TE Connectivity Oostkamp steunt aankoop innovatieve freesmachine door Mind- and Makerspace van Howest

TE Connectivity Oostkamp steunt aankoop innovatieve freesmachine door Mind- and Makerspace van Howest

De Mind- and Makerspace – de creatieve ruimte voor denkers en doeners van Howest Brugge – heeft een innovatieve freesmachine aangekocht: de Shaper Origin. Voor de financiering van deze investering kon de hogeschool rekenen op een donatie van TE Connectivity Oostkamp. Het hoogtechnologische maakbedrijf, dat elektromechanische componenten voor de automobielsector produceert, wil op deze manier enerzijds jongeren warm maken voor STEM en anderzijds de naambekendheid van de technologische sector vergroten.

“Elk jaar steunt ons bedrijf goede doelen met een focus op onderwijs en technologie. Onze toekomst wordt namelijk mee bepaald door de instroom van jonge talenten, stagiairs en alumni met een STEM-achtergrond”, kadert Hendrik Baeke van TE Connectivity het initiatief om de aankoop van de Shaper Origin freesmachine te financieren. “De nieuwe freesmachine is voor ons belangrijk om STEM mee te promoten in de context van de hogeschool, maar ook breder naar de community toe. Daarnaast willen we met deze donatie bijdragen aan de bekendheid van de technologische sector in de Brugse regio, en van ons hightechbedrijf in het bijzonder.”

Affiniteit tussen MaM en TE Connectivity

Het partnership komt volgens Tijs Verbeke, coördinator van de Mind- and Makerspace, niet uit de lucht vallen. “TE Connectivity is een wereldspeler, maar hecht tegelijk waarde aan de relaties met de regio waarin het bedrijf actief is. De focus van de plant in Oostkamp ligt op innovatie, inclusieve tewerkstelling en diversiteit. Het zijn eigenschappen die we ook bij Howest – en in het MaM – terugvinden. Toen Hendrik Baeke van TE Connectivity én alumnus van Howest in contact kwam met de Mind- en Makerspace via een activiteit waaraan zijn kinderen deelnamen, voelde hij meteen dat dit project aansloot bij hun corporate responsibility strategie. ”

STEM

Howest zet via de Mind- and Makerspace sterk in op STEM-activiteiten voor jongeren. Zo zijn er wekelijkse workshops, kampen, open ateliers voor jongeren op zaterdagvoormiddag en er is ook de wetenschapsacademie. Tijs Verbeke: “De nieuwe freesmachine zal dus niet enkel gebruikt worden door onze eigen studenten, maar ook door alle creatievelingen en makers, ondernemers, bedrijven en start-ups of scholen die welkom zijn in de Mind- and Makerspace.” “Dat het MaM toegankelijk is voor een divers publiek heeft onze keuze voor deze donatie mee beïnvloed. Hoe meer jongeren we er zo mee warm kunnen maken voor STEM, hoe groter de kans dat dat zich later vertaalt in een grotere instroom op de arbeidsmarkt”, aldus Hendrik Baeke.

Shaper Origin

Innovatief toestel

De Shaper Origin is een heel mooie en laagdrempelige aanvulling of het aanbod van het MaM. Het is een bijzonder en innovatief toestel dat het midden houdt tussen een manuele bovenfrees en een CNC-frees. De frees wordt manueel bediend, maar stuurt uiterst nauwkeurig bij om zo het fijnste freeswerk te kunnen realiseren. Dit toestel kan gebruikt worden door iedereen die graag in hout werkt zonder complexe 3D-ontwerpen en CAD/CAM-ontwerpen te moeten leren tekenen. “De Shaper Origin biedt onder andere aan onze studenten Toegepaste Architectuur en Industrieel Productontwerpen een zee aan mogelijkheden, maar het toestel is ook beschikbaar voor jongeren die de wondere wereld van houtbewerking willen ontdekken tijdens een open atelier of voor ondernemers die op zoek zijn naar innovatieve technologieën om nieuwe producten mee te ontwikkelen”, besluit Tijs Verbeke.

Over TE Connectivity

TE Connectivity is een wereldwijde marktleider op het gebied van technologie en productie die zich als doel heeft gesteld om een veiligere, duurzame, productieve en verbonden toekomst te creëren. De connectiviteits- en sensoroplossingen zijn geschikt voor de zwaarste omstandigheden en hebben geleid tot vernieuwingen op het gebied van transport, industriële toepassingen, medische technologie, elektriciteit, datacommunicatie en het huishouden. Dankzij 85.000 medewerkers (waaronder ruim 8000 engineers), die samenwerken met klanten in zo’n 140 landen, kan TE ervoor zorgen dat ‘Every Connection Counts’.

Meer informatie is te vinden op www.te.com en op LinkedIn, Facebook, WeChat en Twitter.

Over de Mind- and Makerspace

De Mind- and Makerspace of kortweg ‘MaM’ is een open, creatieve ruimte voor denkers en doeners die in Brugge opgericht werd door Howest, de hogeschool West-Vlaanderen. Makers, creatievelingen, verenigingen, Howest-studenten, bedrijven, start-ups en scholen zijn er van harte welkom. Het is bij uitstek een plaats van ontmoeting, creativiteit en samenwerking.