Howest levert diploma’s aan huis

Als alumni niet naar de campus mogen komen, dan gaan wij wel naar hen. Vanuit die insteek zetten de lectoren van de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur aan Howest een unieke diploma-delivery op. Zo kregen alle in 2020 afgestudeerde studenten alsnog hun felbegeerde diploma in handen.

Verrassend kerstgeschenk

“Pas afgestudeerden lijken een vergeten groep in deze coronatijden. Door de coronamaatregelen is het momenteel wel heel lang wachten tot wij ze het officiële bewijs van drie jaar studeren kunnen overhandigen. Bij gebrek aan proclamatie besloten we daarom om eens de omgekeerde reis te maken en hun diploma tot bij hen thuis te brengen, bij wijze van verrassing”, legt Mieke Maes van de opleiding Toegepaste Architectuur uit. “We verdeelden de adressen van onze 67 alumni over het team van lectoren zodat we in de kerstvakantie alle diploma’s konden afleveren. Sommige leveringen gebeurden met de fiets, maar we reden ook het land door tot in Lommel (165 kilometer vanuit Brugge).”

Het diploma werd afgeleverd in een goodiebag waarin ook nog een fles bubbels en een knabbelhapje staken. “Dat cadeau lieten we sowieso achter, het diploma enkel als de alumnus thuis was, want daarvoor moet afgetekend worden voor ontvangst. Gelukkig stonden we door het verplichte telewerk in weinig gevallen voor een gesloten deur. Voor de verder studerende alumni was onze verrassingsbezoek dan weer een aangename afwisseling tussen het blokken door. De glimlach op de anderhalvemeterselfie was dan ook even spontaan als onze actie.”

Geen proclamatie

In normale omstandigheden worden de diploma’s met de nodige luister uitgereikt tijdens de proclamatie. De voorbije maanden werd daarvoor tot drie keer toe een datum geprikt, de drank besteld en de uitnodigingen gedrukt. Evenveel keer stak het coronavirus echter stokken in de wielen.
Lode De Geyter, algemeen directeur Howest: “Toen duidelijk werd dat een feestelijke diploma-uitreiking niet voor meteen zou zijn, besloten we onze alumni de mogelijkheid te bieden om hun diploma af te komen halen op het studentensecretariaat. Sommige (potentiële) werkgevers vragen namelijk om dit officiële bewijs. Dit creatieve initiatief van de opleiding Toegepaste Architectuur is een mooi alternatief om de alumni ook nu hun diploma te bezorgen zonder dat ze daarvoor zelf naar de campus hoeven terug te keren.”

Een samenvatting van de diplomaleveringen en bijhorende selfies kan je hier bekijken.