Bachelor Built Environment

Bachelor Built Environment
"Als expert in de Built Environment word je een stadsmaker die alle actoren uit een bouwproject verbindt om samen te bouwen aan de leefbare omgeving van morgen."

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024

Wil je meebouwen aan een betere leefomgeving door wijken, dorpen en steden anders en toekomstgerichter in te richten? Heb je interesse in de balans tussen mens, ecologie en economie? Met deze gloednieuwe bacheloropleiding bouw je vanaf september 2023 mee aan een circulaire maatschappij en een leefbare toekomst met focus op de lange termijn.

Wat leer je?

Je leert de toekomstige ‘gebouwde' omgeving mee vormgeven. Die gaat van gebouwen over groene ruimte tot volledige dorpen, buurten en steden. Met oog voor de uitdagingen van vandaag en morgen – circulariteit, energietransitie, bouwshift, klimaatadaptatie… – word jij een verbinder die vanuit een helikopterperspectief de verschillende actoren binnen ontwikkelings- en reconversieprojecten met elkaar doet communiceren. Je wordt een bruggenbouwer tussen architect, ingenieur, projectontwikkelaar of ruimtelijk planner, en je begrijpt waarom deze stakeholders beslissingen nemen.

Voor wie?

Besef je dat we de leefomgeving anders moeten inrichten met het oog op een duurzame toekomst? Heb je sociale en communicatieve skills om als verbinder tussen verschillende partijen op te treden? Heb je interesse in het ontwerpproces en de technieken van bouw- en ontwikkelingsprojecten zonder dat je een pure ontwerper, ingenieur of architect hoeft te zijn?

Dan is de nieuwe bacheloropleiding Built Environment iets voor jou! We leiden je op tot een ‘agent of change’ die met zorg voor de samenleving bijdraagt aan de duurzame verandering van de leefomgeving van morgen.

Waar kom je later terecht?

Deze bachelor leidt je op tot een breed inzetbare professional in de Built Environment met een ondersteunende rol en het vermogen om snel en efficiënt informatie te verwerken en te delen. Hierdoor kan je je professionele loopbaan zelf richting geven en inspelen op een continu veranderende wereld en werkomgeving.

Je kan zowel in bedrijven als bij de overheid aan de slag. In studiebureaus en bij grote bouwbedrijven, bij projectontwikkelaars of nutsmaatschappijen. Als communicatie- en procesmanager word je een belangrijkere schakel in het bouwproces van de Built Environment.

Onze troeven

  • Uniek in Vlaanderen: Howest biedt deze bacheloropleiding vanaf 2023 als enige Vlaamse hogeschool aan. In Nederland wordt ze al meer dan vijf jaar met succes ingericht.
  • Sterke link met de praktijk: je leert van en met professionals en werkt rond echte praktijkopdrachten. Je krijgt ook (gast)lessen van mensen uit het brede werkveld.
  • Authentiek leren: van bij de start van de opleiding vormen concrete praktijkervaringen een belangrijke grond voor het opbouwen of gericht toepassen van de noodzakelijke kennisbasis.
  • Veel praktijk: van 40% in het eerste en tweede jaar tot quasi 80% in het derde jaar.
  • Persoonlijke coaching: onze lectoren blijven doorheen de volledige opleiding vlot bereikbaar en aanspreekbaar. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student meetelt.
  • Inspirerende campus: ‘The Penta’ is een inspiratie op zich en is ‘built to build’ met aangepaste leeromgevingen, ateliers en praktijklokalen om efficiënt samen te werken met studenten, lesgevers en opdrachtgevers.
  • Designregio Kortrijk: je studeert in dé designstad van Vlaanderen. Dat zeggen we niet zomaar, want Kortrijk is een van de Unesco cities of design. 

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Jouw toekomst als stadsmaker

Als bachelor in de Built Environment kan je aan de slag in bedrijven, bij de overheid, in studie- en architectenbureaus, bij grote bouwbedrijven of bij projectontwikkelaars.

Go international

Deze opleiding heeft oog voor lokale verankering, maar daarnaast komen heel veel internationale cases en voorbeelden aan bod. Met je keuze voor een internationale stage of om een semester in het buitenland te studeren, bepaal je zelf hoe ver je je vleugels uitslaat.

Meet & greet

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen aan Nikolaas Boucquey, opleidingscoördinator van de opleiding.

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - The Penta

The Penta ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleiding uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 1B
8500 Kortrijk
+32 56 28 70 00
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Your personal details

We will be happy to keep you updated via email. Simply enter your contact details below.

Please enter your postal address here.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven