Isabel Vandeputte uit Roeselare allereerste ‘IT-leerkracht van het jaar’

Vandaag is door Howest uitgeroepen tot ‘Dag van de IT-leerkracht’. Aan de eerste editie van dit initiatief koppelt de hogeschool de verkiezing van de IT-leerkracht van het jaar. Uit de meer dan honderd nominaties kwam Isabel Vandeputte van het VMS in Roeselare als allereerste laureaat uit de bus. Ze werd vanmorgen in haar klas verrast met een unieke trofee en bloemen en bovendien krijgt haar school er een workshop ‘phishing en andere internetgevaren’ bovenop.

Erkenning voor digitale duizendpoten

De dag van de IT-leerkracht en de verkiezing van de IT-leerkracht van het jaar zijn er niet zomaar zonder duidelijke aanleiding gekomen, aldus Gene Vangampelaere van Howest. “Er is momenteel een groot tekort aan ICT-profielen en we vonden het daarom belangrijk om de IT-leerkrachten in de bloemetjes te zetten. Vaak zijn zij het die als digitale duizendpoten de IT-vaardigheden van hun collega’s naar een hoger niveau tillen en de leerlingen de smaak van ICT leren kennen. Ze zijn dus van cruciaal belang om leerlingen zo vroeg mogelijk enthousiast te maken voor de wereld van informatica.”

Isabel Vandeputte allereerste laureaat

Voor de eerste verkiezing van de IT-leerkracht van het jaar kwamen meer dan honderd nominaties binnen, maar met 20% van alle nominaties stak Isabel Vandeputte van het VMS in Roeselare er duidelijk bovenuit. Ze werd bovendien niet enkel genomineerd door haar collega’s, maar ook door leerlingen en studenten uit het hoger onderwijs. 

Een greep uit de motivaties:

  • “Isabel is onze houvast in de digitale wereld waar we soms onze weg dreigen te verliezen. Altijd paraat en steeds bereid om op korte termijn een technisch en didactisch antwoord te bieden. Tegelijk denkt ze na over het ICT-beleid op lange termijn van onze school!”
  • “Isabel staat dag en nacht klaar om haar collega’s en leerlingen te helpen met allerhande IT-gerelateerde problemen! Ze doet dat altijd met de glimlach en met het volste enthousiasme! Ongelofelijk hoe iemand al haar werk (lesgeven, ICT coördineren en moeder zijn) op 24 uur kan combineren, tenzij ICT’ers ergens een hack hebben om extra uren in een dag te creëren.”
  • “Isabel neemt ontelbare ICT-zaken voor haar rekening in onze school. Pc’s verzorgen voor alle eerstes en derdes, films digitaliseren voor een dinosaurus zoals ik, uitleg geven over de nieuwste app, formulieren aanmaken, Smartschool op en top zetten. Ze doet het allemaal met evenveel plezier. Het is onmogelijk dat iemand deze bekroning meer verdient dan zij.”