Circulaire stedenbouw: Sluiten van water- & energiekringlopen

Friday 25/11

Circulaire stedenbouw: Sluiten van water- & energiekringlopen

09u00-09u15: Intro (Eva Heuts, VIBE)

Hoe kunnen we onze kringlopen van water en energie sluiten? Hoe kunnen we korte ketens introduceren in stadsontwikkelingsprojecten?

09u15-10u45: Case: Gesloten kringlopen in woonproject de Nieuwe Dokken (Philippe Teughels, Van Roey)

Nooit eerder werden de principes van de circulaire economie in ons land op dergelijke schaal toegepast in een woonproject als in De Nieuwe Dokken (Gent). Dit is een verhaal over energie, maar ook over mobiliteit, woonkwaliteit, afval- en watergebruik. 
DuCoop is de “duurzame coöperatieve” die werd opgericht voor installatie en beheer van de Zawent – het systeem van gesloten kringlopen in het project. In deze presentatie wordt dieper ingegaan op het systeem van gesloten kringlopen (technisch, beheer, financieel…).
 

  • Philippe Teughels, werkt als procesmanager bij Van Roey. Hij stuurt teams aan om nieuwe bijzondere woonbuurten te ontwikkelen waar mensen zich onmiddellijk thuis voelen. Philippe heeft jaren ervaring in de ontwikkeling van complexe stadsprojecten vanuit de overheid. Bij hem staat de leefbaarheid en de toekomstwaarde van de projecten centraal.

11u00-12u30: De gesloten waterkringloop in Superlocal, Kerkrade (NL)

HEEMwonen, WML, WBL, De Watergroep en de gemeente Kerkrade werken samen aan de gesloten waterkringloop. Hemelwater krijgt een tweede en zelfs een derde leven. Hemelwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Afvalwater uit douche en wasbak (zogenaamd grijs water) wordt gezuiverd door planten tot waswater dat gebruikt kan worden in een (centrale) wasserette en autowasstraat.

  • Diederik van Duuren combineert zijn werk als Adviseur Strategie & Innovatie bij het Limburgse drinkwaterbedrijf WML met onderzoek als buitenpromovendi verbonden aan het Maastricht Sustainability Instituut. Zijn werk en onderzoek richt zich op integrale duurzame watersystemen op wijk niveau in Europa.

Wenst u deze les (online) te volgen? 

Meer info en inschrijven