Bijna 8 op de 10 Belgen kampen met rugpijn

Studie Howest eErgotherapie en Ergodome bij 1.500 Belgen:

  • 15% heeft dagelijks last aan de rug
  • 30% doet niets aan rugklachten en wacht tot ze overgaan
  • 1 op de 4 grijpt naar pijnstillers om de pijn te verzachten
  • 14% stopt tijdelijk of definitief met werken door rugklachten
  • Onze rug is kwart ouder dan onze biologische leeftijd

Bijna 8 op de 10 Belgen ouder dan 18 jaar hebben op regelmatige basis last van hun rug, 15% zelfs elke dag. Alarmerend is dat rugklachten steeds vaker op jongere leeftijd opduiken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de hogeschool Howest in opdracht van ergonomiespecialist Ergodome bij 1.500 Belgen. De grote boosdoeners? Overgewicht, te weinig beweging  en roken. Die levensstijl zorgt ervoor dat de leeftijd van onze rug een kwart hoger ligt dan onze biologische leeftijd. Ergodome lanceert daarom in samenwerking met de opleiding Ergotherapie van Howest een app die Belgen vertelt hoe oud hun rug echt is.

“De app moet Belgen bewustmaken van het belang van een goede ruggezondheid. Dat is hoogdringend. Zo neemt 1 Belg op 4 vandaag pijnstillers om  de rugpijn te verzachten. 14% stopt door rugklachten zelfs tijdelijk of definitief met werken. Verder hoopt 1 op de 3 Belgen met rugpijn dat de rugklachten vanzelf overgaan .”  aldus Carmen Verduye, praktijklector ergotherapie bij Howest.

Nog nooit was de aandacht voor ergonomie zo groot: denk aan op-maat-gemaakte bureaustoelen, zit-sta bureaus op de werkvloer, speciale matrassen... Toch is het slecht gesteld met  de gezondheid van onze rug.  Zo heeft bijna 8 op de 10 Belgen ouder dan 18 jaar regelmatig last van de rug en is onze rug ettelijke jaren ouder dan we in werkelijkheid zijn. Nochtans bepaalt onze rug in grote mate hoe goed we ons in ons vel, in het leven en op ons werk voelen.

“Onze rug speelt een cruciale rol in ons fysiek én mentaal welbevinden. Rugklachten hebben dan ook een invloed op hoe we ons werk doen, of we nog hobby's kunnen uitoefenen en hoe we ons op oudere leeftijd zullen voelen. Dat 15% van de Belgen dagelijks last heeft van de rug, is dus een verontrustend cijfer. We moeten echt meer aandacht schenken aan de gezondheid van onze rug.” Stijn Haerens, marketing manager bij Ergodome

Rug gemiddeld 9 jaar ouder dan leeftijd op ons paspoort

De Belg kampt steeds vaker al op jonge leeftijd met rugklachten. Dat is de meest alarmerende vaststelling uit de studie van Howest en Ergodome. Ruim 6 op de 10 Belgen tussen 18 en 27 jaar werden al eens geremd door rugklachten. Bij de groep 38- tot 47-jarigen zijn dat al ruim 8 op de 10 Belgen. De piek van rugklachten zien we bij de groep die aan de laatste 10 jaar van hun actieve loopbaan bezig zijn: zo’n 83% van de 58- tot 67-jarigen heeft last van de rug. 

“Dat zoveel Belgen last hebben van hun rug is geen wonder. We mogen stellen dat de rug van mannen in ons land gemiddeld 9 jaar ouder is dan hun werkelijke leeftijd. Bij vrouwen is dat zelfs XX jaar ouder dan ze echt zijn. Dat grote verschil tussen biologische leeftijd en rugleeftijd heeft tal van oorzaken. Een hoog BMI, een verkeerde slaaphouding, een stressniveau dat de pan uitswingt of het feit dat we minder lenig worden.    Voor een deel van de ondervraagden ligt de oorzaak van de rugklachten ook bij hun werkgever. 28% onder hen wijst slechte werkomstandigheden als schuldige aan. Het gaat dan over veel heffen, een slechte bureaustoel tot zelfs werken in de kou .”   

Pijnstillers als redmiddel 

De hoge cijfers hebben desastreuze gevolgen. Bijna 14% van de Belgen stopt tijdelijk of zelfs definitief met werken door rugklachten. 1 op de 4 Belgen grijpt naar pijnstillers om de rugpijn de baas te kunnen. 30% hoopt dat de pijn vanzelf overgaat. Die houding heeft zowel fysieke als mentale gevolgen en pakt de oorzaak niet aan. Belgen moeten vooral hun levensstijl aanpassen.

“Een verhoogde fysieke activiteit heeft een significant effect op het verminderen van chronische rugpijn. Het WHO raadt meer dan 300 minuten aerobe activiteit van matige intensiteit per week aan, of meer dan 150 minuten per week van intense aerobe activiteiten. Op die manier kunnen we onze rugleeftijd zelfs verjongen.” Carmen Verduye, lector ergotherapie Howest

App vertelt Belg hoe oud rug echt is

De cijfers uit het onderzoek tonen aan dat het hoog tijd is om alle Belgen bewust te maken van de werkelijke leeftijd van hun rug. Daarom lanceren ergonomiespecialist Ergodome en Howest samen een gratis app. Daarmee kan iedereen aan de hand van X aantal vragen zoals XX en XX berekenen hoe oud zijn of haar rug is. 

“Ons onderzoek  met Howest toont aan dat Belgen zich bewuster moeten worden van de werkelijke leeftijd van hun rug. Dat is wat we met deze app willen doen. We hebben alles in kaart gebracht om een zo’n exact mogelijke profielschets te geven van de rugleeftijd. Op basis van die rugleeftijd  geeft de app  een aantal belangrijke tips mee om de rug opnieuw jonger te maken .” Stijn Haerens, marketing Manager bij Ergodome 

Wie de app zelf eens wil uitproberen, kan dat via www.rugleeftijd.be