Howest-alumni Industrieel Productontwerpen stellen tentoon tijdens Week van de Smaak

Van zaterdag 19 tot zondag 27 november is het Huis van de Voeding de place to be in Roeselare. In het kader van de Week van de Smaak gaan er vijf inspirerende tentoonstellingen door, aangevuld met masterclasses en culinaire workshops. Tijdens een van de exposities – Design met Smaak – presenteren alumni van de opleiding Industrieel Productontwerpen aan Howest hun ontwerpen voor de brede foodsector.

Industrieel food product design

Doorheen de jaren hebben de studenten uit de opleiding Industrieel Productontwerpen (IPO) al vele producten met smaak ontworpen in samenwerking met onder meer Sergio Herman, SAVIC en verschillende chocoladeproducten.

Curator Hans Soenen: “De studenten IPO ontwerpen niet alleen meubels, objecten of verlichting, ze tonen ook hun meerwaarde voor de gebruikersbeleving aan tafel of de bereiding van gerechten. Ze buigen zich daarnaast over de uitdagingen van (herbruikbare) verpakkingen. En ze experimenteren met de vele reststromen van eetbare producten als biomateriaal.”

De expo ‘Design met Smaak’ toont de creaties van de studenten IPO van Howest, met onder meer werk van alumni Mahe Plancke en Marie Van Dun.

Het beste van de Belgische foodfotografie

Een andere must-see in het Huis van de Voeding is de monumentale tentoonstelling ‘Best of Belgian Food Photography’. Voor het eerst exposeert de fine fleur van de Belgische foodfotografen samen. Denk aan Tony Le Duc, Frieke Janssens, Bruno Couwenberg, Wesley Dombrecht, Stefanie Geerts, Frank Croes, Kris Jacobs, Pieter Clicteur, Roos Mestdagh, Luc Thys of Ann-Sophie Deldycke.

Week vol (smaak)beleving

Tijdens de Week van de Smaak valt nog veel meer te beleven in het Huis van de Voeding in Roeselare. Zo zijn er de expo’s ‘Alumni fooddesign’ van de Design Academy Eindhoven, ‘Food Innovation’ van VIVES en ‘De fotograaf als mee-eter’ van de Stedelijke Academie.

Daarnaast is een masterclass van de bekende Belgische fotograaf Tony Le Duc of de masterclass door Foodbag-oprichter Stéphane Ronse. Andere workshops zijn ‘Le monde des Mille Couleurs’ door Dries Delanote, ‘Experimenteren met zeewier’ door Seaweedchef Donald Deschaght en ‘Circulaire stadslandbouw: van koffiegruis tot zwamburger’ door Bart Vanderveken (Kopje Zwam). Verder een workshop ‘1001 Smaak’ door Nessrin Mohammad, ‘Leren tempereren, mouleren en garneren’ door chocolatier Robin Verhaeghe (Criyolo) en de uitgeverij Lannoo presenteert ‘Kruiden Kweken Koken’.

Praktisch

Smaak in al z’n facetten – de invulling van de Week van de Smaak in het Huis van de Voeding – in Roeselare loopt van 19 tot en met 27 november. De vijf tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk tussen 11u en 19u. De volledige agenda van de workshops is beschikbaar via deze link.