zelf aan de slag te gaan. Je werkt een levensechte case uit door middel van testen en uitprobeersels in een realistische situatie met een specifieke eigen cliënt voor ogen.

Je ontwikkelt dus zelf  het concept voor een passend hulpmiddel op maat. Onder deskundige begeleiding doorloop je de verschillende fases (tekenen, testen, aanpassen, produceren) die noodzakelijk zijn om te komen tot een aangepast en kwalitatief hulpmiddel. 

Module 2: MAKER SKILLS DIY-AT (Doe-het-zelf technieken)

In deze module maak je kennis met de vaardigheden van een maker en krijg je volop kansen om deze in te oefenen.

Je leert zonder complexe werk-attributen aan de slag te gaan en je ontdekt de verschillende mogelijkheden van klassieke technieken zoals houtbewerking of textielbewerking. 

Uiteraard ga je ook aan de slag met verschillende vernieuwende digitale productietechnieken zoals 3D-printen, lasersnijden, enz. gebruiken
Je maakt ook volop kennis met de eindeloze keuze aan materialen. Je gaat aan de slag met veel gebruikte materialen zoals textiel, Orfit, klei, hout, enz., maar net zo goed met nieuwe nog minder bekende materialen zoals Sugru, Worbla e.d. 

Tijdens dit proces word je vaardig in karton-techniek om snel te prototypen. Zo kan je het Doe-het-Zelf hulpmiddel zeer snel aanpassen aan de noden en wensen van je cliënt.

In het tweede en het derde semester kan je telkens één dag in het atelier terecht om de aangeleerde technieken op je eigen tempo in te oefenen.  

 

Data en locatie

Deze opleiding gaat vanaf september 2024 door op 2 leslocaties: 

Semester 1: 5x op vrijdag van 9u tot 16u.

Semester 2 en 3: 4 en 5 dagen per semester op vrijdagen van 9u tot 16u.

Tijdsinvestering

Deze opleiding bestaat uit 20 studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd.

Evaluatiemethode

De evaluatie zal gebeuren via:

 • Opdrachten
 • Uitwerken real life cases

Je ontvangt een getuigschrift voor de deelname van de lessen en een attest als je minimaal 50% behaalt. 

Resultaat

Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname. 

Toelatingsvoorwaarden

Opleiding in de ergotherapie of in de bredere zorgsector (verpleegkunde, orthopedagogie, sociaal werk)

Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1001621.

Mogelijkheid tot KMO portefeuille is in aanvraag.

Kostprijs 

De kostprijs van deze opleiding in 2022 bedraagt €980. 

Contactpersoon

anne.dejager [at] howest.be (Anne Dejager)title="Makerskills voor ergotherapeuten en zorgprofessionals "

Steun­maatregelen

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2023-2024 kan vanaf 1 juli 2023 op de infodagen op de campusonline en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat.

Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 10% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd. 

Meet Howest Academy

Stay informed

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud. 

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen,  dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen. 

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. 

Anne Dejager
Anne Dejager

Coördinator Postgraduaat en Workshops MakerSkills

Contacteer

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diploma-contract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques. 

Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.

Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.

De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.

Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.

Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.

Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werkt en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform dat ter beschikking wordt gesteld van de studenten https://leho.howest.be (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be