Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

Bachelor Mixed Experience Design
"Als creatieve Mixed Experience Designer ontwikkel je inspirerende ruimtelijke concepten, visuele identiteiten en totaalbelevingen op maat. Die werk je van A tot Z uit voor evenementen, beursstanden, festivals, immersieve tentoonstellingen, interactieve installaties of pretparken."

What’s in a name?

Mixed Experience Design is een unieke bacheloropleiding met een focus op spatial design. Vrij vertaald: het creatief vormgeven van een binnen- of buitenruimte met het oog op het creëren van een boeiende visitor journey of brand experience. Deze ontwerpdiscipline gaat verder dan traditioneel ontwerpen, vanuit de ambitie om bezoekers een (immersieve) totaalbeleving te bezorgen.

Wat leer je?

Je leert hoe je een creatief idee kan vertalen in een verbluffend ruimtelijk concept en een unieke visuele identiteit. Die ruimte kan de binnenkant of de buitengevel van een gebouw zijn, maar ook een evenement, een festival, een beurs, een pretpark of een dierentuin. Uit jouw creatieve geest stromen in ieder geval de meest verrassende ruimtelijke belevingen. De invulling van de ruimte baseer je op een verhaal, sociale interactie en een mix van sound, video, foto, motion, graphic design, 2D en 3D.

In deze supercreatieve bachelor ga je helemaal phygital. Deze samentrekking van physical en digital verwijst naar het samensmelten van de offline- en de onlinewereld. Jouw ruimtelijke ontwerpen zijn dan ook gebaseerd op een mix van fysieke elementen en digitale technologieën waarmee je een totaalbeleving creëert in de fysieke wereld. Denk aan projecties op gebouwen, het podium van Tomorrowland of een museumconcept dat alle zintuigen triggert.

Voor wie?

Ben je een creatieve doener met een open mind? Ben je benieuwd hoe je met een ruimtelijk en visueel ontwerp een totaalbeleving kan creëren? Durf je dromen en out-of-the-box denken, maar hou je tegelijk in het achterhoofd dat je concept ruimtelijk en financieel realiseerbaar moet zijn? 

Wil je later met een mix van software en grafische tools digitale content maken, zoals foto, grafische designs, motion, video, 2D en 3D? En zo inspirerende concepten ontwikkelen voor events, expo’s, festivals of beurzen? 

Dan is de designgerichte bacheloropleiding Mixed Experience Design (MXD) iets voor jou!

Waar kom je later terecht?

Als bachelor Mixed Experience Design kan je als creatieve geest in tal van boeiende sectoren aan de slag.

  • Events, festivals, expo’s: het concept achter Tomorrowland uit je creatieve geest laten stromen? Een immersieve beleving creëren tijdens een museumbezoek? Of een volledig evenement uitwerken in het teken van een inspirerend verhaal? De wereld van events en de culturele sector worden al snel je biotoop.
  • Communicatie en reclame: als concept artist werk je een visuele identiteit en ruimtelijke concepten uit die de boodschap van een bedrijf of merk ondersteunen en kracht bijzetten. Denk aan de combinatie van grafisch design, video, foto of 3D-effecten.
  • Toerisme en citymarketing: als ontwerper van ruimtelijke belevingen vertrek je van wat een bezoeker kan overtuigen om te kiezen voor een bepaalde experience. Je doelgroep omvat bezoekers van evenementen, expo’s en musea, maar ook toeristen, citytrippers of pretparkbezoekers.
  • Stage & Scene Design: een podium, decor of set aankleden en visueel invullen? Als Mixed Experience Designer selecteer je daarvoor uit de batterij aan technieken om een ruimtelijke beleving te creëren: licht, video, projecties, muziek, levensgrote (statische of bewegende) visuals…
  • Architectuur: als creatief lid van een architectenbureau breng je met jouw ideeën een gebouw, een gevel of zelfs een hele stad tot leven!

Onze troeven

  • Uniek in België: Mixed Experience Design is niet alleen een unieke, designgerichte opleiding, het is ook een unieke combinatie van ten eerste conceptuitwerking en storytelling, ten tweede de vertaling van ideeën in een ruimtelijk ontwerp en ten derde de visuele uitwerking van content voor de invulling ervan.
  • Praktijkgericht: de verschillende ateliers bouwen voort op de theoretische basis. Je krijgt volop kansen om te experimenteren en je ideeën en concepten uit te werken in de praktijk, zodat je later zelfstandig ruimtelijke belevingen kan ontwerpen.
  • Nauw contact met de sector: met gastlessen van ervaringsdeskundigen uit het werkveld, bezoeken aan inspirerende concepten en concrete voorbeelden uit de praktijk kom je doorheen de volledige opleiding in contact met de sector.
  • Persoonlijke vorming: je leert werken met alle digitale ontwerptools, grafische software en technologieën om je concept te visualiseren en vorm te geven. Maar tegelijk ontwikkel je je eigen identiteit, stijl en (kritische) mening. 
  • Internationale insteek: in het derde jaar kan je op Erasmus of kan je je stage in het buitenland doen. We tonen je daarnaast heel wat internationale voorbeelden waarbij een inspirerende ruimtelijke beleving werd gecreëerd. Je skills zijn ook internationaal inzetbaar en we maken een buitenlandse studiereis.

* Mixed Experience Design is een keuzetraject van de bachelor Toegepaste Architectuur.

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 25 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we je via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.
 

Jouw toekomst

De bacheloropleiding Mixed Experience Design leidt je op tot een veelzijdige creatieveling die als geen ander inspirerende ruimtelijke concepten en totaalbelevingen kan creëren.

Go international

Je kan een deel van het laatste jaar in het buitenland studeren of kiezen voor een internationale stage.

Drie pijlers

We leren je ideeën omzetten in totaalbelevingen via drie pijlers: branding, conceptuitwerking en storytelling, de vertaling in een ruimtelijk ontwerp en het creëren van content voor de visuele invulling ervan.

Brugge als inspiratie

Mixed Experience Design richten we in in Brugge, waar het bruist van de initiatieven vol ruimtelijke beleving. Ook het MaM en de nieuwe campus in aantocht zijn sterke Brugse troeven.

Meet & greet

Heb je nog vragen over de bacheloropleiding Mixed Experience Design? Neem dan zeker contact op met Marie Astaes of Jochen Matthys.

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Your personal details

We will be happy to keep you updated via email. Simply enter your contact details below.

Please enter your postal address here.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg ons