Howest organiseert vier inspiratiesessies rond ethisch denken en handelen

Howest organiseert vier inspiratiesessies rond ethisch denken en handelen

Ethische dilemma’s duiken vroeg of laat op in het werkveld. Vaak is een kant-en-klaar antwoord niet meteen voorhanden. Om het belang van ethisch denken en handelen mee te geven aan young professionals organiseert hogeschool Howest een cyclus van vier inspiratiesessies rond dit onderwerp.

“Vorig jaar hebben we aan Howest een ethisch forum opgestart. Tegelijk hebben we een ethische code gelanceerd voor studenten, medewerkers, bestuurders en werkveldpartners”, kadert stafmedewerker HR Dominiek Van den Bussche. “Die ethische code biedt een houvast: ze reikt gedragsregels aan en inspireert om een goede basishouding te vinden bij handelingen en beslissingen. Om dit verder te verankeren, organiseren we dit academiejaar een cyclisch ‘Ethisch denken en handelen’.”

Stilstaan bij ethische vragen binnen vier domeinen

De cyclus zal bestaan uit vier sessies waarbij wordt stilgestaan rond actuele ethische vragen waarmee mensen geconfronteerd kunnen worden tijdens het professioneel handelen binnen vier domeinen: het bedrijfsleven, de zorg en hulpverlening, technologie en onderwijs. Kan je als leerkracht bijvoorbeeld bepalen hoe leerlingen moeten leren? Primeert ethisch handelen op economisch gewin? Of mag je als zorgprofessional afwijken van protocollen als het in het belang van de cliënt is?

Sprekers en panelgesprekken

Dominiek Van den Bussche: “We nodigen een aantal prominente sprekers uit die samen met studenten, Howest-medewerkers en mensen uit het werkveld zullen nadenken over ethische vragen uit een van de vier gedefinieerde domeinen. Het doel is om de brede community van Howest nieuwe inspiratie te geven rond maatschappelijk verantwoord handelen en integriteit. We zien dit vandaag namelijk als een van onze verantwoordelijkheden als hogeschool met Serve-Empower-Care als kernwaarden.”

Praktisch

De eerste sessie – Ethiek in het bedrijfsleven – gaat door op donderdag 24 november in The Penta (Kortrijk Weide). Businessfilosoof en veelgevraagd spreker Jochanan Eynikel (ETION) presenteert er drie thema’s: ‘de ethisering van economie en samenleving’, ‘de betekeniseconomie en waardegedreven ondernemerschap’ en ‘hoe intern werken vanuit waarden en deze levendig houden in de organisatie’.

De andere sessies gaan afwisselend door in Brugge en in Kortrijk: op 14 december (Ethiek in de zorg en hulpverlening), 16 maart 2023 (Ethiek en technologie) en 26 april 2023 (Ethiek in het onderwijs). Deelnemen aan een of meerdere sessies is gratis mits inschrijving via volgende link

Meer informatie